26.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Ρωσία | Ανταρσία Πριγκόζιν (Wagner) vs Πούτιν, για την ανατροπή του οποίου προέτρεπε ο Μπάιντεν ένα χρόνο πριν

Πρόσφατα

Ενημέρωση, ώρα 17.00

Ραγδαία κλιμακώνεται η ένταση στη Ρωσία μετά την ανταρσία της ομάδας Wagner. Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικής φάλλαγας της Wagner στον αυτοκινητόδρομο M-4, έξω από την ρωσική πόλη Βορόνεζ, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters. Νωρίτερα, αυτόπτης μάρτυρας του Reuters ανέφερε επίσης ότι μια στρατιωτική φάλαγγα οχημάτων της Wagner πέρασε από τη Βορόνεζ, που βρίσκεται στα μέσα της απόστασης ανάμεσα στη Μόσχα και την πόλη Ροστόφ, στη νότια Ρωσία, όπου η Wagner δήλωνε νωρίς σήμερα το πρωί ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της στρατιωτικές υποδομές. Στη Μόσχα, προορισμό της φάλαγγας της Wagner, υπήρχε αυξημένη παρουσία ασφαλείας στους δρόμους. Η Κόκκινη Πλατεία αποκλείστηκε από μεταλλικά φράγματα. «Οι υπερβολικές φιλοδοξίες και τα κεκτημένα συμφέροντα οδήγησαν σε προδοσία», είπε ο Πούτιν σε τηλεοπτική ομιλία, συγκρίνοντας την εξέγερση σε μια περίοδο πολέμου στο εξωτερικό με τη ρωσική επανάσταση και τον εμφύλιο πόλεμο που εξαπολύθηκε κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Όλοι όσοι επίτηδες πάτησαν στο δρόμο της προδοσίας, που προετοίμασαν ένοπλη εξέγερση, που πήραν τον δρόμο του εκβιασμού και των τρομοκρατικών μεθόδων, θα υποστούν αναπόφευκτη τιμωρία, θα λογοδοτήσουν τόσο στο νόμο όσο και στο λαό μας». Ένας προκλητικός Πριγκόζιν απάντησε γρήγορα ότι αυτός και οι άντρες του δεν έχουν σκοπό να παραδοθούν (thepressproject – εδώ συνεχής ενημέρωση).

Κλιμακώνεται η σύγκρουση της Wagner με τη Μόσχα. Οι πρώτες αναφορές για μάχες και η στρατηγική σημασία της πόλης Ροστόφ. Η Δύση παρακολουθεί «σιωπηρά», το Κίεβο «βλέπει» έναρξη εμφυλίου. Αντιμέτωπος με μια από τις πιο βαθιές κρίσεις της περιόδου της παντοδυναμίας του βρίσκεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την πρωτοφανή απόφαση του επικεφαλής της Wagner να εισέλθει με περίπου 25.000 άνδρες στα ρωσικά εδάφη και να καταλάβει σημεία στρατηγικής σημασίας. Ο ρώσος πρόεδρος απάντησε με ένα σκληρό διάγγελμα, ενώ η Δύση προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής χωρίς να προβαίνει σε μεγάλες δηλώσεις, ενώ το Κίεβο υποστηρίζει ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου (efsyn.gr – εδώ συνεχής ενημέρωση).

Πλήρως ελέγχουν το Ροστόβ-ον-Ντον, που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Μόσχας και συνορεύει με την Ουκρανία, οι δυνάμεις της Wagner υπό τις εντολές του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ρώσου ολιγάρχη και στενού συνεργάτη του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Να σημειωθεί ότι το Ροστόβ-ον-Ντον, που έχει καταληφθεί από τεθωρακισμένα άρματα μάχης της Wagner, αποτελεί τη μεγαλύτερη ρωσική πόλη του νότου. Σημεία υψίστης σημασίας της πόλης έχουν καταληφθεί από τους μισθοφόρους, όπως η διοίκηση της ρωσικής νότιας στρατιωτικής περιφέρειας, της οποίας ο 58ος Στρατός Συνδυασμένων Όπλων μάχεται ενάντια στην αντεπίθεση του Κιέβου στη νότια Ουκρανία. Στο πλαίσιο των όσων συμβαίνουν ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε νόμο που επιτρέπει την κράτηση για 30 ημέρες για την παραβίαση του στρατιωτικού νόμου σε μέρη όπου έχει επιβληθεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA (newsbomb – εδώ συνεχής ενημέρωση).

Ο επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Εβγκένι Πρισκόζιν

Πραξικόπημα και μια τερατώδης προβοκάτσια ενόψει; Μια Ρωσία σε αναταραχή εσωτερική ή και σε εσωτερική σύγκρουση θα αποτελέσει ιδεώδη λεία σε μια τέτοια συγκυρίας; Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι αυτά τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα ενώ το τελευταίο διάστημα έχουμε ένα διαγωνισμό τυχοδιωκτισμού από την πλευρά των ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, η όλη αυτή κίνηση Πριγκόζιν πλήττει ευθέως τον Πούτιν. Η ρωσική ηγεσία δεν μπορεί παρά να θυμάται ότι πραξικοπήματα και αντιπραξικοπήματα σήμαναν τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε καλέσει σε ανατροπή του Πούτιν ήδη ένα χρόνο πριν. Η εσωτερική αλλαγή καθεστώτος είναι επί της αρχής προτιμητέο για τις ΗΠΑ έναντι της εναλλακτικής που ξεκινά από μια τερατώδη προβοκάτσια στη Ζαπορίζια ή αλλού και εξελίσσεται σε έναν εν δυνάμει κατακλυσμιαίο πόλεμο. Οι ώρες είναι κρίσιμες και καθορίζουν το μέλλον της ανθρωπότητας. (Θέμης Τζήμας, kosmodromio – εδώ αναλυτικότερα).

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις