23.1 C
Athens
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Κίνημα για ελεύθερες παραλίες: Ακρίβεια και υπερτουρισμός «ξεχείλισαν» το «ποτήρι της οργής»

Πρόσφατα

Το “Κίνημα της Πετσέτας” είναι απότοκο της “προσβολής” βασικών δικαιωμάτων, που γίνεται από την ακρίβεια και την αδυναμία των μισθών να καλύψουν βασικές ανάγκες. Συνέβαλε και η γνωστή αδράνεια θεσμών σε ό,τι έχει να κάνει με τους ελέγχους

Τα “ξύλινα τείχη”, με τις νέας κοπής, “κυριλέ” ομπρέλες και ξαπλώστρες από “τικ” και κόντρα πλακέ θαλάσσης και τις λογής – λογής κατασκευές να δεσπόζουν ως “οχυρά” σε παραλίες και αιγιαλούς “κρύβοντας” ελεύθερες προσβάσεις στους πολίτες, βρήκαν τελικά τους “πορθητές” τους.

Σε ένα “ξύπνημα” τοπικών κοινωνιών από την αυγουστιάτικη και μετεκλογική ραστώνη, ένα κίνημα του “αυτονόητου” γεννήθηκε, έστω και σπασμωδικά κάνοντας “αντιπολίτευση” σε μοντέλα στρεβλής ανάπτυξης, για να υπερασπιστεί ένα βασικό συνταγματικό δικαίωμα αλλά και την ίδια τη νομιμότητα, που ο εκτελεστικός νόμος 4607/2019 προβλέπει. Την ελεύθερη πρόσβαση σε παραλίες και τη χρήση των αιγιαλών που αποτελούν δημόσιο χώρο, που μπορεί, βέβαια, να παραχωρείται σε ποσοστό έως 50%, αλλά με αυστηρές διατάξεις χρήσης και χωροθέτησης (μόλις 60% κάλυψη στις παραχωρούμενες εκτάσεις, με πλαφόν τα 500 τ.μ., με μεγάλες αποστάσεις από άλλες επιχειρήσεις), και μένοντας πάντα κοινόχρηστος.

Βέβαια, το “αυγουστιάτικο ξύπνημα” αυτό δεν ήρθε μόνο του. Είναι απότοκο της “προσβολής” των βασικών δικαιωμάτων της “ΑΟΖ της καθημερινότητας” των πολιτών. Προσβολής, που γίνεται από την ακρίβεια, την αδυναμία των μισθών να καλύψουν βασικές ανάγκες, ακόμη και αυτής της “ταυτοτικής” των “μπάνιων του λαού”, αναπόσπαστης της εθνικής μας υπόστασης, αλλά και της ίδιας της υφής της χώρας, που λούζεται από φως, θάλασσα και έχει “κεντημένα” ακρογιάλια.

Δε θα ήταν δηλαδή ξεχειλισμένο το “ποτήρι της οργής”, όπως θα έλεγε και ο τράπερ Sidarta, εάν οι πολίτες θα μπορούσαν να βρουν λύσεις στην ακρίβεια της καθημερινότητας ή ακόμη και της παραλίας. που όπως φαίνεται σε τουριστικές περιοχές έχει ξεφύγει, χωρίς απόλυτα να είναι ευθύνη και των επιχειρηματιών, που εκμεταλλεύονται ξαπλώστρες ή καντίνες κτλ, μια και τα κόστη πλέον όλων είναι “στο θεό”.

Και βέβαια “ποτήρι της οργής” δε θα ξεχείλιζε εάν δεν είχαν παραδοθεί τα τελευταία χρόνια παραλίες, αλλά και πεζοδρόμια, πλατείες και λογής λογής δημόσιοι χώροι στην ανάγκη για μια στρεβλή τουριστική ανάπτυξη, που ξεχνά όρους όπως η βιωσιμότητα, η αειφορία και ο σεβασμός των βασικών δικαιωμάτων τοπικών κοινωνιών. Ελπίδα, το ότι η νέα υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη φαίνεται να έχει “πιάσει” το κλίμα και μιλά από την πρώτη στιγμή για το στοίχημα της αειφορίας και της βιωσιμότητας των τοπικών κοινωνιών. Οψόμεθα.

Να σημειωθεί πάντως ότι στο “κίνημα της πετσέτας” έδωσε “καύσιμο” και η γνωστή αδράνεια θεσμών κτλ., τόσο σε ό,τι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο, όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με τους ελέγχους. Δηλαδή, ακόμη κι αν η πανδημία έδωσε “τράτο” σε μια υπερέκταση τραπεζοκαθισμάτων, θα έπρεπε κανονικά να υπάρξει επιστροφή σε μια κατάσταση “ante”, μια και ο covid θεωρητικά ξεθύμανε. Έλα, όμως, που το κύμα τουρισμού “συνεπήρε” τους πάντες, “σαρώνοντας” τα πάντα, σε μια χώρα δυστυχώς, που παρά τα όσα λέγονται, εξακολουθεί να ζει πουλώντας τουριστικές υπηρεσίες, αλλά και οικόπεδα, αναζητώντας ακόμη το αειφορικό αύριο.

Μετά λοιπόν όλα τούτα και με τις ελλείψεις και αβελτηρίες σε επίπεδα ελέγχων, η αυξανόμενη δράση του “Κινήματος της Πετσέτας” ανάγκασε την κυβέρνηση να πάρει θέση με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη να προαναγγέλλει αυστηρούς ελέγχους καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου παραχωρεί με πλειστηριασμούς τη χρήση των παραλιών. Βέβαια οι έλεγχοι γίνονται πλέον, αντί για το Λιμενικό Σώμα, όπως προβλεπόταν αρχικά από τη νομοθεσία, από άλλους ελεγκτικούς φορείς, όπως π.χ. η Τουριστική Αστυνομίας. Πάντως, στην ανακοίνωσή του, ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, υποσχέθηκε “αυστηρούς ελέγχους” καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Μεταξύ άλλων στην κυβερνητική ανακοίνωση έγινε λόγος για “διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος”.

Η ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών

Εντολή για ένταση των ελέγχων στις παραλίες, για τη διασφάλιση της τήρησης που προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες έδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι έλεγχοι αυτοί, είτε αυτεπάγγελτα είτε ύστερα από καταγγελίες που υποβάλλουν οι πολίτες θα ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου προκειμένου να γίνονται σεβαστοί οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τις επιχειρήσεις, να διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος και να προστατεύεται η εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των ελέγχων που ήδη διεξάγονται και ύστερα από τις καταγγελίες που υπεβλήθησαν για την μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου, στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες στο διάστημα 21 – 24 Ιουλίου, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχωρούν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης τριών επιχειρήσεων από αυτές.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Σε κάθε περίπτωση, απόφασή μας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες και να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι. Έδωσα εντολή στη νέα στην Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Ν. Κόλλια έτσι ώστε, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες, οι σχετικοί έλεγχοι να ενταθούν με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες για τους παραβάτες. Ας γνωρίζουν όσοι δεν σέβονται το περιεχόμενο των σχετικών συμβάσεων, ότι δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν».

⫸ Αναδημοσίευση μέρους κειμένου που θα βρείτε εδώ: News247/Γιώργος Αλεξάκης

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις