20.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Σημαντική η κατάκτηση των κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων ο καθορισμός ΜΑΠ για τους διανομείς

Πρόσφατα

Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ο ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ : «ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ» ΚΑΙ ΑΝΕΞΟΔΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ , ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΙΚΥΚΛΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ.

Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε σήμερα 07/08/2013 και που αφορά την Ασφάλεια και την Υγεία κατά την διανομή και μεταφορά προϊόντων με μοτοποδήλατα συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος των διαχρονικών αιτημάτων και υπομνημάτων που είχε καταθέσει το Συνδικάτο σε συντονισμό με το επιχειρησιακό σωματείο στην EFOOD , μέσα από τις μεγάλες απεργιακές ,κινητοποιήσεις των διανομέων όλων των προηγούμενων χρόνων.

Ο καθορισμός και οι συγκεκριμένες προδιαγραφές σχετικά με την υποχρεωτική χορήγηση των ΜΑΠ από τους εργοδότες σε όλους τους διανομείς – ακόμα και στους διανομείς με εξαρτημένη σχέση εργασίας τύπου freelancer στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες – όπως το κράνος fullface, το μπουφάν και το παντελόνι με προστατευτικά για το σώμα του διανομέα προσαρμοσμένα στην κάθε εποχή (καλοκαίρι, χειμώνας ), τα ειδικά παπούτσια για αναβάτες είναι μια σημαντική κατάκτηση και οφείλεται στους αγώνες των εργαζομένων.

Αγώνες που γίνονται εδώ και χρόνια, απέναντι στη πολιτική όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα όπου συνειδητά βάζουν τα κέρδη πάνω από τη ζωή των εργαζομένων και είχαν στα συρτάρια τους τα αιτήματα των διανομέων για μέτρα προστασίας.

Χρόνια τώρα μετράμε νεκρούς και σακατεμένους διανομείς, λόγο της ανυπαρξίας των μέτρων και του ελέγχου στις επιχειρήσεις εστίασης και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Η συγκεκριμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση εκκρεμεί με ευθύνη της κυβέρνησης από το 2021 όπου κατατέθηκαν τα υπομνήματα των σωματείων!

2 χρόνια καθυστέρησαν για τα αυτονόητα και χωρίς μάλιστα να ικανοποιήσουν το σύνολο των αιτημάτων ενώ τα εργοδοτικά εγκλήματα συνεχίζονται μέχρι σήμερα και το ΣΕΠΕ υποβαθμίζεται χρόνο με το χρόνο. Είναι πλέον βέβαιο ότι τα εργατικά ατυχήματα θα συνεχιστούν τώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει το «δικαίωμα» στο 16ωρο πάνω σε ένα μηχανάκι!

Στην ΚΥΑ δίνεται με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης , η δυνατότητα στους εργοδότες να απαλλάσσονται από την υποχρέωση να χορηγούν το δίκυκλο στους εργαζόμενους και να έχουν την πλήρη ευθύνη για το κόστος συντήρησης και για τον έλεγχο.

Συνεχίζεται δηλαδή η εγκληματική πολιτική που μεταβιβάζει την ευθύνη στον ίδιο τον διανομέα και που δε βάζει καμία προδιαγραφή σχετικά με τον καθορισμό προδιαγραφών και τη καταλληλόλητα των δίκυκλων που χρησιμοποιούνται για μεταφορά και διανομή προϊόντων, δεν παίρνει υπόψη το ότι στα δίκυκλα τοποθετούνται βαριά κουτιά τα οποία δέχονται νέα φορτία και που αλλάζουν καθοριστικά τα χαρακτηριστικά των οχημάτων. Το μόνο λοιπόν που παίρνουν υπόψη τους είναι να μην φορτώσουν με νέο κόστος τους εργοδότες ώστε να διασφαλίζουν τα κέρδη τους , θυσιάζοντας ταυτόχρονα τη ζωή των εργαζομένων!

Για αυτό άλλωστε το λόγο εξακολουθούν να έχουν τους διανομείς έξω από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά αναγκάζοντας τους να δουλεύουν πάνω σε ένα μηχανάκι μέχρι τα βαθιά γεράματα στην κυριολεξία! Για αυτό το λόγο δε συμπεριλαμβάνεται στην ΚΥΑ και καθορίζεται η απαγόρευση της διανομής σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες και για άλλη μια φορά γίνονται συστάσεις.

Ένα είναι σίγουρο, ότι οι οργανωμένοι και μαζικοί αγώνες , η ισχυροποίηση του συνδικάτου, η δημιουργία νέων επιχειρησιακών σωματείων σε κάθε μεγάλο χώρο δουλειάς, η ενότητα στον αγώνα και τη κοινή δράση όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα την ειδικότητα , τη χώρα καταγωγής και το φύλο , ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ!

Αυτό που μένει είναι να οργανωθούν στο συνδικάτο ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι του κλάδου και να συνεχίσουμε τον αγώνα για:

1. Ένταξη των διανομέων στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
2. Εταιρικά οχήματα με αποκλειστική ευθύνη για καύσιμα και συντήρηση στον εργοδότη.
3. Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο στις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες (πάνω από 38οC το καλοκαίρι, κάτω από 5οC το χειμώνα, σε έντονες βροχοπτώσεις και ανέμους κ.λπ) Να οριοθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής.
4. Σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με 7ωρό 5ημερο 35ωρο με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ – ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις