23.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Και ο πληθωρισμός πέφτει… αυξανόμενος

Πρόσφατα

Τα κυβερνητικά στελέχη θριαμβολογούν για τη μείωσή του, αλλά η συνολική αύξηση τιμών για τους καταναλωτές παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα. Ο πληθωρισμός της διετίας 2022-2023 (σωρευτικός πληθωρισμός) ήταν σταθερός από τις αρχές του 2022 σε επίπεδα κοντά στο 13,5%, μέχρι και τον φετινό Μάιο, οπότε αναρριχήθηκε στο 14,7%, στα υψηλότερα επίπεδα της διετίας | Πηγή: efsyn.gr/Πάνος Κοσμάς

Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτό λένε τα στατιστικά στοιχεία για την πορεία του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από μήνα σε μήνα (σε ετήσια βάση). Τον Μάιο ήταν στην Ελλάδα «μόλις» 2,8% και μεσοσταθμικά στην ευρωζώνη 6,1%.

Τα κυβερνητικά στελέχη βρήκαν την ευκαιρία για να θριαμβολογήσουν – το γεγονός ότι τα inflation statistics είναι από τη φύση τους… παραπλανητικά για τους μη γνωρίζοντες, επιτρέπει την εργαλειακή τους χρήση.

Αν όμως θέσουμε ως κριτήριο όχι τη σύγκριση ενός μήνα το 2023 σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2022, αλλά τη συνολική αύξηση των τιμών τη διετία 2022-2023, τότε τα συμπεράσματα δεν επιτρέπουν καμιά θριαμβολογία. Διότι αποδεικνύεται ότι η συνολική αύξηση τιμών στη διετία όχι μόνο δεν αποκλιμακώνεται, αλλά παραμένει σταθερή περί το 13,5%. Ιδιαίτερα μάλιστα τον Μάιο, ο πληθωρισμός διετίας αυξήθηκε κατά περίπου μιάμιση ποσοστιαία μονάδα, στο 14,7%.

Την ώρα λοιπόν των μεγάλων θριαμβολογιών, τον Μάιο, με πληθωρισμό 2,8% σε ετήσια βάση, παρατηρούμε τη μεγαλύτερη σωρευτική αύξηση στη διετία 2022-2023! Αυτά τα «παράδοξα» συμβαίνουν όταν αναδεικνύεται σε απόλυτο κριτήριο η αύξηση των τιμών σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους και όχι η συνολική αύξηση των τιμών στη διετία. Το «καλάθι της νοικοκυράς» όμως επιβαρύνεται από το σύνολο της αύξησης το 2022-2023. Πρόκειται λοιπόν για περίπτωση που οι αριθμοί ευημερούν αλλά οι πολίτες πένονται…

Στατιστικά, το «φαινόμενο» εξηγείται από το γεγονός ότι η φετινή αύξηση είναι τόσο μικρότερη όσο μεγαλύτερη ήταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τον Μάιο του 2022 ο δείκτης ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο, στο 11,3%, οπότε σε σύγκριση με αυτό το επίπεδο, ο δείκτης τον φετινό Μάιο ήταν χαμηλός. Ωστόσο, η συνολική αύξηση τιμών τον Μάιο στη διετία ήταν η μεγαλύτερη σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο μήνα.

Αυτό ισχύει και αντίστροφα: τους μήνες που ο δείκτης ήταν το 2022 σχετικά χαμηλά, από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο, ο δείκτης θα δεχθεί το 2023 πιέσεις προς τα πάνω. Αντίστοιχα συμπεράσματα εξάγονται και από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη: στους μήνες που ήταν πιο χαμηλός το 2022, ήταν πιο υψηλός το 2023 – και αντίστροφα. Συνολικά όμως το 2022-2023, η αύξηση ξεπερνά το 14% και τους μήνες από τον Φεβρουάριο του 2023 και ύστερα αυξάνεται περαιτέρω προσεγγίζοντας το 15%!

Ξαναγυρνώντας στον ελληνικό πληθωρισμό, ενώ μέχρι και τον Απρίλιο του 2023 ήταν σταθερά περίπου μισή μονάδα κάτω από τον ευρωπαϊκό, τον Μάιο τον «έπιασε» στο 14,7%. Οσοι ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τον καλλωπισμό των επίσημων στατιστικών και την ευημερία των αριθμών, αρέσκονται να θριαμβολογούν συγκρίνοντας από μήνα σε μήνα τον φετινό πληθωρισμό με τον αντίστοιχο περσινό και αδιαφορώντας για το γεγονός ότι τα έξοδα καλλωπισμού τα πληρώνουν οι καταναλωτές και ιδιαίτερα οι χαμηλόμισθοι.

Οσοι ενδιαφέρονται πάνω απ’ όλα για την πραγματική αύξηση τιμών στη διετία της πληθωριστικής έξαρσης 2022-2023, αντιλαμβάνονται ότι η συνολική αύξηση τιμών είναι πολύ υψηλή, παραμένει σταθερή και από τον Μάιο δείχνει δείγματα αύξησης.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις