23.1 C
Athens
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Από τα 18.500 σχολεία σχεδόν τα μισά χωρίς προσεισμικό έλεγχο | Από 14-16 μήνες για να ελεγχθούν όλα

Πρόσφατα

Με σοβαρά ερωτήματα για την αντισεισμική θωράκιση των μισών τουλάχιστον σχολικών κτιρίων της χώρας ξεκινά σε έναν μήνα η νέα σχολική χρονιά, προκαλώντας δικαιολογημένες ανησυχίες σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, αποκαλύπτει σε δημοσίευμά του ο «Ριζοσπάστης», τονίζοντας παράλληλα ότι: «παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, μετά τον σεισμό στην Τουρκία (6 Φλεβάρη), για υποχρεωτικό έλεγχο όλων των δημοσίων κτιρίων και κατά προτεραιότητα των σχολείων, η διαδικασία ακόμα δεν έχει ξεκινήσει, με το πιο αισιόδοξο σενάριο να τοποθετεί την έναρξη των όποιων ελέγχων τον ερχόμενο Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη, σε συνεργασία με το ΤΕΕ».

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που κατατάσσεται 1η σε σεισμικότητα στην Ευρώπη και 6η στον κόσμο, η αντισεισμική πρόληψη με τακτικούς και εξαντλητικούς ελέγχους θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για το κράτος, τονίζει η εφημερίδα και συμπληρώνει πως. Συμβαίνει όμως το ακριβώς αντίθετο, αν σκεφτεί κανείς ότι από τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας το 1999 και τις αποφάσεις που υπήρξαν τότε για έλεγχο των κτιρίων, αυτός έγινε περίπου στα μισά σχολεία όλης της χώρας και μόλις στο 1/3 των σχολείων της σεισμόπληκτης Αττικής! Ακόμα και τότε, οι έλεγχοι ξεκίνησαν δυο χρόνια (!) μετά τον καταστροφικό σεισμό, χωρίς ποτέ να ολοκληρωθούν. Σήμερα, 22 χρόνια μετά, το πρόγραμμα που νομοθέτησε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτη δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, ενώ θα έπρεπε τα σχολεία να έχουν ήδη ελεγχθεί, για να βεβαιωθεί η ασφάλειά τους, ή να δρομολογηθούν εργασίες εκεί που χρειάζεται, πριν αρχίσει η νέα σχολική χρονιά.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας | ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Στο θέμα της αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων της χώρας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της εφημερίδας με την παραδοχή ότι: «Είναι 18.500 χιλιάδες κτίρια τα σχολεία μας, περίπου τα 8.000 δεν έχουν ελεγχθεί… Θα χρειαστεί γύρω στους 14 έως 16 μήνες για να ελεγχθούν και τα 18.500 σχολεία».

Μιλώντας για τον αριθμό των δημοσίων κτιρίων, τόνισε τα εξής: «Τα δημόσια κτίρια ουσιαστικά ανέρχονται σε 80.000 περίπου. Τόσο έδειξε η απογραφή που είχε γίνει πριν 25 περίπου χρόνια. Το 2002 ουσιαστικά ξεκίνησε ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος για όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας. Το 2002 επαναλαμβάνω, ο όποιος πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος δεν ήταν υποχρεωτικός. Από το 2002 μέχρι το 2023 ελέγχθηκαν μόνο 17.000 κτίρια από τα 80.000».

Συνεχίζοντας ο κ. Λέκκας, ανέφερε: «Πριν ένα χρόνο και με εντολή του πρωθυπουργού αρχίσαμε τη διαδικασία για να δούμε πώς θα γίνει αυτός ο έλεγχος, υποχρεωτικός κατά προτεραιότητα βεβαίως στα σχολεία και στα νοσοκομεία και κατά δεύτερο λόγο σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας.

Με βάση με βάση συγκεκριμένες διαδικασίες τις οποίες κάναμε, το Μάρτιο ψηφίστηκε νόμος με βάση τον οποίον ο έλεγχος των δημόσιων κτιρίων και ειδικά των σχολείων και των νοσοκομείων καθίσταται πλέον υποχρεωτικός.

Το έργο αυτό ουσιαστικά εντάχθηκε στο ταμείο ανάκαμψης. Ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες με το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας, με την ΚΕΔΕ, με το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και με το Υπουργείο Πολιτισμού, γιατί εντάξαμε και κτίρια του Υπουργείου Πολιτισμού κατά προτεραιότητα, δηλαδή εκεί που συγκεντρώνεται κόσμος, στα μουσεία, στα θέατρα κλπ. Και έτσι από το Σεπτέμβριο αρχίζει πια ο υποχρεωτικός έλεγχος όλων των δημόσιων κτιρίων της χώρας με προτεραιότητα στα νοσοκομεία, στα σχολεία και στις κρίσιμες υπηρεσίες».

Mιλώντας για την εξέλιξη της διαδικασίας ελέγχων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ είπε: «Πριν αρχίσουμε τον έλεγχο των σχολείων, θα έπρεπε να εκδοθεί ένα προεδρικό, μια υπουργική απόφαση, η οποία εξεδόθη στη συνέχεια. Θα έπρεπε να ενταχθεί το έργο στο Ταμείο ανάκαμψης που έγινε και στη συνέχεια ουσιαστικά το Τεχνικό Επιμελητήριο μαζί με τον Οργανισμό να επιλέξει δυόμισι χιλιάδες μηχανικούς, τους οποίους θα εκπαιδεύσουμε από το τέλος Αυγούστου, έτσι ώστε αυτοί οι μηχανικοί, με ηλεκτρονικό πλέον δελτίο καταγραφής και με μία βάση δεδομένων την οποία κάναμε στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, μια σύγχρονη βάση δεδομένων, να εκπαιδεύσουμε λοιπόν τους μηχανικούς μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε οι δυόμισι χιλιάδες αυτοί μηχανικοί να αρχίσουν τους ελέγχους κατά προτεραιότητα στα σχολεία και νοσοκομεία.

Οι ελεγκτές είναι ανεξάρτητοι και τα μαθήματα δεν επηρεάζουν τα μαθήματα. Είναι πρωτοβάθμιος προσεκτικός έλεγχος. Θα κάνουν τη δουλειά τους στα κτίρια τα οποία πρέπει να ελέγξουν. Ήδη πολλά κτίρια έχουν ελεγχθεί με το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, αλλά όμως είναι μικρός αριθμός».

Σχολική αίθουσα στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης, μετά τον σεισμό που έγινε πριν από δύο χρόνια | The Associated

Ο κ. Λέκκας δήλωσε ακόμη πως «Είναι 18.500 χιλιάδες κτίρια τα σχολεία μας, περίπου τα 8.000 δεν έχουν ελεγχθεί. Βεβαίως, τα σχολεία που είχαν ελεγχθεί το 2002, όπως καταλαβαίνετε το 2005 ή και το 2010 πρέπει να περάσουν ξανά πάλι τον έλεγχο. Έχουμε θέσει με βάση το νόμο πρέπει κάθε δεκαετία να γίνεται ο επανέλεγχος των σχολείων και των νοσοκομείων. Και έτσι λοιπόν, μέσα σε μία σύγχρονη βάση δεδομένων την οποία κατασκευάσαμε στον ΟΑΣΠ, ηλεκτρονικά, τα δελτία του ελέγχου του πρωτοβάθμιου ελέγχου θα έρχονται στον Οργανισμό και από εκεί και πέρα θα δίνονται προτεραιότητες επέμβασης για τον δευτεροβάθμιο έλεγχο».

Επίσης σχολίασε ότι υπάρχουν σχολεία σε κτίρια που είναι πιο παλιά από τη δεκαετία του ’50, λέγοντας: «υπάρχουν μερικά ιστορικά σχολεία τα οποία έχουν δομηθεί και στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, δηλαδή στη Ρόδο. Παραδείγματος χάρη, το Βενετόκλειο είναι ένα σχολείο το οποίο είναι πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει ελεγχθεί, αλλά όχι με τα σύγχρονα δεδομένα. Ο καινούργιος έλεγχος θα γίνεται με βάση τα νέα δεδομένα τα οποία προέκυψαν και τα οποία είναι δεδομένα τα οποία μας πιστοποιούν για την ασφάλεια των σχολείων».

Θα χρειαστεί γύρω στους 14 έως 16 μήνες για να ελεγχθούν και τα 18.500 σχολεία. Πρέπει όμως να συνυπολογίσουμε και τα νοσοκομεία, τα οποία είναι 2.000 στατικώς ανεξάρτητα κτίρια. Και στη συνέχεια βεβαίως θα πάμε στις κρίσιμες υπηρεσίες που είναι τα υπουργεία, που είναι οι αστυνομικοί σταθμοί, που είναι τα κτίρια τα οποία συγκεντρώνουν πάρα πολύ κόσμο και τα οποία είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός πεδίων. Φιλοδοξούμε ότι όσα πράγματα δεν κάναμε τα τελευταία 24 χρόνια, ότι θα τα κάνουμε μέσα σε 14 περίπου μήνες».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις