Η μικρή διαθεσιμότητα απορριμματοφόρων και το λιγοστό προσωπικό που εργάζεται στην καθαριότητα έχουν ως αποτέλεσμα τις τελευταίες μέρες τα σκουπίδια να δημιουργούν βουνά έξω από τους κάδους σε πολλές γειτονιές της πόλης | Πηγή: Alterthess
Εκτός από την άσχημη εικόνα, οι υπερχειλισμένοι κάδοι σκουπιδιών σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν μια αποπνικτική κατάσταση που ενοχλεί φυσικά τους κατοίκους και επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους-ες. Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από την πλατεία Τερψιθέας στην Άνω Πόλη που έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο από τις αρχές Ιουλίου. Εκτός από τη δυσωδία προκύπτουν φυσικά και ζητήματα δημόσιας υγείας.
Σύμφωνα με τον Φώτη Μαραντζίδη, εργαζόμενο στον τομέα της καθαριότητας, το πρόβλημα προκύπτει συχνά όλο τον χρόνο αλλά αυτές τις μέρες είναι πολύ οξυμένο τόσο στην περιοχή της Άνω Πόλης αλλά και άλλες περιοχές πάνω από την Εγνατία, τη Ροτόντα, την Αρμενοπούλου, τη Γούναρη κ.ά.. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τον ίδιο, στο ότι τα περισσότερα απορριμματοφόρα είναι εκτός λειτουργίας. «Για να καλυφθούν οι βάρδιες χρειαζόμαστε 45 απορριμματοφόρα καθημερινά και εδώ και αρκετό διάστημα βγαίνουν 27-28 μπορεί και λιγότερα ανάλογα με το πόσα παρουσιάζουν βλάβες. Επιπλέον τα οχήματα που βγαίνουν στο δρόμο μπορούν να δεχτούν πολύ μικρό όγκο σκουπιδιών είτε γιατί είναι παλιάς τεχνολογίας είτε γιατί είναι μικρά. Έτσι, για να καλυφθεί μια τέτοια περιοχή χρειάζονται πέντε δρομολόγια τα οποία δεν “βγαίνουν” στη διάρκεια μιας βάρδιας» σημειώνει ο Φ. Μαραντζίδης τονίζοντας ότι από τους 450 περίπου εργαζόμενους οι 200 δουλεύουν στην αποκομιδή και οι 250 στο σάρωμα.
«Αυτό που συμβαίνει με τον μεγάλο όγκο σκουπιδιών είναι κάτι που φυσικά επηρεάζει και τη δική μας τη ζωή ως πολιτών αλλά και ως εργαζομένων γιατί δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την καθημερινή δουλειά μας» συμπληρώνει.
Το απόγευμα της Τρίτης στο δημοτικό συμβούλιο και μετά από πολλές διαμαρτυρίες θα συζητηθούν ζητήματα που έχουν θέσει οι εργαζόμενοι στον Δήμο της Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων ζητούν να λάβουν τον λόγο οι εργαζόμενοι-ες στην καθαριότητα για τα ζητήματα που τους αφορούν.
Απαιτούν να λάβουν όλοι οι εργαζόμενοι-ες τα χρήματα για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας και να γίνουν προσλήψεις εργατών/τριών στον τομέα της καθαριότητας. Οι εργαζόμενοι-ες θέτουν ακόμη ζητήματα ασφάλειας καθώς τα εργατικά ατυχήματα αυξάνονται δραματικά στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Επιπλέον απαιτούν την υλοποίηση της σύμβασης με τον ανάδοχο επισκευής συντήρησης απορριμμάτων για να βελτιωθεί η κακή κατάσταση που βρίσκεται ο στόλος με τη μικρή διαθεσιμότητα οχημάτων. Ζητούν εκπαίδευση του προσωπικού για τους κινδύνους που απορρέουν από την εργασία καθαριότητας απαιτώντας παράλληλα να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.