21.4 C
Athens
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο του Αντί-Λογου (τεύχος 5, 23-06-23)

Πρόσφατα

Το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο του ΑντίΛογου
(Τεύχος 5ο, 23-06-23)

Εν μέσω δύο εκλογικών διαδικασιών που θα έχουν ως αποτέλεσμα μια νέα (χμμμ, μάλλον όχι και τόσο νέα…) Κυβέρνηση και με το βάρος δυο τραγωδιών (Τέμπη, Πύλος) που είχαν ως αθώα θύματα εκατοντάδες συνανθρώπους μας, το Υπουργείο μας πλέει σε αχαρτογράφητα νερά και στον αυτόματο πιλότο. Είναι νωπές οι εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ (και πιθανότατα ξανά Πρωθυπουργού) για δημιουργία ενός νέου Υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Πολιτικής, στο οποίο προφανώς θα συμπεριληφθούν σημαντικές δομές, αρμοδιότητες και προσωπικό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Θα συνεχιστούν με αυτό τον τρόπο οι δομικές αλλαγές κορυφής (κατάργηση Ειδικών Γραμματειών, ανεξαρτητοποίηση Επιθεώρησης Εργασίας κ.α) στο Υπουργείο μας που εν τέλει αποδυναμώνουν την διοικητική ιεραρχία και καταργούν κάθε πιθανότητα συγκέντρωσης της εμπειρίας, συνέχειας της διοικητικής δράσης κλπ. Αντίθετα, τέτοιες κινήσεις έχουν ως βασικό αποτέλεσμα την δημιουργία πυρήνων εξουσίας και επιρροής εκτός της Δημόσιας διοίκησης (Υπουργοί, Διοικητές, μάνατζερ, μετακλητοί, ειδικοί σύμβουλοι κλπ) που περνάνε, κάνουν τη «δουλειά» τους και φεύγουν… Το τι μένει πίσω είναι μια άλλη ιστορία.

Σε αυτό το διαγραφόμενο τοπίο, οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του χώρου μας κινούνται σε ρυθμούς  slow motion και standby. Ελάχιστες πρωτοβουλίες, παθητική και αμυντική διάθεση, στάση αναμονής. Δυστυχώς, η λογική που κυριαρχεί είναι να μην ταραχτούν τα νερά, μέχρι να δούμε τι θα προκύψει από τη …νέα κατάσταση. Η δική μας λογική είναι να ταράξουμε εμείς τα νερά και να διαμορφώσουμε εμείς τη νέα κατάσταση. Και για αυτό το λόγο, η επίμονη δουλειά μας και η κατάθεση προτάσεων, ως ΑντιΛογος στο ΔΣ του Συλλόγου είναι από τη μία πλευρά δύσκολη και οδηγεί σε συγκρούσεις αλλά από την άλλη είναι απαραίτητη και επιτακτική, αν θέλουμε να συμβάλλουμε στην αλλαγή του συνδικαλιστικού τοπιού και στο χτίσιμο σωματείων που θα ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες των καιρών.

Από τη δράση μας

Αποφάσεις ΔΣ Συλλόγου Υπ. Εργασίας 24/5/2023

Το πλαίσιο λειτουργίας του ΔΣ Συλλόγου Υπουργείου Εργασίας που εγκρίθηκε μετά από πρόταση μας, αλλά δεν εφαρμόζεται

Ανακοίνωση (μετά από πρότασή μας) του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας για το ναυάγιο στη Πύλο

Αναγγελία ΔΣ Συλλόγου Υπουργείου Εργασίας 22/6/2023

Αντι-Λογίες

Έχουμε προτείνει εδώ και καιρό Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας. Τα θέματα πολλά. Αξιολόγηση, μισθολογικές διαφοροποιήσεις, οικονομικά του Συλλόγου, συζήτηση για το τι θέλουμε από τον Σύλλογο και άλλα… Με διάφορες αφορμές και αιτίες η Συνέλευση δεν έχει πραγματοποιηθεί. Θα γίνει επιτέλους;

Είχαμε προτείνει στο ΔΣ να στείλει ερωτήματα στα κόμματα σχετικά με τα θέματά του Υπουργείου μας. Τα μέλη του ΔΣ καταρχήν συμφώνησαν, αλλά η απόφαση δεν υλοποιήθηκε ποτέ. (βλ. και το ανωτέρω ανεφάρμοστο πλαίσιο λειτουργίας…). Στείλαμε εμείς ως ΑντιΛογος τα ερωτήματα. Απάντηση δεν λάβαμε από κανένα κόμμα. Η δική μας απάντηση την Κυριακή στην κάλπη και συνεχώς στους αγώνες.

Παρατηρείται τελευταία έλλειψη χαρτιού υγείας στο Υπουργείο. Μήπως τάχα φταίει η απλή αναλογική και η έλλειψη πολιτικής Κυβέρνησης που κοπήκαν οι προμήθειες;;; Άντε συνάδελφοι/-ισσες,  από Δευτέρα να πηγαίνουμε …αυτοδύναμα στην τουαλέτα!

Εκείνη η βομβιστική επίθεση σε Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, μπας και εξιχνιάστηκε κύριε Διοικητά;

Είχαμε αποφασίσει στο Συνέδριο της ΟΣΥΠΕ, πώς ως το καλοκαίρι θα ενοποιηθούν οι Σύλλογοι Υπ.Εργασίας και ΓΓΚΑ. Το καλοκαίρι έφτασε εμπρός βήμα ταχύ…

Κρυμμένα στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ:

Ομάδα έργου για το Δημογραφικό, ενόψει νέου Υπουργείου…

Και ομάδα διαβούλευσης για το Δημογραφικό (νέο Υπουργείο γαρ…)

Ένα μικρό κονδύλι για συνεντεύξεις τύπου

…και ένα μεγάλο κονδύλι για συμβουλές ωρίμανσης και υλοποίησης στο ΤΑΑ

Διεθνής διαγωνισμός για τις υπηρεσίες καθαριότητας

…και σύμβαση 1,3 εκατ. για τον μηχανισμό συγκέντρωσης στοιχείων για τον κατώτατο μισθό

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις