23.1 C
Athens
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες αλλάζουν τον τουρισμό και η τουριστική βιομηχανία δεν είναι έτοιμη

Πρόσφατα

Οι ειδυλλιακές καλοκαιρινές διακοπές μετατράπηκαν σε εφιάλτη μετά την εκκένωση χιλιάδων ανθρώπων από ελληνικά νησιά που μαστίζονται από πυρκαγιές, σε μια ακόμη υπενθύμιση ότι η τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής και να προσαρμοστεί γρήγορα, σημειώνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Τα καλοκαίρια γίνονται όλο και πιο θερμά στη νότια Ευρώπη και οι πυρκαγιές στην Ελλάδα αποτελούν μια τρομερή επανάληψη των φονικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα το 2021. Η αφόρητη ζέστη φέτος ανάγκασε τις αρχές να κλείσουν την Ακρόπολη και ώθησε τους τουρίστες στο ιταλικό νησί της Σαρδηνίας σε εσωτερικούς χώρους. Και όλα αυτά με μόλις 1,2 βαθμούς Κελσίου υπερθέρμανση του πλανήτη σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Οι επιστήμονες λένε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει.

Η κλιματική αλλαγή πρόκειται να κάνει τον φιλικό προς τους τουρίστες καιρό σε ορισμένα μέρη πιο δύσκολο και άβολο. Μια μελέτη του 2019 προέβλεψε ότι το κλίμα της Μαδρίτης το 2050 θα μοιάζει με την πόλη Μαρακές της Βόρειας Αφρικής, το Λονδίνο θα μοιάζει περισσότερο με τη Βαρκελώνη και η Στοκχόλμη με τη Βουδαπέστη. Αυτό θα αποτελούσε σημαντική αλλαγή για την ευρωπαϊκή ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία, που συνέβαλαν πέρυσι με 1,9 τρισ. ευρώ στην περιφερειακή οικονομία. Η αλλαγή αυτή θα αλλάξει τα ταξιδιωτικά πρότυπα με τρόπο που πιθανότατα θα επιφέρει πλήγμα σε ορισμένες χώρες της νότιας Ευρώπης.

Ο κλάδος μπορεί να μην το έχει λάβει πλήρως υπόψη του αυτό. “Υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανίας που κυριολεκτικά τώρα μόλις ξυπνάει”, δήλωσε η Catharina Martinez-Pardo, στέλεχος της Boston Consulting Group. “Δεν νομίζω ότι είναι πραγματικά έτοιμοι”.Play Video

Περίπου 19.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από τη Ρόδο, καθώς οι πυρκαγιές συνέχισαν να καίνε και οι πτήσεις ακυρώθηκαν.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, πολλοί τουρίστες που είχαν πάει για ημερήσιες εκδρομές δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στα ξενοδοχεία τους για να παραλάβουν τα διαβατήριά τους και τα υπάρχοντά τους. Ένα καταφύγιο στο Φαληράκι φιλοξένησε τουλάχιστον 100 άτομα, ορισμένα από τα οποία φορούσαν ακόμη τα μαγιό τους.

Αλλού, οι τουρίστες που φιλοξενούνταν σε αθλητικές εγκαταστάσεις, συνεδριακά κέντρα, ξενοδοχεία και δημόσια κτίρια έλαβαν τρόφιμα και νερό. Στο αεροδρόμιο της Ρόδου έχει δημιουργηθεί ειδικός χώρος για οικογένειες με παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες, σημειώνει το Bloomberg.

Παρόλα αυτά, η τουριστική βιομηχανία της περιοχής είναι απίθανο να λάβει μακροπρόθεσμες εμπορικές αποφάσεις με βάση τα άμεσα γεγονότα του φετινού καλοκαιριού, λέει ο Tom Jenkins, διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Τουρισμού.

Η TUI, μια γερμανική ταξιδιωτική εταιρεία, και η αεροπορική εταιρεία EasyJet ανέφεραν και οι δύο την περασμένη εβδομάδα ότι είδαν μικρή αντίδραση στην ακραία ζέστη. Αλλά οι θερμοκρασίες έχουν ήδη αντίκτυπο στους ταξιδιώτες αλλού. Στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, οι επιβάτες παρέμειναν καθισμένοι για ώρες σε μια πτήση της Delta μέσα στην αποπνικτική ζέστη καθώς περίμεναν να απογειωθούν από το Λας Βέγκας προς την Ατλάντα.

Παρόλο που ο τουριστικός τομέας της Ευρώπης εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,3% έως το 2032, η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων στη νότια Ευρώπη μπορεί να ωθήσει τους ταξιδιώτες σε προορισμούς στο βόρειο τμήμα της ηπείρου. Οι καύσωνες μπορεί “να μειώσουν την ελκυστικότητα της νότιας Ευρώπης ως τουριστικού προορισμού μακροπρόθεσμα ή τουλάχιστον να μειώσουν τη ζήτηση το καλοκαίρι”, ανέφερε τη Δευτέρα η Moody’s.

Ορισμένοι ερευνητές έχουν φτιάξει μοντέλα με ακραία σενάρια για να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις σε διάφορα τμήματα της οικονομίας. Σε έναν κόσμο που η αύξηση της θερμοκρασίας θα έφτανε τους 4 βαθμούς Κελσίου, παράλληλα με την οικολογική καταστροφή, θα υπήρχε μια απότομη πτώση άνω του 9% στον τουρισμό στα ελληνικά νησιά του Ιονίου, σύμφωνα με μια έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύθηκε φέτος. Το ίδιο σενάριο θα έβλεπε αύξηση του τουρισμού κατά περίπου 16% στη δυτική Ουαλία.

Αυτή η αλλαγή θα αποτελέσει πλήγμα για τις χώρες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στους τουρίστες για την οικονομική τους ανάπτυξη. Η τουριστική βιομηχανία συνέβαλε κατά 14,9% στο ΑΕΠ της Ελλάδας το 2021, ενώ πρόσφερε αύξηση 9,1% και 8,5% για την Ιταλία και την Ισπανία αντίστοιχα.

Οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 46 βαθμούς Κελσίου στο νησί της Σαρδηνίας την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να αδειάσουν κατά τη διάρκεια της περιόδου που είναι συνήθως η καλύτερη εποχή για τον τουρισμό. Ένας 84χρονος άντρας πέθανε στο αυτοκίνητό του αφού βρέθηκε στη Σαρδηνία αυτόν τον μήνα, λίγες ημέρες μετά την κατάρρευση ενός άλλου άντρα στα μισά του χρόνια, ενώ έφτιαχνε διαγραμμίσεις για μια διάβαση πεζών στο Μιλάνο.

Ένα μικρό διπλωματικό περιστατικό αυτό το μήνα ανέδειξε το υψηλό ρίσκο για τον κλάδο. Ενώ επισκεπτόταν την Ιταλία, ο Γερμανός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach έγραψε στο Twitter για την ακραία ζέστη και για το πώς ορισμένοι προορισμοί διακοπών στη νότια Ευρώπη “δεν θα έχουν μέλλον μακροπρόθεσμα”. Η ανάρτηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ιταλίδας υπουργού Τουρισμού Daniela Santanchè, η οποία επεσήμανε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη και όχι μόνο μια χώρα.

Ορισμένοι ευρωπαϊκοί προορισμοί θα “υποφέρουν” τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω καύσωνα, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Eduardo Santander, εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων. Για τους τουρίστες, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα επιλέξουν να ταξιδέψουν στη βόρεια αντί για τη νότια στην Ευρώπη ή να ταξιδέψουν την άνοιξη ή το χειμώνα αντί για το καλοκαίρι, είπε. Οι άνθρωποι πιθανώς να κλείσουν τις διακοπές τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, με βάση το πώς αναμένεται να είναι ο καιρός στους προορισμούς τους.

Μία από τις προβλέψεις του Santander έχει ήδη επαληθευτεί. Οι αναζητήσεις για προορισμούς της βόρειας Ευρώπης από άτομα που ζουν στη νότια Ευρώπη αυξήθηκαν κατά την τελευταία εβδομάδα σε σύγκριση με τις ίδιες ημέρες του προηγούμενου μήνα, με την Ιρλανδία να έχει δει αύξηση άνω του 1.000%, σύμφωνα με τον ιστότοπο ταξιδιωτικών κρατήσεων eDreams Odigeo.

“Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν τους τα άτομα από τη νότια Ευρώπη να επανεξετάσουν τους προορισμούς των διακοπών τους αναζητώντας πιο δροσερές θερμοκρασίες”, δήλωσε ο Pablo Caspers, Chief Supplier Officer της eDreams. “Οι καιρικές συνθήκες είναι πιθανό να αποκτήσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις επιλογές των ταξιδιωτών στο μέλλον”.

“Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ”, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα, τονίζει το Bloomberg. “Είμαστε σε πόλεμο”, πρόσθεσε.

Πηγή: capital.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις