Το ράλι επιτοκίων της ΕΚΤ απογείωσε τα έσοδα των ελληνικών συστημικών τραπεζών στο α’ εξάμηνο του 2023. Υψηλοί και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Φρένο στην πιστωτική επέκταση. Οριακή αύξηση των «κόκκινων» δανείων για Εθνική και Eurobank, μείωση για την Πειραιώς.
α επιτοκιακά έσοδα να προσεγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ για τις τρεις συστημικές τράπεζες –Εθνική, Πειραιώς, Εurobank–, υψηλά κεφάλαια και ρευστότητα και μικρή, διαχειρίσιμη αύξηση των «κόκκινων» δανείων έκλεισε το πρώτο 6μηνο της χρονιάς και στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί και η Alpha Bank, που ανακοινώνει στις 9 Αυγούστου αποτελέσματα.
Το ράλι των επιτοκίων που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, απογείωσε τα καθαρά έσοδα από τόκους, με αυτά της Εθνικής να σπάνε το φράγμα του 1 δισ. ευρώ, της Πειραιώς να διαμορφώνονται σε 935 εκατ. ευρώ (+58% σε ετήσια βάση) και της Εurobank στην Ελλάδα στα 748 εκατ. ευρώ (+56,2%). Σε ό,τι αφορά τα έσοδα από προμήθειες, προσέγγισαν και για τις τρεις τράπεζες τα 650 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως κατέδειξε και το πανευρωπαϊκό stress test, είχε υψηλούς δείκτες και αντοχές.
Κεφαλαιακή επάρκεια
Ο δείκτης CET1 της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώνεται στο α’ 6μηνο του 2023 στο 17,3%, με τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 18,4%. Για την Πειραιώς, ο δείκτης CET1 είναι στο 12,2% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων στο 17% και για τη Eurobank στο 16,3% και 19% αντίστοιχα. Με βάση τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου η Alpha Bank, έχει Δείκτη CET1 στο 12,8% και δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 17%.
Με την πιστωτική επέκταση να «φρενάρει», τους προηγούμενους μήνες, όχι μόνο λόγω της πτώσης της ζήτησης για νέα δάνεια αλλά και λόγω των έκτακτων αποπληρωμών στις οποίες προχώρησαν οι επιχειρήσεις ώστε να «γλιτώσουν» από τα ακριβά επιτόκια, οι διοικήσεις των τραπεζών αναμένουν αντιστροφή της τάσης για τη συνέχεια.
Η Εθνική έχει στην «ουρά» προς εκταμίευση εγκεκριμένα δάνεια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, και επιπλέον 1 δισ. ευρώ έχει κατατεθεί προς έγκριση. Σημειώνεται ότι τα εξυπηρετούμενα δάνεια της ΕΤΕ, λόγω των αποπληρωμών δανείων από επιχειρήσεις με υψηλή ρευστότητα, κατέγραψαν μείωση και αγγίζουν τα 27,4 δισ. ευρώ.
Στην Πειραιώς, τα ενήμερα δάνεια, στις 30 Ιουνίου 2023, ήταν στα 29 δισ. ευρώ, με την καθαρή πιστωτική επέκταση να διαμορφώνεται στα 800 εκατ. ευρώ (αποπληρωμές 1,8 δισ. ευρώ, χορηγήσεις 2,6 δισ. ευρώ). Για το β’ εξάμηνο αναμένεται επιτάχυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης κατά 1 δισ. ευρώ.
Και η Εurobank εκτιμά ότι η πιστωτική επέκταση θα επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα και αναμένεται να χορηγήσει δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν κυρίως σε ναυτιλία, κατασκευές και τουρισμό. Τα ενήμερα δάνεια του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 42,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24,2 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά (3,7 προς μικρές επιχειρήσεις), τα 10 δισ. ευρώ στεγαστικά και τα 3,4 δισ. ευρώ καταναλωτικά. Στα 42,1 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται και ομόλογα υψηλής και μεσαίας διαβάθμισης ύψους 4,6 δισ. ευρώ.
Τα «κόκκινα» δάνεια
Στο «μέτωπο» των «κόκκινων» δανείων, οριακή αύξηση καταγράφει ο δείκτης ΝPE για Εθνική και Εurobank, ωστόσο δεν υπάρχει ανησυχία, καθώς ήταν μικρότερη που αναμενόμενου και οι δύο τράπεζες παραμένουν σε τροχιά σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Για τη Eurobank ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΝPE ratio), το β’ τρίμηνο ήταν 5,2%, έναντι 5,1% το α’ τρίμηνο και διατηρείται ο στόχος για δείκτη 5% στο τέλος του χρόνου. Τα ΝPEs διαμορφώθηκαν σε 2,2 δισ. ευρώ ή 600 εκατ. μετά από προβλέψεις, μειωμένα σε ετήσια βάση κατά 191 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης κάλυψης αυξήθηκε στο 73,2%, έναντι 72,6% το α’ εξάμηνο του 2022.
Για την Εθνική, ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ήταν 5,4% από 5,2% το α’ τρίμηνο του έτους και τα ΜΕΑ διαμορφώθηκαν σε 1,7 δισ. ευρώ ή 300 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις. Ο δείκτης κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις ξεπέρασε το 82%.
Καθοδικά κινήθηκε ο δείκτης ΝPEs για την Πειραιώς, από το 6,6% στο α’ τρίμηνο του 2023 στο 5,5% στο β’ τρίμηνο και στα 2 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου. Ο δείκτης κάλυψης NPE ενισχύθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως, στο 57%. Η τράπεζα στοχεύει σε δείκτη κάτω από το 5% μέχρι το τέλος της χρονιάς και επιταχύνει δύο συναλλαγές προβληματικών δανείων (projects Delta και Senna).
Οσον αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, ο δείκτης NPE συνέχισε την καθοδική του πορεία –στο 5,5% από 6,6% στο προηγούμενο τρίμηνο– με το «κόκκινο» απόθεμα να έχει υποχωρήσει στα δύο δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου Ιουνίου και στοχεύει σε δείκτη NPE κάτω του 5% έως το τέλος του 2023.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, οι καταθέσεις κινούνται ανοδικά και διαμορφώθηκαν, στο τέλος Ιουνίου, σε 58,1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για την Πειραιώς (58,4 δισ. ευρώ συνολικά), στα 53,8 δισ. ευρώ για την Εθνική (55,7 δισ. ευρώ συνολικά), ενώ για τη Εurobank oι ελληνικές καταθέσεις διαμορφώνονται στα 39 δισ. ευρώ, αλλά συνολικά για τον όμιλο στα 55,9 δισ. ευρώ.
Πηγή: efsyn.gr