23.1 C
Athens
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Ένα σάιτ ανακατευθύνει το ενδιαφέρον για το κόμμα Νίκη στη Νέα Δημοκρατία

Πρόσφατα

Εδώ και λίγες ημέρες, όποιος πληκτρολογήσει niki.gr οδηγείται στην ιστοσελίδα της ΝΔ | Από την Ελίζα Τριανταφύλλου/insidestory.gr

Τα πράγματα είναι απλά, πρέπει να ανεβάσουμε κι άλλο το ποσοστό μας. Μπορούμε να το πετύχουμε, αλλά πρέπει να συμπιέσουμε και κάποια μικρότερα κόμματα και κομματίδια, τα οποία έκαναν την εμφάνισή τους κυρίως στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε την Τρίτη 20 Ιουνίου από τη Χαλκιδική ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας σαφείς αιχμές για το κόμμα «Νίκη». Έναν παντελώς άγνωστο πολιτικό σχηματισμό στους περισσότερους ψηφοφόρους πριν την 21η Μαΐου, που στις πρώτες εκλογές βρέθηκε στο κατώφλι της Βουλής με ποσοστό 2,92%.

Το κόμμα Νίκη, ορμώμενο από τη Βόρεια Ελλάδα, αυτοπροσδιορίζεται ως «Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα» και σύμφωνα με δημοσιεύματα φέρεται να έχει άμεσες ή έμμεσες διασυνδέσεις με φιλορωσικές μονές του Αγίου Όρους –παρά τις διαψεύσεις– και να σχετίζεται με παρεκκλησιαστικές οργανώσεις που έχουν ταχθεί κατά των αμβλώσεων και των εμβολίων.

«Κόμματα τα οποία ήταν παντελώς άγνωστα, επικαλέστηκαν το θρησκευτικό συναίσθημα και νομίζω ότι παραπλάνησαν κάποιους συμπολίτες μας, οι οποίοι πίστεψαν ότι με αυτόν τον τρόπο εκφράζουν την πίστη τους, ψηφίζοντας ένα συγκεκριμένο μικρό κόμμα», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του σε συγκέντρωση πολιτών στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, κάνοντας ακόμη πιο σαφές ότι αναφέρεται στο κόμμα «Νίκη».

Η Niki και η Nikh

Αυτό που πιθανά δεν γνώριζε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης όταν έκανε αυτές τις δηλώσεις από τη Χαλκιδική, είναι ότι λίγες ημέρες πριν, κάποιος/κάποιοι σκαρφίστηκαν έναν απλό και ενδεχομένως αποτελεσματικό τρόπο να βοηθήσουν το κόμμα της ΝΔ στην προσπάθεια του να συμπιέσει τα «μικρότερα κομματίδια» που εμφανίστηκαν δεξιότερά του.

Με ποιον τρόπο; Μέσω του domain «niki.gr», το οποίο εύλογα κανείς θα μπορούσε να θεωρήσει ότι ανήκει στο κόμμα Νίκη και το οποίο από τις 17 Ιουνίου ανακατευθύνει τους επισκέπτες του στην ιστοσελίδα «nd.gr/ekloges-2023».

«Δεν έχει καμία σχέση με εμάς. Οποιοσδήποτε μπορεί να ανακατευθύνει το site του όπου θέλει», απαντά ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός στο inside story. To domain «niki.gr» καταχωρήθηκε τον Μάιο του 2019, αναφέρει ο Ρωμανός, υπονοώντας ότι αυτό έγινε σε ανύποπτο χρόνο, προς επίρρωση της απάντησης ότι η ΝΔ δεν έχει καμία σχέση με αυτό.

Επικοινωνήσαμε με την εταιρεία EASY που φαίνεται ως καταχωρήτρια του σάιτ, αλλά μας απάντησαν ότι «οι μόνες πληροφορίες που μπορούμε να προωθήσουμε είναι αυτές που επιτρέπουν οι κανονισμοί του Μητρώου σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Αν κανείς επισκεπτόταν το niki.gr από το 2020 έως και τα τέλη Ιανουαρίου 2023, θα έβλεπε μια φόρμα επικοινωνίας και δίπλα το εξής κείμενο: niki.gr Contact us for any business inquiries.

Από τον Μάρτιο του 2023 μέχρι και την επομένη των πρώτων εκλογών, στις 22 Μαΐου δίπλα στη φόρμα επικοινωνίας έγραφε:

Το όνομα niki.gr είναι υπό κατασκευή.

Για συνεργασία ή για διαφήμιση παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας. (Το όνομα ΔΕΝ είναι προς πώληση.)

Από τις 17 Ιουνίου 2023, άρχισε να ανακατευθύνει στην ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας.

Οι παραπάνω πληροφορίες, όπως μας εξήγησε άτομο με τεχνικές γνώσεις, ουσιαστικά δείχνουν ότι στις 17 Ιουνίου το niki.gr ενεργοποιήθηκε.

Το επίσημο site που έχει καταχωρήσει το κόμμα Νίκη από τον Ιούνιο του 2019 είναι το «nikh.gr», δηλαδή η λέξη «Νίκη» γραμμένη σε greeklish, όπου το ελληνικό γράμμα “η” αντικαθίσταται με το λατινικό “h” που μοιάζει οπτικά. «Από επιλογή έχουμε διατηρήσει την ελληνική ορθογραφία στην ιστοσελίδα μας» αναφέρουν στο inside story από το κόμμα. Παρόλα αυτά αυτή η επιλογή μπορεί να προκαλέσει μπέρδεμα, αφού πολλοί ενδιαφερόμενοι, όπως κι εμείς που θελήσαμε να επισκεφτούμε την ιστοσελίδα της Νίκης για λόγους ρεπορτάζ, πληκτρολογήσαμε «niki.gr» αντί για το ορθό «nikh.gr». Και κάπως έτσι βρεθήκαμε αντί για το πρόγραμμα της Νίκης να διαβάζουμε αυτό της Νέας Δημοκρατίας.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις