23.1 C
Athens
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Κινητοποίηση στο υπ. Κοινωνικής Συνοχής (20/7, 9.30πμ.) για απληρωσιά και εξυπηρετούμενους της… «Μέριμνας» Πάτρας

Πρόσφατα

Ψήφισμα Αλληλεγγύης – Συμμετοχή στην κινητοποίηση την Πέμπτη 20 Ιουλίου στις 9:30 στο υπ. Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας για τους απλήρωτους εργαζόμενους και τους εξυπηρετούμενους στο Ίδρυμα «Η Μέριμνα» Πάτρας

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), Σύλλογος Εργαζομένων Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα», Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΓΝΥΑ, Σωματείο Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής Κεντρικής Μακεδονίας, Σύλλογος Έκτακτου Προσωπικού (Αναπληρωτών και Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών) του Εκπαιδευτικού Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Εφήβων και Νέων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΚΕΚ ΑμεΑ) Θεσσαλονίκης της ΔΥΠΑ, Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ)

Το χρόνιο καθεστώς που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις τον κομμάτων του ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ και τώρα της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, έχει ως αποτέλεσμα οι προνοιακές δομές να καταρρέουν μέρα με τη μέρα. Λένε ότι διασφαλίζουν τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, ενώ κρατούν με νόμο την επιχορήγηση των ΝΠΙΔ στο 30% του προϋπολογισμού τους και τα ωθούν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στη λογική «κόστος – όφελος», μεταφέροντας μάλιστα το βάρος στις οικογένειες, ενώ αυτά είναι που παραδοσιακά και με μεγάλη τεχνογνωσία καλύπτουν τα κρατικά κενά για την υποστήριξη παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με αναπηρία. Μάλιστα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία και τις επιταγές της ΕΕ, στο όνομα της αποϊδρυματοποίησης, απαξιώνεται το έργο αυτών των δομών οι οποίες σταδιακά οδηγούνται στο κλείσιμο. Το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες των ανθρώπων με αναπηρία κάθε ηλικίας, αφήνοντας τους στο περιθώριο, παρά τις μεγαλοστομίες τους, ήρθε η ώρα να σταματήσει!

Το ίδρυμα «Η Μέριμνα», που είναι ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εκπαιδεύει περίπου 95 άτομα με νοητική υστέρηση και προσφέρει επίσης υπηρεσίες λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, φυσικής αγωγής και φυσικοθεραπείας σε άτομα που έχουν ανάγκη. Στον ξενώνα των χώρων του έχει δυνατότητα, επιπλέον, να φιλοξενεί 40 άτομα από διάφορες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, σε πενθήμερη βάση για όλο το 24ωρο, προσφέροντας υπηρεσίες σίτισης, ψυχαγωγικά κ.α. προγράμματα. Όλες οι υπηρεσίες λειτουργούν σε δύο βάρδιες (πρωινή, απογευματινή) και εντάσσονται σε δύο Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, που λειτουργούν εντός του ιδρύματος. Η συνολική δυναμικότητά του μπορεί να φτάσει τα 103 άτομα. Για την παροχή όλων αυτών των υπηρεσιών, στον χώρο υπάρχουν εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων (νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κ.ά.), που, ωστόσο, βρίσκονται σε καθεστώς απληρωσιάς και εργασιακής αβεβαιότητας αφού τα ταμεία του «Μέριμνα» είναι άδεια, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους εργαζόμενους, την ίδια την πορεία του ιδρύματος και των εξυπηρετούμενων.

Οι εισφορές από τα ασφαλιστικά ταμεία των ωφελούμενων, οι διάφορες χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων από το ΕΣΠΑ και η συνεχώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών.

Μαζί με τους εργαζόμενους του Ιδρύματος και του σωματείου τους που οργανώνουν την Πέμπτη κινητοποίηση στο νέο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, διεκδικούμε:

-Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και του επιδόματος αδείας στους εργαζόμενους στο Μέριμνα.

-Προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού κάθε ειδικότητας με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας για την ασφαλή λειτουργία της δομής.

-Προγράμματα εκπαίδευσης για τους εξυπηρετούμενους με επιστημονικά σύγχρονες προδιαγραφές.

-Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών της δομής.

Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση για υψηλού επιπέδου, αποκλειστικά κρατικό, δωρεάν, σύστημα Πρόνοιας – Ειδικής Αγωγής κι Αποκατάστασης, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις