Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού
Στο πλαίσιο του βασικού πυλώνα διεκδικήσεων για τη δημιουργία εργασιακών και καλλιτεχνικών ευκαιριών σε σχέση με το σύγχρονο χορό, το σωματείο μας από τον Ιούνιο του 2022 έχει απευθύνει πρόσκληση στους Δήμους εντός και εκτός Αττικής όπως και την Περιφέρεια Αττικής με σκοπό την ένταξη του σύγχρονου χορού στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Έχουμε την χαρά να δούμε τους καρπούς της προσπάθειας αυτής στο 1ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού του Δήμου Ηλιούπολης στο οποίο ενσωματώθηκαν οι κατ’ ελάχιστον προϋποθέσεις των προτάσεις που καταθέσαμε όπως ανοιχτό κάλεσμα, ελάχιστες αμοιβές και συμβάσεις εναρμονισμένες με το Πλαίσιο Όρων Εργασίας του ΣΕΧΩΧΟ, χώρος κατάλληλος για παραστάσεις χορού, σύσταση επιτροπής αξιολόγησης.
Αξίζει να αναφέρουμε πως για τον τομέα του χορού υπάρχει ειδική σύμβουλος Δημάρχου, συνάδελφος εργαζόμενη στο χορό (εδώ η ανοιχτή πρόσκληση με προθεσμία 4 Αυγούστου).
Μόλις ένα μήνα πριν ολοκληρώθηκε και το ένθετο φεστιβάλ χορού στο Φεστιβάλ Βράχων-με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής- αποτέλεσμα της προσπάθειας τόσο των ανθρώπων της διαδημοτικής επιτροπής και του Κέντρου Ντάνκαν όσο και του σωματείου μας κατόπιν κατάθεσης προτάσεων και συναντήσεων.
Απολογιστικά να αναφέρουμε πως η Περιφέρεια Αττικής ενώ είχε ζητήσει και λάβει λεπτομερή και προϋπολογισμένη πρόταση και είχε σταθεί θετικά προς τη συμπερίληψη του σύγχρονου χορού στον προγραμματισμό του Φεστιβάλ Αττικού Άλσους, μας ανακοίνωσε τον περασμένο Μάιο πως τελικά δεν θα προχωρήσει σε σχετική απόφαση.
Παρόμοιες κινήσεις είχαν προχωρήσει και με τον Δήμο Φαλήρου με επαφές και επεξεργασμένες προτάσεις. Η επικοινωνία τελικά απέβη μέχρι στιγμής ατελέσφορη χωρίς κάποια αιτιολόγηση.
Για το ιστορικό: στο τέλος του Ιουλίου 2022 το σωματείο πραγματοποίησε ανοιχτές διαδικτυακές ενημερώσεις και κατέθεσε στους ενδιαφερόμενους δήμους πρόταση ενός μνημονίου συνεργασίας με συνδυαστικές προτάσεις ένταξης του σύγχρονου χορού που εν δυνάμει θα μετεξελιχθούν σε μικρο-θεσμούς στον εκάστοτε δήμο/κοινότητα. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν καλλιτεχνική φιλοξενία ομάδων χορού με παροχή χώρου προβών, παροχή υλικοτεχνικής δομής, ένταξη παραστάσεων χορού στον προγραμματισμό των Φεστιβάλ του εκάστοτε Δήμου, οικονομική στήριξη /συμπαραγωγή, από κοινού αίτηση σε προγράμματα ΕΣΠΑ ή άλλες αιτήσεις ΕΕ ταυτοχρονα με ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική κοινωνίαοοως ανοιχτές παρουσιάσεις, εργαστήρια χορού κ.α
Τέλος ηχηρή παραμένει η απραξία του Δήμου Αθηναίων. Το σωματείο μας πραγματοποίησε συνάντηση στις 15 Ιουνιου 2023 με τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του θεάτρου Ολύμπια κ. Olivier Descotes και την πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ κα Θεοδώρα Αραμπατζή. Αφού έγινε ενημέρωση για το ιστορικό της αθέτησης και αμέλειας εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων από το 2020, κατατέθηκαν οι βασικές ανάγκες και διεκδικήσεις του κλάδου μας σχετικά με την παροχή χώρων προβών και παρουσιάσεων και τη συμπερίληψη παραγωγών χορού στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του Δήμου.
Η μέχρι στιγμής απάντηση περιορίστηκε σε μια γενικόλογη πρόθεση που αναφέρεται πάλι σε προσπάθειες για αξιοποίηση του θεάτρου Καλουτά χωρίς κάποια πιο σαφή δέσμευση ή επικοινωνία.
Το ελάχιστο που διεκδικούμε και απαιτούμε από τον μεγαλύτερη δήμο της χώρας είναι να συμπεριληφθεί ο σύγχρονος χορός σε όλες τις ανοικτές προσκλήσεις, βάζοντας τέλος στο ανεξήγητο καλλιτεχνικό εμπάργκο του Δήμου Αθηναίων απέναντι στον κλάδο και την τέχνη μας.
Συνεχίζουμε δυναμικά την διεκδίκηση και αναμένουμε από τους υπόλοιπους Δήμους να δείξουν την ελάχιστη βούληση απέναντι στην παντελή απουσία του σύγχρονου χορού, ώστε να γίνουν σημαντικοί αρωγοί στη δημιουργία ζωτικού χώρου συμβάλοντας στην αποκατάσταση της άνισης μεταχείρισης που υφίσταται ο κλάδος μας.
Ο χορός θα πρέπει να είναι προσβάσιμος τόσο ως εργασία για τις/τους εργοζόμενές/ούς του όσο και ως αγαθό του σύγχρονου πολιτισμού και για το κοινό.