Εργατικό Κέντρο Αθήνας
Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στηρίζει την απεργία που έχει εξαγγείλει για την Πέμπτη 15/6/23 το Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ). Τα πανεπιστήμια και οι ερευνητικοί φορείς υπoχρηματοδοτούνται σταθερά, το μόνιμο προσωπικό μειώνεται συνεχώς και οι εργασιακές συνθήκες για τις νέες και νέους ερευνητές και ερευνήτριες ελαστικοποιούνται συνεχώς.
Παράλληλα, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) απαιτεί από τους συναδέλφους των προγραμμάτων την επιστροφή έως και του συνόλου των καταβληθέντων δεδουλευμένων χρημάτων. Το καθεστώς των υποτροφιών χρησιμοποιείται για να υποκρύψει τον εξαρτημένο χαρακτήρα της εργασιακής σχέσης. Η μαύρη εργασία, η εργασιακή επισφάλεια, η έντονη κινητικότητα και η εξάρτηση από την προκήρυξη νέων προγραμμάτων νομιμοποιεί όλη αυτή την εργασιακή ζούγκλα και εκμετάλλευση στον συγκεκριμένο χώρο.
Ευθύνες έχουν όλες οι κυβερνήσεις που αντί να ενισχύσουν την επιστημονική έρευνα διαιωνίζουν ένα σύστημα ομηρίας και επισφάλειας των εργαζομένων στο χώρο της έρευνας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Το ΕΚΑ στηρίζει τον αγώνα των συναδέλφων εργαζομένων και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους για:
Αξιοπρεπείς όρους, συνθηκών και αμοιβών που θα κατοχυρώνονται από μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Να σταματήσει κάθε απαίτηση για επιστροφή δεδουλευμένων από το ΙΚΥ και οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα. Να μην υπάρξει καμία ώρα διδακτικού και ερευνητικού έργου απλήρωτη.
Μόνιμες προσλήψεις σε διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών των ιδρυμάτων.
Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής
Ψήφισμα στήριξης στην Κλαδική Απεργία της 15ης Ιουνίου στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο της έρευνας είναι καθεστώς· αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που οδήγησε πριν δύο χρόνια στη δημιουργία του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι μεταδιδάκτορες και υποψήφιοι διδάκτορες που βρίσκονται σε αυτή τη συνθήκη, αποτελούν τον κορμό του κλάδου της έρευνας στην χώρα μας. Τα υπουργεία και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων μιλούν περήφανα για τη δουλειά τους, όταν βγαίνουν οι λίστες κατάταξης ή όταν κερδίζουμε κάποιο βραβείο. Όμως, δεν είναι ποτέ εκεί να στηρίξουν στην καθημερινότητα, παρά το γεγονός ότι είναι αυτοί που φέρνουν εκατομμύρια κάθε χρόνο από διεθνή προγράμματα και την έρευνά τους. Αν σταματήσουν να δουλεύουν, τα πανεπιστήμια θα καταρρεύσουν.
Δύο παραδείγματα του εργασιακού μεσαίωνα που επικρατεί στον Κλάδο:
Νο1: Η παροχή επικουρικού έργου, όπως λένε οι διοικήσεις των πανεπιστημίων, είναι υποχρέωση των υποψηφίων διδακτόρων για απόκτηση εμπειρίας. Ωστόσο μονό επικουρικό χαρακτήρα δεν έχει, καθώς καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ιδρυμάτων με ελαστικό, φθηνό ή απλήρωτο δυναμικό, υποκαθιστώντας οργανικές θέσεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού. Οι ευθύνες του υπουργείου Παιδείας και των κυβερνήσεων που υποχρηματοδοτούν χρόνια τα πανεπιστήμια είναι τεράστιες, όμως μερίδιο σε αυτό έχουν και οι διοικήσεις οι οποίες βρίσκουν στους/στις ΥΔ τα εύκολα θύματα για να καλύψουν τρύπες αντί να απαιτήσουν και να παλέψουν ουσιαστικά για τις μόνιμες προσλήψεις προσωπικού που έχουν ανάγκη τα ιδρύματα τόσο για την ερευνητική διαδικασία όσο και για την εκπαίδευση των φοιτητ(ρι)ών.
Νο2: Το ΙΚΥ, ο «εθνικός φορέας υποτροφιών», απαιτεί από τους συναδέλφους των προγραμμάτων του «Β κύκλου» και των «ώριμων διδακτορικών» να επιστρέψουν πίσω τα δεδουλευμένα χρόνων (30.000!). Φτάνει ακόμα και στο σημείο να παίρνει τηλέφωνα και να απειλεί ότι σε περίπτωση καθυστέρησης το ποσό θα πάει στην εφορία πολλαπλασιασμένο, θυμίζοντας τις πρακτικές των εκβιαστών τοκογλύφων. Οι απαιτήσεις του ΙΚΥ είναι παράλογες και έξω από οποιοδήποτε επιστημονικό και ακαδημαϊκό πλαίσιο. Τα παραδοτέα τα οποία απαιτεί υπό την απειλή επιστροφής δεδουλευμένων δεν λαμβάνουν υπόψη τους χρόνους που απαιτούνται στην παραγωγή του επιστημονικού έργου.
Το σωματείο στην έρευνα έχει επανειλημμένα καταγγείλει το καθεστώς των υποτροφιών που χρησιμοποιείται για να υποκρύψει τον εξαρτημένο χαρακτήρα της εργασιακής σχέσης. Έτσι, οι υποτροφίες αποτελούν την χείριστη έκφανση της εργασιακής επισφάλειας του κλάδου.
Ως απάντηση στον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στον κλάδο της έρευνας, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τη μη αναγνώριση της εργασίας μας ως τέτοια, την πολυδιάσπαση, την επισφάλεια και ο οποίος εν γένει στερεί κάθε δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης, το Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση διεκδικεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ).
Καμία επιστροφή δεδουλευμένων – Καμία ώρα διδακτικού & ερευνητικού έργου απλήρωτη
Για εργασιακά δικαιώματα στην έρευνα και τη διδασκαλία
Για αξιοπρεπή δουλειά με μισθό, ωράριο, ασφάλιση
Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού
Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ εκφράζει την συμπαράσταση της στην απεργία που έχει εξαγγείλει το ΣΕΡΕΤΕ για τις 15 Ιούνη 2023.
Το εργασιακό καθεστώς στα πανεπιστήμια και στους ερευνητικούς φορείς συνεχώς επιδεινώνεται αφού σε αυτούς το προσωπικό μειώνεται, οι εργασιακές σχέσεις ελαστικοποιούνται και ταυτόχρονα συνεχίζεται η απαξίωση των φορέων αυτών μέσω της υπο-χρηματοδότησης στο έργο τους.
Επίσης η μαύρη εργασία, η ανασφάλεια και η εξάρτηση από την προκήρυξη νέων προγραμμάτων επισημοποιεί την εργασιακή γαλέρα!
Βαρύτατες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης (όσο και των προηγούμενων) για την συστηματική υποβάθμιση της επιστημονικής έρευνας σε αυτόν τον χώρο.
Η ΠΕΝΕΝ εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μισθούς.
Μόνιμες προσλήψεις σε διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό στην κάλυψη όλων των αναγκών.
Να μπει βέτο κάθε αξίωσης για επιστροφή δεδουλευμένων από το ΙΚΥ και από άλλα ιδρύματα.
Καμία απλήρωτη εργασία στο διδακτικό και ερευνητικό έργο!
Νίκη στην απεργία και στον αγώνα των εργαζομένων!