20.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Τα προβλήματα στις μεταβιβάσεις ακινήτων και ο «καυγάς» των εμπλεκομένων: Συμβολαιογράφων – ΤΕΕ – ΠΑΣΕΕΜ

Πρόσφατα

Περιβάλλον: Άγριος καυγάς ξέσπασε μετά την δήλωση του Προέδρου της Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας που  μίλησε για «περίπου 17.000 χιλιάδες ελλιπείς ή ψευδείς δηλώσεις αυθαιρέτων από τους Μηχανικούς, οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα στις μεταβιβάσεις». Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ δήλωσε ότι «είναι ντροπή να θέλουν κάποιοι να δυσφημήσουν τους Έλληνες Μηχανικούς» και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ελεύθερων Επαγγελματιών Μηχανικών (ΠΑΣΕΕΜ) καλεί να γίνει «παύση πυρός»  και «εποικοδομητικός διάλογος προκειμένου να θεσμοθετηθεί τόσο η προστασία του μηχανικού όσο και του συμβολαιογράφου».

Αρχιτέκτονας: Και από εμένα τι θέλεις να σου πω.

Περιβάλλον: Την άποψή σου. Να μου εξηγήσεις.

Αρχιτέκτονας:  Οι Νόμοι αυθαιρέτων (4014/2011-4178/2013-4495/2017) έγιναν για δύο λόγους: ο πρώτος ήταν να χαρατσωθεί επιπλέον η μικρή  ακίνητη περιουσία και να γίνει αδύνατη η διατήρησή της, και ο δεύτερος να τακτοποιηθεί ευνοϊκά  η μεγάλη αυθαιρεσία (κατηγορία 5). Έτσι ξαφνικά όλα τα κτίρια από το 1955 και μετά έπρεπε να κριθούν για νομιμότητα το 2011. Στα χρόνια αυτά όμως είχαμε τρεις ΓΟΚ (Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός) 1955,1973,1985 και η τροποποίηση του 2000. Και στους τρείς ΓΟΚ κατά την διάρκεια της ισχύος τους έγιναν αρκετές τροποποιήσεις, δημοσιεύθηκαν άλλες τόσες ερμηνευτικές εγκύκλιοι   κ.α  Επίσης είχαμε και αλλαγές στους όρους Δόμησης. Στις Συμβολαιογραφικές πράξεις μέχρι το 1985 δεν ήταν υποχρεωτικός ούτε καν ο αρ. της οικοδομικής αδείας, πόσο μάλλον  η κατάθεση των σχεδίων των οικοδομικών αδειών και η συμφωνία  με αυτά  του Πίνακα κατανομής Ποσοστών Συνιδιοκτησίας. Μετά το 1985 στα συμβόλαια αναφέρονταν ο αρ. της οικοδομικής αδείας αλλά τα σχέδια που συνόδευαν την πράξη σύστασης ενώ ήταν υποχρεωτικά να επισυνάπτονται τα θεωρημένα της άδειας, ήταν αποδεκτά και μη θεωρημένα. Και ενώ όλα αυτά τα γνώριζαν και στο ΥΠΕΝ και στο ΤΕΕ τα αγνόησαν, και προχώρησαν στην σύνταξη ενός Νόμου που με μεγάλη λεπτομέρεια περιέλαβε την τακτοποίηση κάθε μορφής αυθαιρεσίας, αλλά «ξέχασε» να συμπεριλάβει την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις μεταβιβάσεις των τακτοποιημένων χώρων.  Ξεκίνησε λοιπόν, με τελάλη το ΤΕΕ που δημιούργησε τότε την πλατφόρμα για τις δηλώσεις αυθαιρέτων η εφαρμογή ενός Νόμου, που ακριβώς επειδή  δημιουργήθηκε με τον σκοπό που ανέφερα παραπάνω, δημιούργησε προβλήματα παρά έλυσε. Οι έλεγχοι των δηλώσεων  δεν ξεκίνησαν ποτέ,  οι δηλώσεις μπορούσαν να υποβληθούν σε οριστική υπαγωγή και το ακίνητο να μεταβιβαστεί χωρίς να έχουν υποβληθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη νομιμότητα της δήλωσης.  Τα δύο τελευταία βοήθησαν, στήριξαν στην ουσία,  και την έλλειψη και το ψέμα.. Και το ΤΕΕ έχει ευθύνη γι αυτό. Και η ευθύνη του είναι μεγάλη, πολύ μεγάλη, γιατί ενώ γνώριζε, ότι χωρίς έλεγχο θα γεννιόντουσαν τέτοια προβλήματα, η αυθαίρετη δόμηση διάρκειας   25 χρόνων το απέδειξε, συνέχισε την ίδια «υποκριτική πολιτική» που ακολούθησε στα 25 χρόνια αυθαίρετης δόμησης.

Και πρόσφατα ήρθε και η υποχρεωτική σύνταξη «ταυτότητας κτιρίου» η οποία όταν νομοθετήθηκε ίσχυε για τα κτίρια που θα πραγματοποιούνταν μετά την 1.1. 2011 αλλά το παραθυράκι που μπήκε τότε ότι «μπορεί να επεκταθεί και σε κτίρια που έχουν ανεγερθεί πριν από την 1.1.2011» μεγάλωσε και έφτασε σε βάθος 56 χρόνια.

Και εδώ αρχίζει το μεγάλο πανηγύρι. Οι συμβολαιογράφοι ανακαλύπτουν ότι η  ταυτότητα κτιρίου- εμπεριέχει και στοιχεία ιδιοκτησιακά, ποσοστά συνιδιοκτησίας,  κτηματολόγιο κ.α – τους δίνει νέες δυνατότητες.. Αρχίζουν λοιπόν να μιλούν «μονομερείς τροποποιήσεις» για μεταβίβαση «αποκλειστικών χρήσεων με αυθαίρετες κατασκευές» .για ,,,  για ….. αλλά για να πραγματοποιηθούν τα «για»  πρέπει οι  Μηχανικοί να συμφωνήσουν με τα «για», και εδώ προκύπτει το μεγάλο πρόβλημα. Οι Μηχανικοί δεν μπορούν να πάρουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν, για να εξυπηρετήσουν τα συμβόλαια  τα οποία «επιθυμούν» οι συμβολαιογράφοι, και αντιδρούν.  Οι Συμβολαιογράφοι από την μεριά τους ενώ γνωρίζουν ότι κάποια πράγματα που ζητούν από τους Μηχανικούς δεν είναι εφικτά,  τα ζητούν γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο βγάζουν την ευθύνη- είναι γνωστό το «εμένα ο Μηχανικός αυτά τα στοιχεία  μου έδωσε»-  της νομιμότητας του Συμβολαίου από πάνω τους. Αποφασίζουν λοιπόν να περάσουν στην επίθεση. Και αυτό σημαίνει «επίθεση» στους Μηχανικούς να «συμμορφωθούν»..Το κάνουν μιλώντας για 17.000 ελλιπείς ή ψευδείς δηλώσεις. Λες και οι 17.000 μαζεύτηκαν  μια νύχτα και είπαν «πάμε στους συμβολαιογράφους να ζητήσουμε δικαίωση»!!!   

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ απαντάει και η απάντησή του θυμίζει άλλες εποχές, εποχές που  οι πατεράδες  αν και ανάμεσα στις κόρες τους υπήρχαν και «πόρνες» ισχυρίζονταν ότι ήταν όλες «παρθένες»!!!

Και ερχόμαστε στην ανακοίνωση του «Πανελλήνιου Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών» που λέει παραπονούμενος στους συμβολαιογράφους, «γιατί το κάνατε αυτό, και εμείς βρήκαμε λάθος συμβόλαια αλλά δεν μιλήσαμε», «ας κάνουμε ανακωχή και ας κανονίσουμε πως θα προστατευθούμε και οι δυό,  και ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι να  διορίσουμε μεσάζοντα το ΤΕΕ που είναι μάγος στην εξυπηρέτηση της πολιτικής του ΥΠΕΝ». Η «ζητιανιά» σε όλο της το «μεγαλείο»!!! 

Υπάρχουν  σοβαρά  προβλήματα με τις μεταβιβάσεις. Για μένα είναι ένας «καυγάς» στημένος για να γίνουν κάποιες «συμφωνίες», που δεν θα λύσουν ούτε τα μεγάλα ούτε τα μικρά  προβλήματα των μεταβιβάσεων, αλλά  θα «καθυστερήσουν» την «έκρηξη» των προβλημάτων.

Πηγή: Το περιβάλλον συζητά με έναν Αρχιτέκτονα

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις