23.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Οι αναμνήσεις από το κολαστήριο της Μακρονήσου του Δημήτρη Λιβιεράτου που «έφυγε» στις 16-06-2023

Πρόσφατα

Την Παρασκευή 16 Ιούνη 2023, «έφυγε» από την ζωή σε ηλικία 94 ετών ο Δημήτρης Λιβιεράτος (1927-2023), συγγραφέας, ένας από τους πιο σημαντικούς ιστορικούς του εργατικού κινήματος στη χώρα μας και σημαντικό «κεφάλαιο» για το τροτσκιστικό κίνημα στην Ελλάδα. «Τον αποχαιρετάμε με υψωμένες γροθιές και την υπόσχεση ότι θα φτάσουμε μέχρι το τέλος. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του», τονίζει σε ανάρτησή της η εφημερίδα «Εργατική Αλληλεγγύη», που έκανε και γνωστή την είδησή του θανάτου του… Μίμη, τα βιβλία του οποίου, «όπως τον ξέραμε όλοι/ες, άνοιξαν δρόμο στη μελέτη της ιστορίας του εργατικού κινήματος…. Το τετράτομο έργο του για τους Κοινωνικούς Αγώνες στην Ελλάδα, η βιογραφία του Παντελή Πουλιόπουλου, τα βιβλία του για την Κίνηση των 115 Σωματείων, τα Συνέδρια της ΓΣΕΕ, τα Ιουλιανά, εξακολουθούν να είναι απαραίτητα για όσους/ες θέλουνε να μελετήσουν την ιστορία της ταξικής πάλης από το Μεσοπόλεμο και μετά» (για το πλήρες κείμενο της ανάρτησης, πατήστε εδώ).

Αγωνιστής με μακρά διαδρομή στο εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα και στην Αριστερά: από τον ΕΛΑΣ και τις μάχες των Δεκεμβριανών μέχρι την εξορία στη Μακρόνησο, από όπου όταν επιστρέψει θα συμμετέχει σε πρωτοβουλίες που αφορούσαν το συνδικαλισμό. Από την οργάνωση του παράνομου εργοστασίου που έφτιαχνε όπλα για τον αντιαποικιακό αγώνα στην Αλγερία μέχρι στα πρώτα βήματα οικοδόμησης του ΠΑΣΟΚ, στους αγώνες για μια επαναστατική αριστερά, στην προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας των εργατικών αγώνων. Ήταν μέχρι το θάνατό του ο τελευταίος επιζών από το ιδρυτικό συνέδριο του του Κομμουνιστικού Διεθνιστικού Κόμματος Ελλάδας σε μια χαράδρα στην Πεντέλη το 1946, σε συνθήκες παρανομίας.

Ο Λιβιεράτος από πολύ νωρίς αντιλαμβάνεται την σημασία που έχει να παράγονται κείμενα και να γράφονται βιβλία ως τμήμα μιας πρακτικής «διαφώτισης». Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Μαύρη Ήπειρος» κυκλοφορεί το 1962 και αναφέρεται στην ιστορία της Αφρικής και την αποικιοκρατία. Το δεύτερο κυκλοφορεί το 1965 και έχει τον τίτλο «Αλγερινή Επανάσταση». Μετά τη μεταπολίτευση ξεκινά το τετράτομο έργο του για την ιστορία του ελληνικού εργατικού κινήματος στην περίοδο 1918-1932, με τον πρώτο τόμο να κυκλοφορεί το 1976 και τον τελευταίο το 1994. Άλλα του έργα είναι «Ιούλης ’65. Η έκρηξη (μαζί με τον Γ. Καραμπελιά). «Παντελής Πουλιόπουλος. Ένας διανοούμενος επαναστάτης». «Τα Συνέδρια της ΓΣΕΕ». «Η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα (1890-1999)«. «Το Αόρατο Εργοστάσιο της Επανάστασης (1959-1962)». «Ο ελληνικός τροτσκισμός. Ενα χρονικό 1923-1946 (μαζί με τους Δ. Κατσορίδα και Κ. Παλούκη). «Η κίνηση των 115. Κοινωνικοί αγώνες 1962-1967». «Μεγάλες ώρες της εργατικής τάξης: ΕΚΑ 1910-1916, Εργατικό ΕΑΜ 1941, ΕΡΓΑΣ 1945». Τα Πετράλωνα κάποτε». «Τα Πετράλωνα που ζήσαμε.» «Οι γραμματείς του ΣΕΚΕ και του ΚΚΕ (1918-1991)». «Περιδιάβαση στην ελληνική ιστορία και οικονομία (19ος-20ος αιώνας)». Πρόκειται για ένα έργο πλούσιο που φωτίζει κρίσιμες πλευρές της ιστορίας του ελληνικού εργατικού κινήματος και της Αριστεράς και προέρχεται από έναν άνθρωπο που δεν σταμάτησε να γράφει και να μιλά με κάθε ευκαιρία για αυτά τα ζητήματα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν tanea.gr.

To ErgasiaNET αναδημοσιεύει τις «Αναμνήσεις από το κολαστήριο της Μακρονήσου» του Δημήτρη Λιβιεράτου, μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Δημήτρη Κατσορίδα για το Rpoject (26-10-2017).

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις