21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Ελβετία: Οι παγετώνες της λιώνουν με ανησυχητικό ρυθμό | Οι πολίτες ψήφισαν υπέρ περιβαλλοντικού νομοσχεδίου

Πρόσφατα

Η πλειοψηφία των Ελβετών πολιτών ψήφισε χθες Κυριακή (18/6) υπέρ του νομοσχεδίου που αποσκοπεί στη θέσπιση νέων κλιματικών μέτρων για τον άμεσο περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της πλούσιας χώρας των Άλπεων, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Τα τελικά αποτελέσματα που δημοσίευσε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός SRF έδειξαν ότι το 59,1% των ψηφοφόρων ήταν υπέρ του νομοσχεδίου, ενώ το 40,9% ψήφισε κατά.

Το δημοψήφισμα πυροδοτήθηκε από μια καμπάνια επιστημόνων και περιβαλλοντολόγων για τη διάσωση των εμβληματικών παγετώνων της Ελβετίας, οι οποίοι λιώνουν με ανησυχητικό ρυθμό.

Οι υπεύθυνοι της καμπάνιας είχαν αρχικά προτείνει ακόμα πιο φιλόδοξα μέτρα, αλλά αργότερα υποστήριξαν το κυβερνητικό σχέδιο που απαιτεί από την Ελβετία να επιτύχει «καθαρές μηδενικές» εκπομπές έως το 2050. Επίσης, αφιερώνει περισσότερα από 3 δισ. ελβετικά φράγκα (περίπου 3,2 δισ. ευρώ) για να βοηθήσει εταιρείες και ιδιοκτήτες κατοικιών σε σχέση με την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Το εθνικιστικό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα είχε ισχυριστεί ότι τα προτεινόμενα μέτρα θα προκαλούσαν αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι υποστηρικτές του σχεδίου ισχυρίστηκαν ότι η Ελβετία θα πληγεί σκληρά από την υπερθέρμανση του πλανήτη και ήδη η χώρα αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας στους διάσημους παγετώνες της.

«Οι υποστηρικτές έχουν λόγους να χαίρονται», δήλωσε στο SRF ο Ουρς Μπιέρι του Ινστιτούτου GFS της Βέρνης. «Αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι όλοι υπέρ του νόμου. Το επιχείρημα σχετικά με το κόστος του νομοσχεδίου έχει φέρει πολλά “όχι”».

Associated Press

Η Greenpeace της Ελβετίας χαιρέτισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Αυτή η νίκη σημαίνει ότι επιτέλους ο στόχος της επίτευξης καθαρών μηδενικών εκπομπών θα εδραιωθεί στη νομοθεσία. Αυτό παρέχει καλύτερη ασφάλεια για τον μελλοντικό σχεδιασμό και επιτρέπει στη χώρα μας να ακολουθήσει τον δρόμο προς την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε ο Γκέοργκ Κλίνγκλερ, ειδικός για το κλίμα και την ενέργεια στην Greenpeace της Ελβετίας.

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δείχνει ότι οι πολίτες της χώρας μας είναι αφοσιωμένοι στον στόχο του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, προκειμένου να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι παγετώνες μας, τα αποθέματα νερού, η γεωργία και η ευημερία μας. Είμαι πολύ ανακουφισμένος που βλέπω ότι τα ψέματα που διαδόθηκαν από το αντίθετο στρατόπεδο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας δεν έσπειραν τον σπόρο της αμφιβολίας στους πολίτες», πρόσθεσε.

Οι ελβετικοί παγετώνες γνώρισαν τήξη-ρεκόρ πέρυσι, χάνοντας περισσότερο από το 6% του όγκου τους, ανησυχώντας τους επιστήμονες, που αναφέρουν ότι μια απώλεια 2% κάποτε θα θεωρούνταν ακραία.

Εμπειρογνώμονες ανέβασαν δραματικά στιγμιότυπα από τους παγετώνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να τονίσουν τις αλλαγές που συμβαίνουν στις Αλπεις.

«Ας δράσουμε όσο μπορούμε ακόμα να αποτρέψουμε τα χειρότερα», ήταν το μήνυμά τους.

Πηγή: Associated Press. kathimerini.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις