26.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

ΕΑΣ/ΑΔΕΔΥ: Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για το νέο μισθολόγιο

Πρόσφατα

«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν». Αυτό αποδίδει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τόσο τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το «νέο» μισθολόγιο, όσο και την επικοινωνιακή προβολή που επιφύλαξαν τα ΜΜΕ στο πλαίσιο της οργανωμένης προσπάθειας δημιουργίας κλίματος ευφορίας, κάνοντας λόγο για «αυξήσεις στο δημόσιο μετά από 14 χρόνια» , που είναι τουλάχιστον προκλητικά για τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, τα 13 τελευταία χρόνια είδαν τον 13ο και 14ο μισθό να εξαϋλώνονται, τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά 40% και τη διετία 2016 – 2017 να παγώνει μισθολογικά. Μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου και την επιβολή του ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται ότι όλ΄ αυτά κόστισαν σε καθένα/μία πάνω από 100.000 ευρώ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα δύο τελευταία χρόνια ο πληθωρισμός που καλπάζει, και η ακρίβεια στην ενέργεια, τα καύσιμα και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης κατατρώγουν το εισόδημά μας που με δυσκολία επαρκεί μέχρι τα μέσα του μήνα.

Η κυβέρνηση αντί να δώσει ουσιαστικές αυξήσεις, αντί να αντισταθμίσει τουλάχιστον τις πληθωριστικές επιπτώσεις της τελευταίας διετίας και να επιστρέψει τα κλεμμένα δώρα στους δημοσίους υπαλλήλους που κράτησαν όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας, την παιδεία και τις δημόσιες υπηρεσίες προς τον πολίτη στα χρόνια του μνημονίου αλλά και της πανδημίας, πετάει ένα ξεροκόμματο 40-50 ευρώ καθαρά στον βασικό μισθό, την ώρα που το μεγάλο κεφάλαιο και οι επιχειρηματικοί όμιλοι συνεχίζουν το πάρτυ με τις προμήθειες και το δημόσιο χρήμα.

Οι αυξήσεις των οικογενειακών επιδομάτων και του επιδόματος ευθύνης δεν αφορούν την πλειοψηφία των εργαζομένων, των οποίων οι αυξήσεις κυμαίνονται 4-5%, σε μια περίοδο που οι πετσοκομμένοι μνημονιακοί μισθοί μειώθηκαν κατά 20% και πλέον από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Η κυβέρνηση με στατιστικές αλχημείες αθροίζει όλ’ αυτά στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και θριαμβολογεί, κάνοντας λόγο για μεγάλες αυξήσεις που ισοδυναμούν με επιστροφή ενός μισθού , κάτι που δεν περιέχει ούτε ψήγμα αλήθειας. Αυτήν την πραγματικότητα, τα συστημικά ΜΜΕ την αποκρύπτουν για να προβάλουν την κυβερνητική προπαγάνδα και να δημιουργήσουν ψεύτικες εντυπώσεις και μεγάλες προσδοκίες.

Η ΕΑΣ θεωρεί ότι απέναντι σε μια τέτοιας έντασης επίθεση απαιτείται κινηματική απάντηση από το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα , την ΑΔΕΔΥ και τις ομοσπονδίες. Η επιλογή της κυβέρνησης να θέσει σε διαβούλευση και να ψηφίσει το νομοσχέδιο μέσα στο καλοκαίρι , μόνο τυχαία δεν χαρακτηρίζεται. Οι εργαζόμενοι με τα όπλα που διαθέτουν , τις κινητοποιήσεις , τις απεργίες πρέπει στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων να διεκδικήσουν πραγματικές αυξήσεις και πάνω απ’ όλα την αξιοπρέπειά τους!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Πραγματικές αυξήσεις για κάλυψη των απωλειών των μνημονίων, του τιμάριθμου και της ακρίβειας, για ζωή με αξιοπρέπεια.

Κανένας πρώτος καθαρός μισθός στο δημόσιο κάτω από 1000 ευρώ, και αναπροσαρμογή όλων των ΜΚ με βάση τον νέο κατώτατο καθαρό.

Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη και προαγωγή με αλλαγή κλιμακίου κάθε δύο χρόνια για όλες τις κατηγορίες (ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ) – όχι στο ατομικό μισθολόγιο(κατάργηση του πρόσφατου νόμου Βορίδη)-. Καμία σύνδεση της αξιολόγησης με τον μισθό.

Καμία σύνδεση της μισθολογικής κατάταξης των υπαλλήλων με την αξιολόγηση.Τοποθέτηση όλων των προϊσταμένων μετά από κρίσεις στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Όχι σε νέο άνοιγμα της μισθολογικής ψαλίδας εργαζομένων – θέσεων ευθύνης.

Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Ξεπάγωμα της διετίας 2016-2017.

Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Αφορολόγητο 12.000 ευρώ και 4.000 για κάθε παιδί.

Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.

13-07-23

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις