23.1 C
Athens
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Καμία επί της ουσίας απάντηση από το υπ. Παιδείας Κύπρου για τη συμμετοχή στα θερινά σχολεία ξεπλύματος του ναζισμού στην Εσθονία

Πρόσφατα

Δυόμιση μήνες μετά και χωρίς καμία επί της ουσίας τοποθέτηση, το υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας επιχείρησε να απαντήσει στα ερωτήματα του ΑΚΕΛ, σχετικά με τις αποκαλύψεις, που ήρθαν στη δημοσιότητα μετά από το ρεπορτάζ του TPP, πως η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου δημοσίευσε εγκύκλιο για υποβολή αιτήσεων συμμετοχής σε θερινά σχολεία για καθηγητές ιστορίας και μαθητές, τα οποία οργανώνονται από το Εσθονικό Ινστιτούτο Ιστορικής Μνήμης σε συνεργασία με τη Γερμανική Πρεσβεία στο Ταλίν και προωθούν τον ιστορικό αναθεωρητισμό και τον αντικομμουνισμό | Από τον Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη – Πηγή: ThePressProject

O Γιώργος Κουκουμάς, εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής ΑΚΕΛ, σχολίασε στο TPP, πως «το υπ. Παιδείας δεν έχει απαντήσει σε κανένα από τα ερωτήματα που θέσαμε», ενώ ερμηνεύει πως «αυτή η προπαγάνδα έχει σαφή στόχευση να διαγραφεί από την ιστορική μνήμη του κυπριακού λαού ο ρόλος του ΝΑΤΟ στο αιματοκύλισμα του νησιού μας, ώστε να αποδεχτεί την ιδέα για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ που επανέρχεται το τελευταίο διάστημα»

Υπενθυμίζουμε πως το TPP είχε αποκαλύψει πως στον ιστότοπο της Γενικής Ενημέρωσης Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, είχε δημοσιευθεί πρόσκληση της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης για υποβολή αιτήσεων σε θερινά σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ιστορικής Μνήμης της Εσθονίας (EIHM). Το έγγραφο, με υπογραφή του Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και ημερομηνία 4 Απριλίου 2023, είχε αποσταλεί, μεταξύ άλλων, σε διευθυντές Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου, και αφορά δύο διαφορετικά προγράμματα, με το πρώτο να απευθύνεται σε καθηγητές Ιστορίας και αποφοιτήσαντες (23-28 Ιουλίου 2023), ενώ το δεύτερο σε μαθητές γυμνασίου-λυκείου και προπτυχιακούς φοιτητές (30 Ιουλίου-4 Αυγούστου 2023).

Με δηλώσεις τους στο TPP, ο Νίκος Παπαδάτος, Διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης και ερευνητής στο Κέντρο Πολιτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΕΤ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, και η Ευγενία Κριτσέφσκαγια, πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου των Ρώσων Συμπατριωτών Ελλάδας και αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού και Αναπτυξιακού Κέντρου «AVANTGARDE», είχαν καταγγείλει την προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία της αντιφασιστικής νίκης.

Τότε, ο Γιώργος Κουκουμάς, εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής του ΑΚΕΛ είχε δηλώσει στο TPP, πως έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας καθώς και τον Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης της Κύπρου, ζητώντας την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου και τον τερματισμό της όποιας εμπλοκής του στο πρόγραμμα και καλώντας να απαντήσει δημόσια αν συμμερίζεται την θεώρηση του συγκεκριμένου προγράμματος ως προς τα γεγονότα και τον χαρακτήρα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου όπως καταγράφονται στην σχετική παρουσίαση. Επίσης, ζήτησε να ενημερωθεί αν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε συμμετοχή από την Κύπρο σε αυτό το πρόγραμμα, δια μέσου του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο κάλεσε να δώσει εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αξιολόγηση για την στήριξη, διευκόλυνση ή/και συμμετοχή σε ανάλογα προγράμματα, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει υιοθετήσει σχεδόν ομόφωνο ψήφισμα, πως «απορρίπτει κάθε προσπάθεια παραχάραξης των ιστορικών γεγονότων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και θεωρεί ιστορικά αβάσιμη και προκλητική την απόπειρα να διαγραφεί ο ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης στη συντριβή του χιτλεροφασισμού».

Ακολούθησαν επίσημες αντιδράσεις από την Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας (ΕΔΟΝ), νεολαία του ΑΚΕΛ, καθώς και την ΚΟ Κύπρου του ΚΚΕ, που καταδίκασαν το περιστατικό.

Η απάντηση του υπ. Παιδείας της Κύπρου

Δυόμιση μήνες μετά, στις 25 Ιουλίου, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου απάντησε στην επιστολή του εκπροσώπουΤύπου και βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γ. Κουρκουμά, αναφέροντας τα παρακάτω:

«Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και συνέχεια της επιστολής σας ημερομηνίας 12 Μαϊου, πληροφορείστε ότι υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας διαβίβασε στα σχολεία την Πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο εν λόγω Θερινό Σχολείο, κατόπιν σύσταση για κοινοποίησή της από την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ελσίνκι. Η σύσταση κοινοποιήθηκε με ηλεκτρονικό ταχυδρομίο στο ΥΠΑΝ, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών. Το ΥΠΑΝ σε καμία περίπτωση δεν τρεψε για συμμετοχή και δεν ή ως προς το εκπαιδευτικό υλικό και τη διαδικασία εγγραφών».

ΑΚΕΛ: Το υπ. Παιδείας δεν έχει απαντήσει σε κανένα από τα ερωτήματα που θέσαμε – Στόχος να διαγραφεί η ιστορική μνήμη για την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

O Γιώργος Κουκουμάς, εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής ΑΚΕΛ, σχολίασε στο TPP σχετικά με την απάντηση της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου:

«Προφανέστατα, το Υπουργείο Παιδείας με την απαντητική του επιστολή δεν έχει απαντήσει σε κανένα από τα ερωτήματα που θέσαμε με την επιστολή μας του περασμένου Μάη σε σχέση με την απαράδεκτη ενέργεια του να αποσταλεί εγκύκλιος στα σχολεία της Κύπρου καλώντας τους μαθητές να συμμετέχουν στα θερινά “σχολεία” του Ινστιτούτου Ιστορικής Μνήμης της Εσθονία. Ούτε τοποθετείται το Υπουργείο στο ερώτημά μας αν συμμερίζεται την εξωφρενική θεώρηση του συγκεκριμένου προγράμματος για το χαρακτήρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ίσως αυτό να είναι μια προσπάθεια να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Σε κάθε περίπτωση όμως, με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής θα ζητήσουμε εκ νέου εξηγήσεις και απαντήσεις για αυτό το θέμα και αν υπήρξαν τελικά συμμετοχές από την Κύπρο στα θερινά “σχολεία” στην Εσθονία.

Η εγκύκλιος αυτή δεν παύει να είναι μια πρωτοφανής πρόκληση προς τη δημοκρατική μνήμη και τα αισθήματα του κυπριακού λαού, ο οποίος έδωσε χιλιάδες εθελοντές και εκατοντάδες νεκρούς στον αγώνα ενάντια στον χιτλεροφασισμό. Ουσιαστικά, τα εσθονικά προγράμματα είναι “σχολεία” προπαγάνδας για να μάθουν οι νέοι την Ιστορία ανάποδα! Το ξέπλυμα του φασισμού και ο αντικομμουνισμός είναι οι κρυμμένες ιδεολογικοπολιτικές σκοπιμότητες πίσω από αυτό τον βιασμό της ιστορικής αλήθειας. Η υπόθεση αυτή πάντως επαναβεβαίωσε πόσο επιτακτική είναι η καθημερινή επαγρύπνηση για αυτά τα ζητήματα και η διαρκής υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας.

Σημειώνω με την ευκαιρία ότι μια παρόμοια εκστρατεία ιστορικής παραχάραξης διεξάγεται εδώ και χρόνια στην Κύπρο, ιδιαίτερα για τα γεγονότα της τραγωδίας του 1974. Για παράδειγμα, είναι πολύ δημοφιλές στους κύκλους της δεξιάς και της ακροδεξιάς το “επιχείρημα” ότι για την τραγωδία του 1974 ευθύνεται ο Μακάριος, το ΑΚΕΛ και η αδέσμευτη εξωτερική πολιτική της Κύπρου που …προκαλούσαν το ΝΑΤΟ. Φτάνουν μάλιστα μέχρι το σημείο να ενοχοποιούν τη Σοβιετική Ένωση για το Κυπριακό, την στιγμή που όλα τα δεινά της Κύπρου -από την αποικιοκρατία, μέχρι τους εγγυητές, τη χούντα και τον τουρκικό Αττίλα- έχουν κοινό παρονομαστή το ΝΑΤΟ. Βέβαια, αυτή η προπαγάνδα έχει σαφή στόχευση να διαγραφεί από την ιστορική μνήμη του κυπριακού λαού ο ρόλος του ΝΑΤΟ στο αιματοκύλισμα του νησιού μας, ώστε να αποδεχτεί την ιδέα για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ που επανέρχεται το τελευταίο διάστημα. «Πακέτο» με αυτή την θεωρία έρχεται και η απόπειρα των ίδιων κύκλων για αθώωση του ελληνοκυπριακού φασισμού και του πραξικοπήματος της 15ης του Ιούλη 1974. Έτσι φτάσαμε στο σημείο πριν δύο εβδομάδες, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κύπρου να καταθέτει, -μαζί με την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και το παράρτημα της χρυσής αυγής, το ΕΛΑΜ- δάφνινο στεφάνι τιμής σε αυτούς που σκοτώθηκαν συμμετέχοντας στο πραξικόπημα και την απόπειρα δολοφονίας του Μακαρίου!».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις