Άρθρο-Παρέμβαση του Αντώνη Νταλακογεώργου,
προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ)
Κοινή και συντονισμένη ήταν αυτή την φορά η εφοπλιστική παρέμβαση των επικεφαλής των παραπάνω οργανώσεων και φορέων.
Από δημοσιεύματα με σχετικές δηλώσεις σταχυολογούμε:
Μ. Τραυλού, Πρόεδρος ΕΕΕ: «Είναι γεγονός ότι η ναυτοσύνη μας δεν ακολουθεί αντίστοιχους ρυθμούς ανάπτυξης με τα άλματα της Ναυτιλίας μας».
Χ. Φαφαλιός, Πρόεδρος Ελληνικής Επιτροπής Συνεργασίας του Λονδίνου (Committee): «Χρειάζεται εκσυγχρονισμός της ναυτικής εκπαίδευσης και στήριξη πρωτοβουλιών για την ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση». Ανέφερε επίσης την «αναγκαιότητα προσέλκυσης νέων στα ναυτικά επαγγέλματα για την διατήρηση της ελληνικής ναυτοσύνης».
Γ. Πατέρας, Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας: «Η ελληνική Ναυτιλία χωρίς Έλληνες αξιωματικούς και στελέχη δεν μπορεί να υπάρξει. Η διατήρηση και ενίσχυση αυτού του «γνήσιου δεσμού» αποτελεί εθνική αναγκαιότητα»!!
Τι προτείνουν οι μεγαλοεφοπλιστές της ποντοπόρου Ναυτιλίας
– Καμπάνια ενημέρωσης για την προσέλκυση με τα θετικά στοιχεία του επαγγέλματος….
– Αναβάθμιση της εκπαίδευσης με το βλέμμα στραμμένο στην ιδιωτική και εφοπλιστική….
– Αναβίωση της Ναυτικής παράδοσης….
Σχόλιο της ΠΕΝΕΝ
Επαναλαμβάνονται τα ίδια χιλιοειπωμένα και τετριμμένα επιχειρήματα τα οποία έχουν αποτύχει παταγωδώς όλα τα τελευταία χρόνια.
Με τα ευχολόγια και με μια στρατηγική κατεύθυνση που έχει στο επίκεντρο την ανταγωνιστικότητα – κερδοφορία και με υπονομευμένα Ναυτεργατικά δικαιώματα και αυτή την φορά θα καταλήξουν στο ίδιο αδιέξοδο.
Η έλλειψη προσφοράς εργασίας και η μη προσέλκυση νέων στο Ναυτικό επάγγελμα έχει ως βάση κοινωνικο – οικονομικά και εργασιακά δεδομένα τα οποία ούτε θέλουν ούτε μπορούν να αντιληφθούν.
Πρώτον: Δείτε – διαβάστε και μάθετε τις εργασιακές συνθήκες Ναυτεργατών άλλων ανεπτυγμένων Ναυτιλιακών χωρών, δηλαδή μισθούς, εργασιακές συνθήκες, χρόνος παραμονής στα πλοία, ωράρια εργασίας, άδειες μετ’ αποδοχών στην στεριά. Ακόμη δεν έχετε εξασφαλίσει δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο στην Ελληνική Ναυτιλία….
Δεύτερο: Με δική σας απαίτηση καταργήθηκαν οι ΣΣΕ στην ποντοπόρο Ναυτιλία προκειμένου να επιβληθεί το μοντέλο των διεθνών κρατούντων, δηλαδή χαμηλοί μισθοί και δραματική υποβάθμιση στα εργασιακά τους. Παρά τον πακτωλό δις κερδών οι ΣΣΕ παραμένουν παγωμένες, απαξιωμένες στο μακρινό 2010.
Τρίτο: Πώς θα μπορούσε έναν νέο άνθρωπο να τον προσελκύσει ένα επάγγελμα στο οποίο έχει διαλυθεί και καταστραφεί ο κοινωνικοασφαλιστικός του φορέας (ΝΑΤ – ΚΕΑΝ – Ταμείο Πρόνοιας) και οι συνταξιοδοτικές αποδοχές έχουν κατρακυλήσει στον «βυθό της θάλασσας»;
Τέταρτο: Η φορολογία των ναυτεργατών τα τελευταία χρόνια έχει την εξής γεωμετρική πρόοδο: Πληρώματα από 0% σε 3% μετά σε 5% και σήμερα σε 10%. Αξιωματικοί από 3% σε 5% μετά σε 10% και σήμερα στο 15%!! Η άνιση και ταξική αυτή πολιτική έχει οδηγήσει οι ναυτεργάτες να συνεισφέρουν στα δημόσια φορολογικά έσοδα 60 εκατ ευρώ το χρόνο και οι πολυεκατομμυριούχοι εφοπλιστές περίπου 35 εκατ ευρώ!!
Η καθήλωση μισθών, η συντριβή των συντάξεων, η επιβάρυνση των εργασιακών συνθηκών, η πεισματική τους άρνηση για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των δικαιωμάτων στις σημερινές σύγχρονες συνθήκες αποτελούν απωθητικούς παράγοντες για την προσέλκυση νέων στο Ναυτικό επάγγελμα.
Ήδη με τα παραπάνω δεδομένα οι Έλληνες Αξιωματικοί και τα ελάχιστα πληρώματα βλέπουν τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ των ίδιων και των Φιλιππινέζων να μικραίνουν και να εξαφανίζονται.
Πέμπτο: Παρά τις παρεμβάσεις και τις αγωνιστικές μας δράσεις όλων των τελευταίων χρόνων το ναυτικό επάγγελμα δεν έχει καμία αναγνώριση, κατοχύρωση και νομοθετική θεμελίωση.
Τρανταχτή απόδειξη για αυτό αποτελεί το ΓΕΝΕ που με τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων και των ξεπουλημένων συνδικαλιστών σε αυτό έχει καταντήσει να έχει διακοσμητικό και διεκπεραιωτικό ρόλο…
Ούτε στοιχειώδη στατιστικά στοιχεία δεν αποθηκεύει που αφορούν ναυτολογήσεις- απολύσεις, ούτε λόγος για οργάνωση, σχεδιασμό, προγραμματισμό των αναγκών σε ναυτεργατικό δυναμικό.
Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα με το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την εγγραφή ανέργων, τις προϋποθέσεις επιδότησης, το ύψος και την διάρκεια των επιδομάτων ανεργίας.
Τι χρειάζονται όμως όλα αυτά αφού για τους εφοπλιστές της ποντοπόρου ναυτιλίας η ανεργία εδώ και 15 χρόνια είναι στην φαντασία της ΠΕΝΕΝ!!!
Έκτο: Οι δεσμοί για τους οποίους υποκριτικά κόπτονται έχουν διαρραγεί ανεπανόρθωτα από την στιγμή που επέλεξαν να μην έχουν καμία ουσιαστική συνεισφορά στον τόπο, να έχουν ως δόγμα ανταγωνιστικότητα – κερδοφορία και στην πράξη με την πολιτική τους να επιβάλλουν στο πολιτικό και συνδικαλιστικό προσωπικό τους την ακύρωση όλων αυτών που είχαν θεσμοθετηθεί με προσπάθειες, κόπους και αγώνες δεκαετιών.
Σήμερα σε ένα ποντοπόρο πλοίο ελληνικής σημαίας υπάρχουν κατά μέσο όρο 2-4 Έλληνες Ναυτεργάτες με 20-25 αλλοδαπούς διαφόρων εθνικοτήτων (υπάρχουν και πλοία με 1-2 Έλληνες) και αυτοί οι ελάχιστοι είναι αποξενωμένοι, απομονωμένοι από πλευράς κοινωνικών σχέσεων, δεσμών, παραδόσεων και το περιβάλλον των πλοίων μάλλον τους απομακρύνει και τους δημιουργεί δεύτερες σκέψεις να εγκαταλείψουν και όχι να συνεχίσουν το επάγγελμα.
Αυτά είναι ορισμένα από τα προβλήματα τα οποία εάν και εφόσον δεν αντιμετωπισθούν οι προπαγανδιστικές εφοπλιστικές κορώνες περί παραμονής και προσέλκυσης στο επάγγελμα θα παραμείνουν ευχολόγια χωρίς κανένα αντίκρισμα.