23.1 C
Athens
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Solomon: Γεωργική γη στη σκιά των φωτοβολταϊκών

Πρόσφατα

Έρευνα: Γεωργία Ανάγνου – Επιμέλεια: Ηλιάνα Παπαγγελή
Φωτογραφίες: Βίκυ Παπαγγελή – Πηγή: wearesolomon.com

Μέσα Μαρτίου. H μέρα είναι συννεφιασμένη, με λίγη πρωινή βροχή, όχι ικανή να ευεργετήσει τις καλλιέργειες του καταπράσινου αυτή την εποχή θεσσαλικού κάμπου, αρκετή ωστόσο ώστε να μην επιτρέψει τις συνήθεις φροντίδες, έως ότου έρθει η ώρα του θερισμού και της συγκομιδής. 

Τις ηλιόλουστες ημέρες, τον κάμπο περιβάλλει ένα ολόθερμο εκτυφλωτικό φως, που εκτός από ζωογόνο, τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί ιδιαιτέρως ελκυστικό για τις εταιρείες που επενδύουν στον τομέα της ηλιακής ενέργειας.

Ως αποτέλεσμα, αρκετά χωράφια στον Άγιο Κωνσταντίνο Φαρσάλων, ένα μικρό αγροτικό χωριό με λιγότερους από 100 κατοίκους, έχουν μείνει ακαλλιέργητα καθώς έχουν δεσμευτεί για την εγκατάσταση πάρκων φωτοβολταϊκών. 

«Εδώ έχουν αρχίσει να στήνονται τα πρώτα πάνελ. Σύντομα θα ξεκινήσουν και στο διπλανό χωράφι», λέει ο κ. Κώστας Μπρέλλας, πρόεδρος του νέου αγροτικού συνεταιρισμού, που έφτιαξαν το 2017 όσοι απ’ το χωριό απέμειναν να ασχολούνται με τη γη. 

«Σχεδόν 800 στρέμματα έμειναν ακαλλιέργητα τα τελευταία δύο χρόνια για να μπουν φωτοβολταϊκά. Χάσαμε εκτάσεις που θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε. Έχουμε πρόβλημα να φτάσουμε τους στόχους παραγωγής, με κίνδυνο να μην είναι βιώσιμος ο συνεταιρισμός».

Η δέσμευση εκτάσεων στον θεσσαλικό κάμπο για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών, ιδίως στα Φάρσαλα, την Αγιά και τον Αλμυρό, αντανακλά την προτεραιότητα που δίνεται τα τελευταία χρόνια στην ηλεκτροπαραγωγή μέσω ηλιακής ενέργειας.

Και ενώ έως σήμερα την πρωτοκαθεδρία στον τομέα της λεγόμενης πράσινης ενέργειας είχαν οι εταιρείες αιολικής ενέργειας, δεσμεύοντας ακόμη και απάτητες βουνοκορφές για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, τη σκυτάλη παίρνουν οι εταιρείες ηλιακής ενέργειας, ελληνικές και ξένες, σ’ ένα νέο ελντοράντο για μια θέση στον περίφημο ελληνικό ήλιο.

Το 2022 καταγράφηκε ρεκόρ εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στην ελληνική επικράτεια, με την υψηλότερη ιστορικά διείσδυση νέων μονάδων: η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών, από 3.609 MW στο τέλος του 2021, έφθασε στα 4.843 MW τον Δεκέμβριο του 2022, ξεπερνώντας για πρώτη φορά την εγκατεστημένη ισχύ των αιολικών που στο τέλος του 2022 ήταν 4.462MW.

Με το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, με ορίζοντα το 2050, που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2023 από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τα φωτοβολταϊκά – μαζί με την αποθήκευση και δευτερευόντως τα θαλάσσια αιολικά – αναδεικνύονται στους νέους πυλώνες της στρατηγικής της χώρας για τη λεγόμενη πράσινη ενέργεια. 

Συγκεκριμένα, η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών, από 5GW που είναι σήμερα προβλέπεται να φτάσει στα 14,1GW το 2030 και στα 34,5GW το 2050, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της ισχύος που χρειάζεται να προστεθεί ώστε να επιτευχθεί ο νέος στόχος συμμετοχής των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή με ποσοστό 80% έως το 2030.  

Ο φιλόδοξος αυτός στόχος στέλνει ισχυρό σήμα στη βιομηχανία της ηλιακής ενέργειας, η οποία ήδη σχεδιάζει αθροιστικά επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, όπως και με την ανάπτυξη των αιολικών, προκύπτει το ερώτημα: φωτοβολταϊκά από ποιους, για ποιους, πού και πώς;

H εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών προβλέπεται να φτάσει στα 34,5GW το 2050.

Στα πλαίσια πολύμηνης έρευνας, το Solomon επισκέφθηκε περιοχές στην Θεσσαλία, όπου μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους• συνάντησε αγρότες, ειδικούς και εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών• και εξέτασε την κείμενη νομοθεσία, επιχειρώντας να ρίξει φως στο πώς η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών θέτει στο στόχαστρο τη γεωργική γη, ακόμη και τη γη υψηλής παραγωγικότητας, με συνέπειες που μπορεί να αποδειχθούν οδυνηρές για την αγροτική ανάπτυξη και την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.

Οι μεσίτες και ο αθέμιτος ανταγωνισμός για τη γη

Στα γραφεία του συνεταιρισμού στον Άγιο Κωνσταντίνο, ο κ. Μπρέλλας μας δείχνει τον χάρτη που δεσπόζει κρεμασμένος στον κεντρικό τοίχο της αίθουσας, με την αναδιανομή του κλήρου του χωριού το 1929, όπως προέκυψε μετά την ιστορική αγροτική εξέγερση του Κιλελέρ το 1917. 

Πιθανότατα σήμερα, με την εξάπλωση των φωτοβολταϊκών στον θεσσαλικό κάμπο, βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη αναδιανομή γης στην περιοχή από τότε. 

«Ο κλήρος του χωριού είναι μικρός, περίπου 12.500 στρέμματα. Και ακούμε ότι ίσως και 2.000 από αυτά θα γίνουν φωτοβολταϊκά», λέει με εμφανή αγωνία ο κ. Μπρέλλας, μπροστά σ’ ένα πρόβλημα που μάλλον δεν είχε φανταστεί, όταν -αφού δοκίμασε την τύχη του στην Αθήνα ως μηχανολόγος-μηχανικός, με τη μεγάλη κρίση του ‘11-‘12 να σαρώνει τον κατασκευαστικό τομέα- επέστρεψε στο χωριό αποφασισμένος να καλλιεργήσει τη γη της οικογένειάς του και πρωτοστάτησε στη δημιουργία του νέου συνεταιρισμού.

Έχει περίπου 250 στρέμματα δικής του ιδιοκτησίας και μαζί με αυτά που νοικιάζει, καλλιεργεί, συνολικά, περίπου 1.000 στρέμματα. «Θα ακούσει κάποιος στην Αθήνα για 1.000 στρέμματα και ποιος ξέρει τι θα νομίσει. Λοιπόν, κάνω τζίρο περίπου 150.000 ευρώ το χρόνο και είναι ζήτημα αν θα μου μείνουν καθαρά 10-15.000 για να ζήσω την οικογένειά μου». 

«Για κάθε στρέμμα που νοικιάζω», λέει ο κ. Μπρέλλας, «δίνω περίπου 40 ευρώ το χρόνο στους ιδιοκτήτες. Κι έρχεται τώρα η εταιρεία και τους δίνει 180 ευρώ για να βάλει φωτοβολταϊκά. Πώς μπορώ να το ανταγωνιστώ αυτό; Πάει, χάνεται το χωράφι αυτό από την παραγωγή».

«Σ’ όλους μας ήρθανε» εξηγεί, για το πώς κλείνονται οι συμφωνίες των εταιρειών με τους ιδιοκτήτες της γης. «Μας πήρε τηλέφωνο ένας μεσίτης της εταιρείας, έναν-έναν στο χωριό, για να δώσουμε τα χωράφια μας. Όσοι δουλεύουμε τα χωράφια δεν τα δίνουμε. Οι περισσότεροι που τα δίνουν, δεν καλλιεργούν οι ίδιοι. Μπορεί να είναι παιδιά που έχουν φύγει στην Αθήνα κι έχουν μια κληρονομιά, χωρίς να έχουν καμία σχέση. Οπότε τα δίνουν, τα λεφτά είναι πολλά».

«Μου έδωσαν κι εμένα 180 ευρώ [για κάθε στρέμμα]» λέει ο κ. Μπρέλλας. «Όμως αποφάσισα να μη το δώσω και να επενδύσω στο χωράφι, γιατί γύρισα πίσω για να φτιάξω κάτι για τα παιδιά μου. Στα παιδιά μας θα απολογηθούμε στο μέλλον. Αλλά μάλλον αυτό θέλουν, να μας διώξουν όλους από εδώ».

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μετά την απογραφή του 2021 είναι αποκαλυπτικά για την ερήμωση της γης από τους ανθρώπους της. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, αριθμούν πλέον περίπου 820.000. Μέσα σε 11 χρόνια, από το 2009 έως το 2020, μειώθηκαν κατά 30,9%.

Διαχρονική απουσία σχεδιασμού

Περίπου 40 χλμ από τον Άγιο Κωνσταντίνο βρίσκεται η Σκοπιά Φαρσάλων, ένα αγροκτηνοτροφικό χωριό, με 180 μόνιμους κατοίκους. Από τα 15.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης που αντιστοιχούν στο χωριό, περίπου 4.000 έχουν παραχωρηθεί για φωτοβολταϊκά, μας ενημερώνει ο πρόεδρος της κοινότητας, κ. Ηλίας Τσούτσος. 

Η εξέλιξη αυτή είναι για εκείνον μόνο θετική. 

«Οι άνθρωποι θα πάρουν χρήματα που δεν έχουν δει ποτέ στη ζωή τους», λέει. «Ως χαμηλής παραγωγικότητας και στα 500 μέτρα υψόμετρο, τα χωράφια στην περιοχή μας πωλούνται περίπου 500 ευρώ το στρέμμα, ενώ ένα μέσο ενοίκιο είναι 40 ευρώ το χρόνο ανά στρέμμα. Οι εταιρείες φωτοβολταϊκών δίνουν 3 και 4 φορές επάνω αυτές τις τιμές, κάποιες φορές και περισσότερο».

Η νέα αγορά των φωτοβολταϊκών έκανε να εμφανιστούν στο χωριό άνθρωποι που ο πρόεδρος της κοινότητας δεν είχε δει ποτέ, προκειμένου να αξιοποιήσουν γη που είχαν ως κληρονομιά. Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, ακόμη και αγρότες, κάτοικοι του χωριού, αποφασίζουν να δώσουν τα χωράφια τους, γιατί όπως εξηγεί ο κ. Τσούτσος, «δε συμφέρει πια να καλλιεργείς». 

«Το κόστος της παραγωγής, με την ενέργεια και τα λιπάσματα, ανεβαίνει. Την ίδια ώρα, η παραγωγή, λόγω και της αλλαγής του κλίματος, μειώνεται. Γι’ αυτό πολλοί αγρότες αφήνουν πια ακαλλιέργητα τα χωράφια τους και αναζητούν από αλλού εισόδημα», λέει. 

Ο ίδιος εμφανίζεται ικανοποιημένος γιατί η επαφή των εταιρειών με τους ιδιοκτήτες  γης στη Σκοπιά έγινε -όπως αναφέρει- σωστά, δηλαδή μέσω εκείνου. Έτσι, μπόρεσε να διεκδικήσει αντισταθμιστικά οφέλη για το χωριό και περιμένει από την εταιρεία να κατασκευάσει σχολείο, παιδική χαρά, δρόμους, καθώς και να δώσει αρκετές θέσεις εργασίας σε ντόπιους. «Σε άλλες περιπτώσεις», λέει, «οι μεσίτες μιλούν απευθείας με τους ιδιοκτήτες και δε μένει τίποτα ως κέρδος για το χωριό».

“ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΔΙΝΟΥΝ 3 ΚΑΙ 4 ΦΟΡΕΣ ΕΠΑΝΩ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ, ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.” Ηλίας Τσούτσος, πρόεδρος Σκοπιάς Φαρσάλων

Στο ερώτημα για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής, αλλά και την απώλεια της γης, ως κεφάλαιο που ο αγρότης θα μπορούσε να αφήσει στα παιδιά του, ο κ. Τσούτσος απαντάει ότι καθένας κάνει τις επιλογές του. «Όμως για να φτάσει τόσος κόσμος εκεί, πάει να πει ότι κάτι δεν πάει καλά. Δεν υπάρχει πολιτική για την κτηνοτροφία και τους αγρότες, ούτε στηρίζει η πολιτεία τις κοινότητες και την ύπαιθρο».

Η διαχρονική απουσία σχεδιασμού από μέρους της πολιτείας, για την ουσιαστική ανάπτυξη του κρίσιμου πρωτογενούς τομέα της χώρας, είναι μόνιμη επωδός στα χείλη μεγάλης μερίδας κόσμου στη Θεσσαλία.  

«Παρά τα μεγάλα λόγια, κανείς δε θέλει τον πρωτογενή τομέα, γιατί σε σχέση με τα άλλα είδη επιχειρηματικότητας, η γεωργική επιχείρηση έχει τη μικρότερη δυνατότητα καθαρού κέρδους», λέει ο κ. Χρίστος Τσαντήλας, Γεωπόνος, πρώην Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου ΕΝΑ. 

«Όμως, πέρα από την οικονομική αξία, υπάρχει η αυταξία του γεωργικού προϊόντος. Χωρίς την τροφή δε μπορούμε να ζήσουμε. Γι’ αυτό η γεωργία θα έπρεπε να υποστηρίζεται, όπως και η δημόσια υγεία, ως μια υπηρεσία για την ίδια τη ζωή».

Κάποτε σιτοβολώνας, τώρα hot spot για φωτοβολταϊκά

Στον δήμο Φαρσάλων, από το 2021 έως και τον Μάιο του 2023, έχουν δοθεί συνολικά 35 νέες περιβαλλοντικές άδειες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων.

Ο θεσσαλικός κάμπος, ο δεύτερος μεγαλύτερος της χώρας μετά από αυτόν της Κεντρικής Μακεδονίας, γνωστός στο παρελθόν ως ο σιτοβολώνας της χώρας, σήμερα συνεισφέρει το 14% του πρωτογενούς τομέα της γεωργίας, με προϊόντα όπως βαμβάκι, φρούτα, κρασί και σκληρό σιτάρι. Καθώς τα τελευταία χρόνια στον κάμπο «φυτρώνουν» όλο και περισσότερα φωτοβολταϊκά, μερίδα του αγροτικού κόσμου προειδοποιεί ότι στο μέλλον θα είναι σπαρμένος με κάτοπτρα.

Για να διαπιστώσουμε κατά πόσο έχει βάση ο φόβος που εκφράζεται, το Solomon ανέτρεξε στο αρχείο περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Σύμφωνα με αυτό, μόνο στον δήμο Φαρσάλων, από το 2021, όταν αρχίζουν και ωριμάζουν οι αιτήσεις του δεύτερου κύματος εξάπλωσης των φωτοβολταϊκών, έως και τον Μάιο του 2023, έχουν δοθεί συνολικά 35 νέες περιβαλλοντικές άδειες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, έναντι μόλις 3 έως τότε.  

Αν και τα 35 αυτά έργα λάβουν όρους σύνδεσης στο Δίκτυο και προχωρήσουν στη φάση εγκατάστασης και λειτουργίας, θα έχουν συνολικά εγκατεστημένη ισχύ περίπου 3GW, καλύπτοντας περισσότερα από 40.000 στρέμματα, μόνο στα Φάρσαλα! (σ.σ. Για τον υπολογισμό έχει χρησιμοποιηθεί η τυπική στρεμματική κάλυψη 14 στρέμματα ανά MW, την οποία προβλέπει ο νόμος.)

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, σύμφωνα με στοιχεία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας, έως τον Απρίλιο του 2023, άδεια εγκατάστασης ή λειτουργίας στην περιοχή των Φαρσάλων έχουν λάβει 6 έργα, συνολικής ισχύος περίπου 30 MW, καταλαμβάντας περίπου 400 στρέμματα, ενώ το ίδιο διάστημα, σε ολόκληρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, άδεια εγκατάστασης ή λειτουργίας έχουν λάβει συνολικά 56 έργα εγκατεστημένης ισχύος 187MW, καλύπτοντας περίπου 2.600 στρέμματα (σ.σ. Στις ήδη κατειλημμένες εκτάσεις δεν υπολογίζονται τα πάρκα εγκατεστημένης ισχύος έως 1MW τα οποία εξαιρούνται της αδειοδοτικής διαδικασίας.)

Για τη συνέχεια ανάγνωσης του κειμένου, πατήστε εδώ για να μεταβείτε στο Solomon.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις