20.6 C
Athens
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

Οι νέοι κι οι παλιοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Μια υπουργός που στηρίζει το «αγέννητο παιδί» και οι επικίνδυνες μετακινήσεις σε υπουργεία

Πρόσφατα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2019, δήλωνε πως η κυβέρνηση του «θα έχει μικρότερο, λειτουργικό και σφιχτό υπουργικό σχήμα» και ξεκαθάριζε πως «δε θα υπάρχουν αναπληρωτές υπουργοί» διότι «δεν έχουν λόγο ύπαρξης». Αυτό δε φάνηκε ούτε στο υπουργικό σχήμα του 2019 ούτε τώρα. Οι 59 του 2019, έγιναν 64 το 2023, με ισχνή εκπροσώπηση γυναικών. Στο νέο υπουργικό σχήμα έχουμε ορισμένους υπουργούς που έχουν εκφράσει… περίεργες απόψεις. Μία εξ αυτών έχει υποστηρίξει πως «το αγέννητο παιδί είναι άνθρωπος, εικόνα Θεού, εξ άκρας συλλήψεως’», άλλος, ερωτηθείς για τη σφαγή και τους πρόσφυγες στην Ουκρανία, έχει πει ότι «εδώ δεν μιλάμε για μια σφαγή σε ένα μακρινό μέρος κάπου στα βάθη της Αφρικής με αλλόθρησκους αλλά για χριστιανούς, λευκούς, ευρωπαίους ». Έχουμε υπουργό που έχει πει: «Δε θέλω να μου πάρει τη… δόξα ο Τόμσεν για τις απολύσεις», κι έναν άλλον που έχει υποστηρίξει πως «όποιος δεν έχει για ΕΝΦΙΑ να πουλήσει το σπίτι του». Το νέο υπουργικό σχήμα θα έχει τους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές των ιδιωτικοποιήσεων, εκείνους που έχουν «αναφυλαξία» στον συνδικαλισμό και ποινικοποιούν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τους πιστούς «αυλικούς» του Κ. Μητσοτάκη που τον έχουν απροκάλυπτα στηρίζει σε κάθε σκάνδαλο που τον ακολουθούσε.

Από τη Γεωργία Κριεμπάρδη και το Θάνο Καμήλαλη – Πηγή: ThepressProject

H σύσταση της νέας κυβέρνησης έχει ενδιαφέρον. Νέα πρόσωπα κάθονται σε καρέκλες, παλιοί αλλάζουν καρέκλες, άλλοι αποσύρονται (τους αποσύρει ο Κ. Μητσοτάκης, βασικά), ενώ στο νέο κυβερνητικό σχήμα συναντάμε μόνο 15 γυναίκες (τέσσερις υπουργοί, μία αναπληρώτρια υπουργός και 10 υφυπουργοί) σε σύνολο 64 υπουργών και υφυπουργών.

Μάλλον αυτό θα εννοούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν έλεγε το προηγούμενο διάστημα ότι είχε δεσμευτεί «στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο να έχουμε πολύ περισσότερες γυναίκες». Απέχουμε, όμως, από την ισότητα. Απέχουμε πολύ. Και είναι οξύμωρο ότι δημιουργήθηκε τώρα υπουργείο Οικογένειας που, ανάμεσα σε άλλα, διαφημίζει πως έχει αρμοδιότητα την ενίσχυση και τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας. Είναι οξύμωρο γιατί η ίδια η κυβέρνηση δε στηρίζει τις γυναίκες και το έχει δείξει με κάθε τρόπο.

Έχει αξία να σταθούμε σε κάποια νέα πρόσωπα που μπαίνουν στη Βουλή.

Νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος ο γαλάζιος Παύλος Μαρινάκης, προερχόμενος από την ΟΝΝΕΔ. Ως πρόεδρος της παράταξης μάλιστα είχε γράψει:

Η Χριστίνα Αλεξοπούλου αναλαμβάνει χρέη υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών. Το γαλάζιο πρόσωπο μας είναι γνωστό από παλιά. Τον Ιούλιο του 2019, η τότε βουλεύτρια Αχαΐας είχε βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής, όταν είχε εκφράσει ανοιχτά απόψεις της για τη θεωρία του «αγέννητου παιδιού», οι οποίες ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες από την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος. Τότε η κα. Αλεξοπούλου είχε αναρτήσει στο Twitter δημοσίευμα της συντηρητικής εκκλησιαστικής ιστοσελίδας romfea.gr, σχετικά με την καθιέρωση από την Ιερά Σύνοδο της «Ημέρας Αγέννητου Παιδιού». «Η προστασία του αγέννητου παιδιού, συνιστά κορυφαίο ζήτημα ηθικής και αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα στην αντιμετώπιση του δημογραφικού. Διότι ”το αγέννητο παιδί είναι άνθρωπος, εικόνα Θεού, εξ άκρας συλλήψεως”» είχε γράψει χαρακτηριστικά στον λογαριασμό της στο Twitter. Να σημειώσουμε πως η εν λόγω θεωρία υποστηρίζει ότι η ζωή του βρέφους ξεκινά με τη σύλληψή του και αμφισβητεί ευθέως το δικαίωμα στην άμβλωση (!).

Ο Νίκος Ταχιάος αναλαμβάνει, επίσης, υφυπουργός στο Μεταφορών και Υποδομών. Ένας άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με το έργο κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης. Κι αυτό δεν έχει πάει πολύ καλά. Το μετρό Θεσσαλονίκης έχει καταντήσει ανέκδοτο με τον πρόεδρο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ να υπόσχεται συνεχώς την προηγούμενη τετραετία πως το έργο θα ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες, τον επόμενο χρόνο, το 2022, μετά το 2023… Η πραγματικότητα δείχνει, νομίζω, την αντιστοιχία των λόγων και των έργων του. Ένας άνθρωπος που τον ακολουθεί ένα σερί αποτυχιών, καθώς το 2018 επιχείρησε να διεκδικήσει τη Δημαρχία στη Θεσσαλονίκη και το 2019 κατέβηκε ως υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ. Με αποτυχία. Μετά «χώθηκε» στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

Στα πρωτοεμφανιζόμενα πρόσωπα σε υπουργική θέση και ο Βασίλης Σπανάκης, ως υφυπουργός Εργασίας. Ο άλλοτε γαλάζιος βουλευτής έχει γίνει γνωστός για διάφορους, κι όχι τόσο κολακευτικούς, λόγους. Είναι εκείνος που το 2021, σε εμφάνισή του στο Kontra24, αρνούταν πεισματικά να πει «Βόρεια Μακεδονία». Είναι εκείνος που του επιβλήθηκε πρόστιμο για παράνομα προεκλογικά email από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, τα οποία έστελνε χωρίς τη συγκατάθεση του καταγγέλλοντα. Είναι εκείνος που τον κυνηγά απόπειρα νοθείας που επιχειρήθηκε στις 2/12/2016, κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας του 36ου Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ, από τη θέση του γαλάζιου συνδικαλιστή τότε.

Ο παλιός είναι αλλιώς;

Κάποιοι βρίσκονται εκτός υπουργικών θέσεων, άλλοι παρέμειναν στις θέσεις του και άλλοι μετακινήθηκαν.

Ο Δημήτρης Καιρίδης, πλέον, είναι υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Ποιος θα ξεχάσει τη ρατσιστική του δήλωση περί σφαγής «χριστιανών, λευκών, Ευρωπαίων»; Μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε: «Εδώ δεν μιλάμε για μια σφαγή σε ένα μακρινό μέρος κάπου στα βάθη της Αφρικής με αλλόθρησκους αλλά να το πω τελείως κυνικά ξέρω ότι  ακούγεται πολιτικά ανορθόδοξο αλλά για χριστιανούς, λευκούς, ευρωπαίους που είναι από μας, προέρχονται από εμάς».

Ο Νότης Μηταράκης από το υπουργείο Μετανάστευσης μετακινείται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η αγάπη του για την «ασφάλεια», με όποιο κόστος, είναι γνωστή. Επί υπουργίας του στο Μετανάστευσης, έκανε τη χώρα γνωστή στα πέρατα της γης, με όλα τα Διεθνή Μέσα, τις οργανώσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καταδικάζουν τη χώρα για τις επαναπροωθήσεις και ζητούν απαντήσεις. Αναλαμβάνει τώρα υπουργός για την… προστασία του πολίτη. Έχει εκφράσει πολλάκις τη στήριξή του στα σώματα ασφαλείας.

(Στα Σώματα Ασφαλείας στη Χίο, αντάλλαξε ευχές για ευτυχισμένο νέο έτος – 2023)

Στο υπουργείο Ανάπτυξης ο Κώστας Σκρέκας, στη θέση του Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος μετακινείται στο… Εργασίας.

Ο Κώστας Σκρέκας είναι εκείνος που δε στηρίζει την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. Είναι εκείνος που άσκησε πολιτική υπέρ των ολιγαρχών, αφήνοντας τους ανεξέλεγκτους να κερδίζουν από εμάς με τα τιμολόγια του ρεύματος. Είναι, επίσης, εκείνος που επί υπουργίας του περάστηκε το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο, που όπως κατακρίθηκε, διαλύει τις περιοχές NATURA, επιτρέπει εξορύξεις και ΑΠΕ παντού.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης θα βρίσκεται στο υπουργείο Εργασίας και θυμόμαστε όλοι μία δήλωσή του: «Δεν θέλω να μου πάρει τη… δόξα ο Τόμσεν για τις απολύσεις».

Ποιος θα ξεχάσει τον χλευασμό απέναντι σε εργαζόμενους υγειονομικούς, όταν στις αντιδράσεις τους για τις ελλείψεις στο νοσοκομείο Φλέμινγκ, είχε απαντήσει ότι έχει «αναφυλαξία» στον συνδικαλισμό;

Και φυσικά την απορία του…

Καθήκοντα υπουργού αναλαμβάνει η Νίκη Κεραμέως, στο Εσωτερικών, ενώ στη θέση του αναπληρωτή υπουργού επιστρέφει ο Θοδωρής Λιβάνιος. Επί θητείας της στο υπουργείο Παιδείας η κα. Κεραμέως είχε ανοίξει «πόλεμο» με εκπαιδευτικούς, μαθητές και σπουδαστές, ενώ κεντρικές της γραμμές ήταν η ποινικοποίηση των απεργιακών κινητοποιήσεων, παραπέμπονπας τις συνδικαλιστικές ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ) στα δικαστήρια. Στη θέση της υπουργού Εσωτερικών πλέον αναμένεται να κινηθεί στα ίδια αυστηρά πλαίια, από τα οποία δε λείπει ακόμα μία κεντρική πολιτική της, αυτή της αξιολόγησης και πιθανώς της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Αναμένεται αν θα δούμε και και περαιτέρω διείσδυση ιδιωτικών συμφερόντων σε λειτουργίες που ανήκουν στο δημόσιο.

Από τη σύνθεση της νέας Βουλής δε θα μπορούσε να λείπει ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο Κ. Μητσοτάκης ανέθεσε την εξωτερική πολιτική σε δύο μη κοινοβουλευτικά πρόσωπα, απολύτου εμπιστοσύνης του. Ο Γ. Γεραπετρίτης θα βρεθεί στο τιμόνι των διακρατικών διαπραγματεύσεων σε μία κρίσιμη χρονική περίοδο, με την ελληνοτουρκική κρίση να γιγαντώνεται.

Πιστός «αυλικός» του Κυριάκου Μητσοτάκη, παραμένει δίπλα του. Θυμόμαστε όλοι την έως και προκλητική στήριξη που είχε δείξει στον Πρωθυπουργό στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Τα πορίσματα για τα Τέμπη και τις υποκλοπές εκθέτουν τον Γιώργο Γερατετρίτη, ο οποίος προσπαθούσε επιμόνως να μη δουν το φως της δημοσιότητας. Για το έγκλημα των Τεμπών χαρακτηριστική ήταν η επιμονή του για την ύπαρξη τηλεδιοίκησης με τους εργαζόμενους και τα επίσημα έγγραφα του πορίσματος να τον διαψεύδουν.

Τη θέση του στο υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζεται να παραλάβει ο Γιώργος Φλωρίδης. Ένας επίσης πιστός «αυλικός» του Μητσοτάκη στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Για τους κ.κ. Κοντολέοντα και Δημητριάδη είχε κάνει λόγο για «μια διοικητική αστοχία» της ΕΥΠ όσον αφορά την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Είχε επιτεθεί και στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, λέγοντας ότι «κάνει θεατρικές παραστάσεις με υποκριτικό ταλέντο και θεατρινισμούς», με φόντο τους ελέγχους της ανεξάρτητης Αρχής για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Σε λίγους μήνες, μέσα στις δικαστικές αίθουσες θα τρέξει η υπόθεση των υποκλοπών της ΕΥΠ, η παράνομη χρήση του Predator και η αγωγή του ανιψιού του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη κατά των δημοσιογράφων του Reporters United, της ΕφΣυν και του Θ. Κουκάκη. Και υπουργός Δικαιοσύνης θα είναι ο κ. Φλωρίδης.

Ο Κωστής Χατζηδάκης αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών. Τα πεπραγμένα του έχουν αποτυπωθεί και στην τούρτα γενεθλίων του. Κι ό,τι βλέπετε πάνω, έχει κατασταφεί.

τούρτα Χατζιδάκη

Υπουργός Ναυτιλίας «ένας φίλος απ’ τα παλιά», που λέει και το τραγούδι: Mιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Είναι εκείνος που είχε πει «όποιος δεν έχει για ΕΝΦΙΑ να πουλήσει το σπίτι του».

Είναι ο υπουργός που τον κυνηγά μια διεθνής καταδίκη της χώρας για το προσφυγικό έγκλημα στο Φαρμακονήσι. Ο κ. Βαρβιτσιώτης, το 2014, έλεγε: «Δεν πιστεύω ότι κανείς θέλει να ανοίξουμε τις πύλες και όλοι οι μετανάστες να απολαμβάνουν ασύλου στη χώρα. Ήταν ακυβέρνητο το σκάφος, (σ.σ με τους μετανάστες) περίπου 2,5 μίλια ανατολικά του Φαρμακονησίου. Έσπευσε εν μέσω θαλασσοταραχής σκάφος του λιμενικού για να μπορέσει να το ρυμουλκήσει. Έπεσε μια γυναίκα και ένα παιδί στη θάλασσα. Γύρισαν οι μετανάστες όλοι προς αυτή την πλευρά με συνέπεια να τουμπάρει το σκάφος. Άλλοι διασώθηκαν, αλλά άλλοι χάθηκαν. Δεν ισχύει καθόλου, ότι ρυμουλκούσαμε το σκάφος προς τις τουρκικές ακτές, φαίνεται και από τα στίγματα». Όμως στο Φαρμακονήσι έγιναν εγκληματικά λάθη από την Ελλάδα – διαβάστε: «Εμβληματική απόφαση για μια εμβληματική υπόθεση»: Καταδίκη της Ελλάδας για το πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις