24.4 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

ΕΦΚΑ: Ρευστοποιεί περιουσιακά στοιχεία (155 εκατ. ευρώ) του ΕΤΕΑΕΠ για να πληρώσει τις συντάξεις Ιουνίου, Ιουλίου

Πρόσφατα

Να προχωρήσει σε ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Επικουρικού Ταμείου (ΕΤΕΑΕΠ), ώστε να καταβληθούν οι επικουρικές συντάξεις Ιουνίου – Ιουλίου, αποφάσισε η διοίκηση του ΕΦΚΑ κατά την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου. Σύμφωνα με την απόφαση, το ΕΤΕΑΕΠ θα πωλήσει μερίδια από το «Κοινό Κεφάλαιο των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης», που βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, συνολικού ύψους 155.000.000 ευρώ. Την απόφαση του Δ.Σ. του ΕΦΚΑ καταψήφισε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και εκπρόσωπος των συνταξιούχων στον οργανισμό, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, ενώ απαίτησε την κάλυψη των τυχόν ελλειμμάτων του ΕΤΕΑΕΠ από το κράτος

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το newsbreak.gr, θα ρευστοποιηθούν μερίδια ύψους 70.000.000 ευρώ τον Ιούνιο και άλλα 85.000.000 ευρώ τον Ιούλιο προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις. Η απόφαση αυτή είναι τουλάχιστον ακατανόητη, καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα η οποία καλλιεργήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, αφενός μεν από τη μείωση της ανεργίας και αφετέρου δε από την αύξηση της απασχόλησης και των μισθών. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, ο αριθμός των εργαζομένων που καταγράφονται στην «Εργάνη» έχουν αυξηθεί κατά 405.032 τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ο μέσος μισθός κατά 14%. Κάτι τέτοιο, προφανώς, θα οδηγούσε και σε αύξηση των εσόδων που κατευθύνονται προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ (που πλέον είναι παρακλάδι του). Όμως, η απόφαση να «σπάσει» τον κουμπαρά του επικουρικού ταμείου στην Τράπεζα της Ελλάδος καταδεικνύει μία μεγάλη αντίφαση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΕΤΕΑΕΠ καταφεύγει στη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων, και ενώ το κράτος ποτέ δεν συμμετείχε στη χρηματοδότηση των επικουρικών συντάξεων, υπογραμμίζει από την πλευρά του το 902.gr. Επιπλέον, η διαχρονικά τεράστια εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων, η υποδηλωμένη ή ανασφάλιστη εργασία, οι χαμηλοί μισθοί και η μεγάλη ανεργία, που στερούν πόρους και από την επικουρική ασφάλιση, επιβάρυναν σταθερά την κατάσταση. Η προηγούμενη οικονομική κρίση έδωσε νέο χτύπημα στα οικονομικά των επικουρικών ταμείων, ενώ με το τρίτο μνημόνιο και τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» που επιβλήθηκε, προδιαγράφηκε η παραπέρα συμπίεση των επικουρικών συντάξεων.

Έτσι, παρά τις μεγάλες μειώσεις που επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις, παρά την κατάργηση της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης, που οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους στη φτωχοποίηση, και ενώ οι επικουρικές συντάξεις των νέων συνταξιούχων μέσα από το νέο σύστημα των «καθορισμένων εισφορών», που φέρει τη σφραγίδα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, είναι ακόμα χαμηλότερες από αυτές των «παλιών» συνταξιούχων, τα οικονομικά του ΕΤΕΑΕΠ συνεχίζουν σταθερά να χειροτερεύουν.

Μέσα σε αυτήν τη δυσοίωνη πραγματικότητα, η κυβέρνηση της ΝΔ (Μητσοτάκης – Χατζηδάκης – Τσακλόγλου) δρομολόγησε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης για τους νέους ασφαλισμένους, με τη δημιουργία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), που έχει ως αποτέλεσμα οι εισφορές των νέων εργαζομένων να μπαίνουν στον διαβόητο «ατομικό κουμπαρά» των νέων ασφαλισμένων και όχι στα ταμεία του ΕΤΕΑΕΠ. Μάλιστα, προ ημερών είδαν το φως της δημοσιότητας διαρροές για τα «επιτεύγματα» του νέου ταμείου, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Ιανουαρίου 2022. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν υπαχθεί σε αυτό 198.000 εργαζόμενοι και έχει ήδη συσσωρεύσει 44.800.000 ευρώ, χρήματα τα οποία ήδη έχουν αρχίσει να λείπουν τα ταμεία του ΕΤΕΑΕΠ, που πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο βάζει χέρι στα αποθεματικά του.

Έτσι, από τη μία θέτει σε κίνδυνο τις συντάξεις των νέων εργαζομένων στο μέλλον, από την άλλη σφίγγει τη θηλιά της οικονομικής δυσπραγίας στο ΕΤΕΑΕΠ, το οποίο στερείται τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων. Μ’ αυτόν τον τρόπο υπονομεύει παραπέρα τις συντάξεις που αποδίδει σήμερα το ΕΤΕΑΕΠ, αλλά και τις συντάξεις όσων ασφαλισμένων παραμένουν σε αυτό και θα συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον. Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων, στην οποία καταφεύγει σήμερα η διοίκηση του ΕΦΚΑ, δεν είναι παρά το προανάκρουσμα για ακόμα χειρότερες εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

  

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις