22.1 C
Athens
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Νταλακογεώργος: Όταν κινδυνεύει έστω και μία ανθρώπινη ζωή, κάνεις διάσωση

Πρόσφατα

Συνέντευξη του προέδρου της ΠΕΝΕΝ, Αντώνη Νταλακογεώργου, για το μαζικό έγκλημα με το ναυάγιο στην Πύλο, στην εφημερίδα «Πριν» (25-06-23), η οποία αναφέρει στο δημοσίευμά της, σε επιμέλεια του Κυριάκου Νασόπουλου:

Συνεχίζει να συγκλονίζει το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου με τα 81 μέχρι στιγμής θύματα και τους εκατοντάδες αγνοούμενους πρόσφυγες και μετανάστες. Πολλά γεγονότα και δεδομένα είτε έχουν υποβαθμιστεί είτε δεν έχουν αναδειχθεί καθόλου από την πλειονότητα των συστημικών ΜΜΕ. Το «Πριν» συνομίλησε με τον πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ, Αντώνη Νταλακογεώργο, για τις ενέργειες των ελληνικών αρχών.

Έχει βάση ο ισχυρισμός ότι το λιμενικό δεν μπορούσε να παρέμβει επειδή το αλιευτικό έπλεε σε διεθνή ύδατα; Θα ίσχυε το ίδιο εάν στη θέση του σαπιοκάραβου με τους εκατοντάδες μετανάστες ήταν ένα εμπορικό πλοίο; Τι προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις;

Μετά από οχτώ μέρες έχουν καταρρεύσει οι παραπλανητικές αναφορές κυβέρνησης, υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Λιμενικού Σώματος σχετικά με το αλιευτικό, ότι δηλαδή έπλεε σε διεθνή ύδατα. Αμερικάνικα, ευρωπαϊκά ΜΜΕ, οργανισμοί-φορείς και οι διασωθέντες καταρρίπτουν ως αβάσιμους αυτούς τους ισχυρισμούς! Το σκάφος επί 48 ώρες ήταν εντός και στα όρια του ελληνικού θαλάσσιου χώρου. Χιλιάδες περιστατικά διάσωσης ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα σε όλη την υδρόγειο, εμπορικά πλοία και οι αρχές παρεμβαίνουν χωρίς το παραμικρό ενδοιασμό, προσφέροντας την αναγκαία βοήθεια για τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής. Κάθε χρόνο καταγράφονται μόνο για την ελληνόκτητη ναυτιλία 80-90 περιστατικά που πλοία έσωσαν ανθρώπους στη θάλασσα και μέσα σε αυτούς περιλαμβάνονται μετανάστες και πρόσφυγες! Όταν η ανθρώπινη ζωή είναι σε κίνδυνο, κανείς δεν ρωτάει τον κινδυνεύοντα εάν θέλει ή όχι βοήθεια! 

Ποια άλλα λάθη έγιναν από τις ελληνικές αρχές στη διαχείριση και αντιμετώπιση του ναυαγίου;

Η προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και της σημερινής είναι η βίαιη επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών, όπως και όπου εμφανιστούν στον θαλάσσιο χώρο μας. Το πλοίο εμφάνιζε πολλά κρούσματα, ορατά στο έμπειρο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, ώστε να αντιληφθούν τον κίνδυνο που αντιμετώπιζαν οι εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στο σαπιοκάραβο. Αντί να προστρέξουν για βοήθεια, έφτασαν στο άθλιο σημείο να δέσουν κάβο σε αυτό για να το μεταφέρουν στον ιταλικό θαλάσσιο χώρο!Όλη η διαχείριση αποσκοπούσε το επικίνδυνο σκάφος να μεταφερθεί έξω από τα σύνορα μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Ακούγεται πολύ και το επιχείρημα ότι οι πρόσφυγες-μετανάστες «δεν ήθελαν να σωθούν» από το λιμενικό. Πώς το ακούτε, μετά από μια ανείπωτη τραγωδία;

Με ποιον συνομιλούσαν οι άντρες του Λιμενικού Σώματος; Προφανώς με τον ψευτοκαπετάνιο και δουλέμπορα… και
ζητούσαν να τους απαντήσει τι; Το πλοίο σε ένα 48ωρο υπέστη επανειλημμένα μηχανική βλάβη, ενώ είχε αναχωρήσει από την Αίγυπτο με πρόβλημα ήδη στη μηχανή του! Η άποψη που διακινήθηκε ότι οι μετανάστες δεν ήθελαν να σωθούν είναι ένα τερατώδες ψέμα, διατυπωμένο με σκοπό να συγκαλυφθούν οι εγκληματικές ευθύνες μιας πολιτικής που οδηγεί σε δεκάδες ναυάγια στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο κάθε χρόνο και στον υγρό τάφο χιλιάδες ανθρώπους, άντρες, γυναίκες και παιδιά!

Τέλος, σε πολιτικό επίπεδο, η ΠΕΝΕΝ μιλάει για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Γιατί;

Περί αυτού πρόκειται, το αντιδραστικό δόγμα Ευρώπη-Φρούριο, η ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, οι φράχτες. Το ανελέητο κυνηγητό προσφύγων και μεταναστών το επιβεβαιώνει απόλυτα!Αυτοί που καταληστεύουν χώρες και λαούς, που υποκινούν και πραγματοποιούν πολεμικές συρράξεις και συγκρούσεις, είναι οι ίδιοι που υψώνουν τους φράχτες της ντροπής και του αίσχους, θέτοντας την ανθρώπινη ζωή διαρκώς σε θανάσιμο κίνδυνο!Αποτελεί βαθιά πεποίθησή μας ότι αυτή η πολιτική είναι δολοφονική!Οι λαοί και τα κινήματα πρέπει να αντιταχθούν σθεναρά για να σταματήσει αυτό το έγκλημα σε βάρος των κατατρεγμένων προσφύγων-μεταναστών!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις