21.4 C
Athens
Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Δράσεις για ελεύθερα βουνά μετά το Δεκαπενταύγουστο

Πρόσφατα

Μετά τον δεκαπενταύγουστο ξεκινά σειρά δράσεων συζήτησης και ευαισθητοποίησης με αφορμή τα ζητήματα των ΑΠΕ και την εγκατάστασή τους ή επέκτασή τους σε ορισμένες περιπτώσεις στα βουνά μας. Το θέμα απασχολεί τις κοινότητες εδώ και καιρό, είτε γιατί έχουν δει τα βουνά τους να αποψιλώνονται για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες, είτε έχουν παρατηρηθεί αιτήσεις για άδεια εγκατάστασης ανεμογεννητριών και άλλων βιομηχανικών μέσων παραγωγής ενέργειας σε περιοχές που έχουν πρόσφατα καταστραφεί από φωτιές. Όλα αυτά συνήθως δεν γίνονται κατόπιν διαβούλευσης ή σχεδιασμού που να περιλαμβάνει και να μετρά:

-τις πραγματικές προσωπικές και κοινοτικές μας ανάγκες σε ενέργεια,

-τα κοινωνικά ρεύματα που μιλούν όλο και πιο σοβαρά για απο-ανάπτυξη,

 -τις περιοχές ειδικού οικολογικού ενδιαφέροντος, όπου χλωρίδα και πανίδα έχουν ανάγκη για να επιβιώσουν.

#save_agrafa: δύο εκδηλώσεις. Την Τετάρτη 16 Αυγούστου, στις 20:00 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην πλατεία Καρύτσης Δολόπων. Η αρχή γίνεται με την προβολή του ντοκιμαντέρ της Patagonia ” Blue Heart: The fight for Europe’s last wild rivers”, που αφηγείται την ιστορία των αγώνων για να αποτραπεί η καταστροφή των τελευταίων ποταμών ελεύθερης ροής της Ευρώπης, από την κατασκευή 3.000 υδροηλεκτρικών έργων. Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα “Η Πράσινη « Ανάπτυξη » καταστρέφει τη φύση και τη ζωή. Τη διοργάνωση αναλαμβάνουν η Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και στα αιολικά στα Άγραφα σε συνεργασία με την Κοινότητα Καρύτσας Δολόπων. Τη βραδιά θα κλείσουν μποέμικες μελωδίες από το γαλλικό συγκρότημα Sinthan Tchavé. Η πρόσκληση αφορά τους κατοίκους της Καρδίτσας, των χωριών των Αγράφων και όλες τις κοινότητες και τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής.

Για 4η χρονιά στο ορειβατικό καταφύγιο των Αγράφων, στη λίμνη Πλαστήρα, διοργανώνεται σαββατοκύριακο εκδηλώσεων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Δίνοντας βαρύτητα την πρώτη μέρα στις εξελίξεις που υπάρχουν, εκπρόσωπος του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων θα αναλάβει να μοιραστεί τα νέα και στη συνέχεια το Δίκτυο να συναποφασίσει στόχους και δράσεις για τους επόμενους μήνες. Το ίδιο βράδυ θα πραγματοποιηθούν μουσικές εκδηλώσεις, ενώ την επόμενη μέρα θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία. Το διήμερο λαμβάνει χώρα 19 – 20 Αυγούστου.

Δίκτυο προστασίας Ζήρειας. Τη Δευτέρα 21 Αυγούστου, πραγματοποιείται μια ενδιαφέρουσα επιστημονική συζήτηση στην πλατεία Ελευθερίας στο Κιάτο, με θέμα “Οι ανεμογεννήτριες έρχονται, το περιβάλλον φεύγει”. Θα μιλήσουν οι Κων/νος Βουδούρης, Καθηγητής υδρογεωλογίας στο Α.Π.Θ., ο Γιώργος Μπάλιας, αν. Καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ο Κώστας Τσίπηρας, Μηχανικός βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής – δρ. χωροταξίας-πολεοδομίας και η Νέλλη Ψαρρού, πολιτική επιστήμονας. Η συζήτηση ξεκινά στις 20:00 και την διοργανώνει η Συκυωνία Ελευθερία του Δήμου Σικυωνιών.

ΟΧΙ ανεμογεννήτριες στα Γεράνεια. Η επιτροπή αγώνα “ΟΧΙ ανεμογεννήτριες στα Γεράνεια” θα συμμετέχει με περίπτερο στο τετραήμερο εκδηλώσεων Μεγάρων Γη, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όσων εκθέτουν προϊόντα αλλά και των ατόμων που θα επισκεφθούν την έκθεση. Η επιτροπή, μετά το ψήφισμα που ομόφωνα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μεγαρέων και του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, εντείνει τις επαφές της με τις τοπικές αρχές και κοινωνίες, στοχεύοντας στην εξαίρεση των Γερανείων για τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια από οποιαδήποτε βιομηχανική παρέμβαση. Οι εκδηλώσεις της 14ης Μεγάρων Γης θα πραγματοποιηθούν 1-4 Σεπτεμβρίου, στο Άλσος Θεόγνιδος – Πευκάκια, στα Μέγαρα.

Δυτική Μακεδονία – Πτολεμαΐδα. Η “Εορδαία SOS” και το «Συντονιστικό Δυτικής Μακεδονίας ενάντια στις ΑΠΕ» μας καλούν την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023 ώρα 20:00 στο πάρκο Χατζηευστρατίου (περιοχή Αη. Γιάννη) στην Πτολεμαΐδα στην εκδήλωση που διοργανώνουν για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την εξάπλωση των ΑΠΕ. Θα ξεκινήσουν με συζήτηση και ενημέρωση για τις εξελίξεις στην εγκατάσταση ΑΠΕ στην περιοχή και θα ακολουθήσει συναυλία.

Επταχώρι – Καστοριάς. Εκδήλωση – συζήτηση για να υπερασπιστούν τον τόπο τους, διοργανώνουν εννιά συλλογικότητες γύρω από τα Επταχώρια Καστοριάς και του Γράμμου. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους τα σχέδια προετοιμάζουν την εγκατάσταση 30 υδροϋλεκτρικών σε Σμόλικα και Γράμμο και 31 ανεμογεννητριών στο Ταμπούρι και στον Τάλιαρο. Η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για τις 19 Αυγούστου στις 18:00 και καλεσμένοι στο πάνελ των ομιλητών είναι ο Νίκος Βουνοτρυπίδης, από την Εορδαία SOS, ο Νίκος Γιαννάκης, βιολόγος, ο Βασίλης Νιτσιάκος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο Στέφανος Πράσσος, Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας.

Ορεινή δυτική Φθιώτιδα. Στις 24 Αυγούστου στην πλατεία Αγίου Αθανασίου της Κοινότητας Γαρδικίου ο Δήμος Μακρακώμης σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία για την προστασία της Ορεινής Δυτικής Φθιώτιδας και με την Κοινότητα Γαρδικίου διοργανώνουν εκδήλωση – συζήτηση με θέμα “Λέμε ΟΧΙ στην εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων στα βουνά μας”. Στη συζήτηση που θα επικεντρωθεί στο θέμα των ΑΠΕ θα λάβουν μέρος ο Δήμαρχος της Μακρακώμης, Γιώργος Χαντζής, η Αρχοντούλα Καλογερά – γεωπόνος εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας και ο Τρύφωνας Κόλλιας – δικηγόρος του Δήμου Μακρακώμης για τις ΜΠΕ και τις προσφυγές που έχουν ήδη γίνει στο ΣτΕ.

Πηγή: Pressenza Athens

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις