14.1 C
Athens
Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, 2024

Αντιμεταναστευτικό ντελίριο από την Πολωνία | Ακροδεξιός εμφύλιος από τις Λεπέν και Μελόνι

Πρόσφατα

Αντιμεταναστευτικό ντελίριο από την Πολωνία

Η Βαρσοβία δεν τάσσεται υπέρ της αποδοχής τεράστιων μαζών μεταναστών στην ΕΕ, ούτε συμφωνεί με τα πρόστιμα σε περίπτωση απόρριψης των μεταναστών, αφού θεωρεί πως δεν έλαβε σχεδόν καμία βοήθεια από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της εισερχόμενης μετανάστευσης από την Ουκρανία.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία ήταν οι μόνες χώρες που ψήφισαν κατά της διαπραγματευτικής θέσης που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της ΕΕ στις 8 Ιουνίου και βασίζεται στην αρχή της «υποχρεωτικής αλληλεγγύης». Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, τα κράτη μέλη μπορούν να συμμετέχουν στη διαχείριση της μετανάστευσης είτε με την αποδοχή αιτούντων άσυλο, είτε συμβάλλοντας οικονομικά.

Παρόλα αυτά, η Βαρσοβία απορρίπτει αυτές τις λύσεις, επικαλούμενη το βάρος που σήκωσε με την υποδοχή προσφύγων πολέμου από την Ουκρανία.

«Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι Ουκρανοί να βρουν καταφύγιο στη χώρα μας. Αποδείξαμε ότι η Πολωνία έχει ανοιχτά σύνορα για όσους το χρειάζονται πραγματικά», δήλωσε το Κέντρο Πληροφόρησης της κυβέρνησης στη EURACTIV Πολωνίας.

«Δεν λάβαμε σχεδόν καμία βοήθεια από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης από την Ουκρανία, οπότε ελπίζουμε να μην τιμωρηθούμε επειδή είμαστε επιφυλακτικοί για την αποδοχή μεταναστών και από άλλες χώρες», δήλωσε ο Πρόεδρος Andrzej Duda στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας στη σύνοδο κορυφής του τριγώνου της Βαϊμάρης.

Η δήλωση αυτή όμως είναι ψευδής. Η Πολωνία έλαβε 123 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) , ενώ τα ευρωπαϊκά κονδύλια  για τις Εσωτερικές Υποθέσεις της Πολωνίας την περίοδο 2021-27  ανέρχονται στα 237 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του AMIF και 162,4 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Μηχανισμού για τη Διαχείριση των Συνόρων και των Θεωρήσεων (BMVI), δήλωσε η υπηρεσία Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  στην EURACTIV Πολωνίας νωρίτερα φέτος.

Δεν είναι επίσης αλήθεια ότι υπάρχουν ποινές για τη μη υποδοχή μεταναστών.

Σύμφωνα με το σύστημα διαπραγμάτευσης, οι χώρες που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο σύστημα μετεγκατάστασης μπορούν αντ’ αυτού να συνεισφέρουν οικονομικά, με το ποσό να ορίζεται σε 20.000 ευρώ για κάθε μετεγκατάσταση, όχι ως ποινή, αλλά ως εναλλακτική επιλογή.

Η Πολωνία δεν υποστηρίζει να επιτραπεί η είσοδος μεγάλων μαζών μεταναστών στην ΕΕ, ούτε συμφωνεί με υποχρεωτική καταβολή χρηματικού ποσού για τη μη αποδοχή μεταναστών, δήλωσε το Κέντρο Πληροφόρησης της Πολωνίας. Μια τέτοια πολιτική θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των εγκλημάτων που σχετίζονται με την εμπορία ανθρώπων, ανέφερε.

Είπε παράλληλα ότι τάσσεται υπέρ της σφράγισης των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των νότιων συνόρων. Αναφορικά με τις εναλλακτικές λύσεις στη μετεγκατάσταση στις οποίες θα μπορούσε να συμφωνήσει η Πολωνία, ανέφερε μόνο την υποστήριξη της χώρας για την αναπτυξιακή βοήθεια προς την Αφρική «προκειμένου να σταματήσει η μετανάστευση και να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στις αφρικανικές χώρες».

Η Πολωνία σκοπεύει να δημιουργήσει συνασπισμό στο Σώμα της ΕΕ κατά των λύσεων που ψηφίστηκαν στο Συμβούλιο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Piotr Müller στο TVP Info την Κυριακή.

Όταν ζητήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα προσπαθήσει «να πείσει τα μέλη όλων των πολιτικών ομάδων που αντιτίθενται σε αυτές τις λύσεις να υποβάλουν τροπολογίες».

Από την Aleksandra Krzysztoszek/EURACTIV.pl
Μετάφραση: Μαριάνθη Πελεκανάκη/EURACTIV.gr

Ακροδεξιός εμφύλιος Λεπέν και Μελονί για το μεταναστευτικό

Η γαλλίδα ακροδεξιά πολιτικός Μαρίν Λεπέν επέκρινε την Πέμπτη (15 Ιουνίου) την μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και αυτή της πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, την οποία κατηγόρησε για «παραχωρήσεις» στις Βρυξέλλες με αντάλλαγμα κονδύλια.

Ερωτηθείσα στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό FranceInfo σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη βύθιση πλοίου που μετέφερε μετανάστες στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας, η Λεπέν δήλωσε ότι αναμένονται νέες τραγωδίες «αν δεν σταματήσουμε αυτή την πολιτική», η οποία «ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναλαμβάνουν σημαντικούς κινδύνους».

«Οι ΜΚΟ είναι συνεργοί των διακινητών», δήλωσε η ίδια, χρησιμοποιώντας παρόμοια ρητορική με αυτήν της Μελόνι στο παρελθόν.

Όσον αφορά το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, επί του οποίου οι χώρες της ΕΕ κατέληξαν  την περασμένη Πέμπτη, η Λεπέν κατήγγειλε ότι τα κράτη της ΕΕ στερούνται της εξουσίας λήψης αποφάσεων.

«Οι ΜΚΟ θα καθορίζουν πλέον τη μεταναστευτική πολιτική υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα έθνη δεν θα έχουν πλέον λόγο», δήλωσε η Λεπέν.

Ερωτηθείσα αν η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης έκανε στροφή στο μεταναστευτικό, αφού είχε υποσχεθεί ναυτικό αποκλεισμό στην προεκλογική της εκστρατεία, η Λεπέν απάντησε ότι «όλα είναι θέμα πολιτικής βούλησης».

«Η ελευθερία δράσης της Ιταλίας εμποδίζεται επίσης από τη δημοσιονομική της κατάσταση», εξήγησε.

Σύμφωνα με τη Λεπέν, η ιταλική μεταναστευτική κατάσταση «σημαίνει ότι γίνονται παραχωρήσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση [από την ιταλική κυβέρνηση], διότι το σχέδιο ανάκαμψης που (η ΕΕ) έχει υποσχεθεί στην Ιταλία είναι απολύτως σημαντικό».

Η κυβέρνηση Μελόνι είναι ιδεολογικά κοντά στη Λεπέν και περιλαμβάνει τη Lega του Ματέο Σαλβίνι, σύμμαχο του Rassemblement National. Παρά τη σκληρή προεκλογική ρητορική για το μεταναστευτικό, η κυβέρνηση της Ρώμης υποστήριξε το Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, το οποίο θέτει νέους κανόνες για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών.

Για τη Λεπέν, είναι προς το συμφέρον της Ιταλίας και της Μελόνι να μετεγκαταστήσουν τους μετανάστες, αλλά για τη Γαλλία, «το συμφέρον μας είναι να πούμε όχι- δεν τίθεται θέμα να μας αναγκάσουν να δεχτούμε μετανάστες»

Όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε το Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση στις 20 Απριλίου, οι ακροδεξιοί Ευρωβουλευτές από τη Γαλλία και την Ιταλία δεν είχαν την ίδια θέση. Το Rassemblement National της Λεπέν καταψήφισε το κείμενο, ενώ οι Ιταλοί της Lega του Σαλβίνι και του Fratelli d’Italia της Μελόνι το υποστήριξαν.

Από τον Davide Basso/EURACTIV.fr
Μετάφραση: Μαριάνθη Πελεκανάkη/EURACTIV.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις