Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης του Κτήματος Δρακόπουλου
H ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΦΡΑΓΙΣΕ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ
ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΟΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ!
Πάρκο – ανάσα που εμείς διαμορφώσαμε και το φροντίζουμε 14 χρόνια.
Την Τρίτη 30/5/2023 εμφανίστηκε στον χώρο του παλιού εργοστασίου φορτηγάκι του δήμου Αθηναίων. Αφού «επιθεώρησαν» τα δύο πηγάδια, ξεκίνησαν εργασίες οξυγονοκόλλησης και τα σφράγισαν.
Το πρώτο πηγάδι, που βρίσκεται δίπλα στην Πατησίων, το βρήκαμε τυχαία πριν από 14 χρόνια, τότε που οι κάτοικοι αποτρέψαμε την ανέγερση του εννιαώροφου κτιρίου στον χώρο του παλιού εργοστασίου. Το χτίσαμε, το κλείσαμε και το χρησιμοποιούμε για να
ποτίζουμε αφού η δημοτική αρχή σφράγισε την τροφοδοσία του νερού και αποσύνδεσε το ποτιστικό σύστημα που είχαμε τοποθετήσει.
Το δεύτερο πηγάδι (για την ακρίβεια πρόκειται για λούκι αποβλήτων του παλιού εργοστασίου) ανακαλύφθηκε τυχαία πριν από έναν χρόνο, όταν κάποιος επισκέπτης του πάρκου είδε το πόδι του να βυθίζεται στο έδαφος! Ήταν τις ίδιες μέρες που η δημοτική αρχή ετοίμαζε τη βαριά ανάπλαση του πάρκου κι έστελνε εργάτες να πραγματοποιήσουν οικοδομικές εργασίες χωρίς καμία άδεια και χωρίς καμία τεχνική μελέτη! Αναρωτιόμαστε τι θα είχε συμβεί αν στο σημείο που υποχώρησε το έδαφος από ένα ανθρώπινο πόδι, είχε εισέλθει κάποιο όχημα βαρέως τύπου για να πραγματοποιήσει εργασίες. Το συγκεκριμένο λούκι το χτίσαμε και το καλύψαμε με σιδερένιες μπάρες και λαμαρίνα.
Δεκατέσσερα χρόνια μετά (στην πρώτη περίπτωση) και έναν χρόνο μετά στη δεύτερη περίπτωση η δημοτική αρχή θυμήθηκε (;) τα πηγάδια. Στο πηγάδι πλησίον της Πατησίων οξυγονοκόλλησαν την καταπακτή του, με αποτέλεσμα να την καταστρέψουν και στο πηγάδι-λούκι, με μια ακόμη πιο πρόχειρη δουλειά, οξυγονοκόλλησαν κάγκελα (που έβγαλαν από τα παρτέρια του πάρκου) πάνω από τη λαμαρίνα που είχαμε τοποθετήσει !!!
Η δημοτική αρχή παριστάνοντας πως νοιάζεται για την ασφάλεια του χώρου κατεδάφισε το διατηρητέο κτίριο επί της Πατησίων αλλά την ετοιμόρροπη μάντρα, που χωρίζει το πάρκο στα δύο, τη διατηρεί υπογραμμίζοντας τη διάσπαση του ενιαίου χώρου του πάρκου σε χώρο πρασίνου από τη μία και οικοδομήσιμο οικόπεδο του Ελληνικού Ερυθρού σταυρού από την άλλη. Η Unison και η υπηρεσία πρασίνου του δήμου επί χρόνια δεν έβλεπαν τα παράσιτα που κατέτρωγαν τις λεύκες του πεζοδρομίου της Πατησίων και του πάρκου. Το αποτέλεσμα ήταν να σαπίσουν και να πέσουν με πάταγο δύο πανύψηλα δέντρα μέσα στο πάρκο (λεύκα και πεύκο) το χειμώνα του 2023. Ευτυχώς δεν έπεσαν πάνω σε κάποιον άνθρωπο ή ζώο.
Για εμάς είναι ξεκάθαρο πως η δημοτική αρχή συνεχίζει τις παρενοχλήσεις για να κάμψει τον αγώνα των κατοίκων που υπερασπίζονται το πάρκο και αντιτίθενται στη σύμβαση παραχώρησης των οχτώ ετών μεταξύ δήμου και ερυθρού σταυρού. Μετά την αφαίρεση δύο παιδικών χαρών (η δεύτερη μάλιστα ξηλώθηκε και απομακρύνθηκε νύχτα και εν μέσω καραντίνας!) που έγινε με πρόσχημα την ασφάλεια, σειρά πήραν τα πηγάδια. Τους διαμηνύουμε να μην τολμήσουν να ακουμπήσουν την καινούρια παιδική χαρά όπου από τότε που τοποθετήθηκε έχει γίνει πόλος έλξης για τα παιδιά της γειτονιάς και τους γονείς τους και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Φαίνεται πως η δημοτική αρχή Μπακογιάννη και η περιφερειακή διοίκηση Πατούλη έχουν βάλει στο στόχαστρο τους δημόσιους και τους ελεύθερους χώρους. Μέσα σε έναν χρόνο έχουν φράξει με λαμαρίνες και καταστρέφουν την πλ. Κυψέλης και την πλ. Εξαρχείων για σταθμούς μετρό. Ο λόφος του Στρέφη, με εντελώς παράτυπες διαδικασίες, σκάβεται και λεηλατείται καθημερινά από βαριά σκαπτικά μηχανήματα της εταιρίας prodea προκειμένου να εξευγενιστεί και να εμπορευματοποιηθεί. Ο ανυποχώρητος αγώνας των κατοίκων εκεί, ανάγκασε το δασαρχείο να εκδώσει εντολή αναστολής των εργασιών στην κορυφή του λόφου. Για την Ακαδημία Πλάτωνος υπάρχει σχέδιο, κοστολογημένο από το 2021, της δημοτικής αρχής για την άμεση «απομάκρυνση» (sic) 314 δέντρων για διάνοιξη μονοπατιών και το χτίσιμο μουσείου.
Μόλις πριν από έναν μήνα, στιςG4 του Μάη, συνεργείο εργοληπτικής εταιρείας με εκσκαφέα επιχείρησε να ξεκινήσει τις εργασίες, όμως αναγκάστηκε να διακόψει έπειτα από επίμονες αντιδράσεις των κατοίκων. Εδώ και κάποιες εβδομάδες, το νέο «θύμα» της περιφερειακής αρχής Πατούλη και της Αττικό Μετρό, είναι η πλ. Πρωτομαγιάς. Μιας πλατείας που συγκεντρώνει καθημερινά εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, ανθρώπους για αναψυχή, προπόνηση, παιχνίδι, χαλάρωση. Κι εκεί ξεκίνησαν πριν μερικές μέρες εργασίες περίφραξης προκειμένου να διαμορφωθεί η μισή πλατεία σε γραφεία και χώρο
φύλαξης εργαλείων και εξοπλισμού της Αττικό Μετρό!!
Nα γνωρίζουν πώς τα σχέδια τους θα πέσουν στο κενό. Οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και υπερασπιζόμαστε τα πάρκα, τα άλση και τις πλατείες μας.
Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας :
● Συντήρηση πάρκου: Συντήρηση και καθαρισμός του πάρκου από την υπηρεσία πρασίνου όπως είναι αυτονόητο. Εδώ και χρόνια οι κάτοικοι προσπαθούμε να συντηρήσουμε το πράσινο και ο Δήμος αντί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, κόβει το νερό του πάρκου.
● Αναστήλωση των Διατηρητέων – Διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης: Τα εναπομείναντα χαρακτηρισμένα κτίρια (ΦΕΚ Β 621/1983, ΦΕΚ Δ 573/1983) είναι εκτός μελέτης. Ο Δήμος τα αφήνει για άλλη μια φορά στη μοίρα τους με προφανή στόχο πια να καταρρεύσουν πλήρως και να αποχαρακτηριστούν, δίχως καμία απαίτηση για αποζημιώσεις από τον υπαίτιο ιδιοκτήτη Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.
● Χαρακτηρισμός όλου του κληροδοτήματος (και των 9 στρεμμάτων) ως Κοινόχρηστο Πράσινο: Επαναφορά σε ισχύ του ρυμοτομικού του ‘81 (ΦΕΚ Δ 513/1981) που καταπατήθηκε από την επιβολή όρων δόμησης στο κτήμα.
● Καμία εφαρμογή της οκταετούς σύμβασης μεταξύ Δήμου και ΕΕΣ. Είναι επιζήμια. Να παρθεί πίσω. Το πάρκο ανήκει στους κατοίκους.
● Συντονιζόμαστε με άλλες συνελεύσεις και συλλογικότητες που υπερασπίζονται τα πάρκα, τα άλση και τις πλατείες τους από την καταστρεπτική μανία της δημοτικής αλλά και της περιφερειακής αρχής.
Θα υπερασπιστούμε το πάρκο ως ελεύθερο χώρο πρασίνου, πολιτισμού και κινηματικής δράσης.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΞΩ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης του Κτήματος Δρακόπουλου
(κάθε Πέμπτη στις 19.30 στις κερκίδες του πάρκου) – Ιούνιος 2023