20.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Σιωπηρή αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Πρόσφατα

Ούτε μήνας δεν πρόλαβε να συμπληρωθεί από τις εκλογές και η κυβέρνηση της ΝΔ άρχισε να ξεδιπλώνει την αντιλαϊκή της ατζέντα | Από το Λεωνίδα Βατικιώτη – Πηγή: documento

Το άρθρο 61 με τίτλο «Προγράμματα απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55 ετών και άνω», που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο των υπουργείων Εργασίας, Οικονομικών και Εσωτερικών, για τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), αφορά τους πάντες. Οχι μόνο όσους δεν έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να βγουν στη σύνταξη για τους οποίους, υποτίθεται, ότι σχεδιάστηκε ώστε να θεμελιώσουν το δικαίωμα δουλεύοντας.

Το νομοσχέδιο ισοδυναμεί με ασφαλιστική μεταρρύθμιση γιατί –σιωπηρά και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας– η κυβέρνηση της ΝΔ επεκτείνει τα όρια συνταξιοδότησης. Με τη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα απλώς γίνεται η αρχή και σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλες, όλες!

Το ίδιο ακριβώς έκανε και στη Γαλλία ο τραπεζίτης Μακρόν, πιο γενικευμένα βέβαια και πιο επίσημα, προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου εξέγερση την άνοιξη του 2023, καταργώντας στην πράξη το δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Το άρθρο 61 δεν αποτελεί παραχώρηση ούτε διευκόλυνση, όπως θέλει να το εμφανίσει η κυβέρνηση γλυκαίνοντας το χάπι. Αποτελεί υποχώρηση και ναρκοθέτηση των κατοχυρωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Κυρίως αποτελεί οπισθοδρόμηση.

Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξήσει τα εργατικά ατυχήματα. Ηδη τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έξαρση που είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης των ελέγχων και της ανοχής που δείχνουν οι κυβερνήσεις απέναντι στις παραβιάσεις της νομοθεσίας περί υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία. Οι αριθμοί των νεκρών είναι ενδεικτικοί της ανυπαρξίας σοβαρών ελέγχων στους χώρους εργασίας: 2018: 46, 2019: 51, 2020: 41, 2021: 31, 2022: 104, ενώ μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2023 επίσημα 57 εργάτες και εργάτριες άφησαν στη δουλειά την τελευταία τους πνοή. Η επέκταση του εργάσιμου βίου μέχρι τα 74 έτη θα απογειώσει αυτό τον μακάβριο αριθμό!

Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στέλνει σαφές μήνυμα, σε όσους έχουν φυσικά την οικονομική δυνατότητα, να υπογράψουν συνταξιοδοτικά ασφαλιστικά προγράμματα με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Μεσαία και υψηλά εισοδηματικά στρώματα βλέποντας το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης να πλησιάζει όλο και περισσότερο στο προσδόκιμο ζωής θα στρέφονται στην ιδιωτική ασφάλιση για να εξασφαλίσουν σύνταξη στα 67 και συντάξιμες αποδοχές επαρκείς για μια αξιοπρεπή ζωή. Με άλλα λόγια, για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές δουλεύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη…

Τέλος, είναι ένας νόμος άδικος και εκδικητικός που βλάπτει τους πιο φτωχούς και ευάλωτους. Ακόμη κι όσοι δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους υπουργούς της κυβέρνησης της ΝΔ, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουν ότι όσοι δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο δεν το έκαναν επειδή γύριζαν τον κόσμο για να γνωρίσουν νέα μέρη. Δεν συμπληρώνουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης επειδή ήταν άνεργοι ή δούλευαν ανασφάλιστοι, τις περισσότερες φορές χωρίς να είναι δική τους επιλογή. Και όσες φορές, κατ’ εξαίρεση, ήταν δική τους επιλογή προσέφευγαν σ’ αυτή για να συμπληρώσουν το άθλιο μεροκάματο που δεν έφτανε ούτε για τα αναγκαία. Αυτοί οι άνθρωποι, που ταλαιπωρήθηκαν πιο πολύ από κάθε άλλον στη ζωή τους, ταλαιπωρούνται και στο τέλος της ζωής τους, αναγκαζόμενοι να δουλεύουν όταν οι συνομήλικοί τους ξεκουράζονται ή παίζουν με τα εγγόνια τους.

Αυτός ο νόμος μόνο ταξικό μίσος εκφράζει!

▷▷ Ο Λεωνίδας Βατικιώτης είναι οικονομολόγος – δημοσιογράφος.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις