Καταπέλτης για τους χειρισμούς της ελληνικής πολιτείας στην επιχειρησιακή διαχείριση του σκάφους που μετέφερε εκατοντάδες μετανάστες, ήταν ο ναύαρχος λιμενικού σώματος εν αποστρατεία και διεθνής εμπειρογνώμονας, Νίκος Σπανός.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Ν. Σπανός επεσήμανε ότι το σκάφος φαινόταν ότι βρισκόταν σε κίνδυνο καθώς οι άνθρωποι κρέμονταν σαν τα σταφύλια και υπήρχε χρόνος για την ελληνική Πολιτεία να οργανώσει τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό μεταφέροντας στην περιοχή ναυαγοσωστικό σκάφος που βρισκόταν κοντά.
Μάλιστα, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του Λιμενικού ότι οι μετανάστες είπαν ότι δεν χρειάζονταν βοήθεια, τονίζοντας ότι «δεν ρωτάμε ένα ακυβέρνητο σκάφος το οποίο κινδυνεύει αν χρειάζεται βοήθεια».
Μεταξύ άλλων, είπε:
«Το σκάφος αυτό βρίσκεται ουσιαστικά σε κίνδυνο, άσχετα αν είναι μπουνάτσα (σσ νηνεμία). Γιατί είναι σε κίνδυνο; Γιατί είναι ένα πλοίο το οποίο είναι αναξιόπλοο, δεν έχει πιστοποιητικά, έχει πάνω ανθρώπους που είναι κρεμασμένοι σαν τα σταφύλια και είναι και ακυβέρνητο. Άρα, πρέπει να δράσει άμεσα η ελληνική Πολιτεία δια των οργάνων της. Θα πρέπει να οργανώσει τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό, ο οποίος είναι πλωτά-χερσαία Μέσα, τα οποία πρέπει να σπεύσουν στην περιοχή έτσι ώστε να μπορέσουν να αποβιβάσουν τον κόσμο σε κάποια άλλα σκάφη».
Απαντώντας στην δημοσιογράφο της ΕΡΤ που του αντέτεινε τους ισχυρισμούς του Λιμενικού ότι οι μετανάστες είπαν ότι δεν χρειάζονταν βοήθεια, ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός:
«Είναι σαν να μου λέτε ότι σας βλέπω να πνίγεστε και δεν θέλετε να σας βοηθήσω. Τι είναι αυτά που λέτε; Το άκουσα κι από τον εκπρόσωπο του Λιμενικού Σώματος, ότι τους είπαν αν χρειάζονται βοήθεια κι εκείνοι τους είπαν όχι. Μα, δεν ρωτάμε το προσωπικό σε ένα ακυβέρνητο σκάφος το οποίο κινδυνεύει αν χρειάζεται βοήθεια. Βοήθεια χρειάζονται και με το παραπάνω. Όχι μόνο για να φάνε και να πιούνε. Βοήθεια χρειάζονται γιατί το σκάφος είναι ακυβέρνητο. Ακυβέρνητο σκάφος σημαίνει ότι το σκάφος είναι σε κίνδυνο που σημαίνει ότι πρέπει να κάνω τα δέοντα με τον επιχειρησιακό μου σχεδιασμό έτσι ώστε το σκάφος αυτό να πάει σε ένα ασφαλές αγκυροβόλιο και μάλιστα ήταν και πολύ εύκολο.
Στο Γύθειο υπήρχε ένα μεγάλο υπερσύγχρονο ναυαγοσωστικό σκάφος το οποίο είναι 80μ. και βρίσκεται στην περιοχή… Σε αυτήν την ειδική επιχειρησιακή κατάσταση που έχουμε εδώ, οφείλουμε να πούμε σε αυτό το ναυαγοσωστικό ή οποιοδήποτε άλλο ρημουλκό να τρέξει στην περιοχή. Γιατί είχαμε τον χρόνο να το κάνουμε αυτό… Θα μπορούσε ένα τέτοιο σκάφος ή ένα ή δύο να κρατήσουν να κρατήσουν το σκάφος (με τους μετανάστες) από τη στιγμή που πήρε κλίση και μπήκε νερό μέσα για να το συγκρατήσουν».
Πηγή: rosa.gr