21.4 C
Athens
Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Δήμος Θεσσαλονίκης: Οι εργαζόμενοι κατηγορούν τη δημοτική αρχή για ανάλγητη συμπεριφορά

Πρόσφατα

Η Δημοτική Αρχή και ο δήμαρχος κ. Ζέρβας κωφεύουν και αρνούνται διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι και το σωματείο εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης, εδώ και πολλούς μήνες,  επισημαίνουν τις άσχημες συνθήκες εργασίας κάτω από τις οποίες εργάζονται και απαιτούν από τη δημοτική αρχή να εφαρμόσει την νομοθεσία, όσον αφορά τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία και να χορηγήσει  τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), που προβλέπονται από τις ΣΣΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Για τα ζητήματα αυτά, όπως καταγγέλλει το σωματείο η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος κ. Ζέρβας κωφεύουν και αρνούνται διάλογο, ενώ επιρρίπτουν, ουσιαστικά, τις ευθύνες για τα δεκάδες ατυχήματα, στους εργαζόμενους.

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, το προεδρείο του, απέρριψε το αίτημα να συζητηθεί το θέμα της προστασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα και των δεκάδων εργατικών ατυχημάτων που έχουν καταγραφεί την τελευταία τριετία.
Να σημειωθεί ότι την 3ετία 2020-2021-2022, τα καταγεγραμμένα «ατυχήματα» είναι 120 και από αυτά τα 86 στην υπηρεσία καθαριότητας, ενώ μέχρι στιγμής εντός του 2023 τα «ατυχήματα» εξακολουθούν να είναι συχνά και να ξεπερνούν τα 15.

Οι εργαζόμενοι εδώ και 4 μήνες ζητούν να τεθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη και να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά το αίτημα μας παραμένει στα αζήτητα.

Η δημοτική αρχή του κ Ζέρβα δεν εισάκουσε ούτε την έκκληση, σύσσωμης, της αντιπολίτευσης να τεθεί άμεσα το θέμα σε συζήτηση. Με Κοινή ανακοίνωσηή τους 14 Δημοτικοί Συμβουλοι, οι: Λουκία Αργυριάδου (Η Πόλη Ανάποδα), Γιώργος Ρακκάς (Μένουμε Θεσσαλονίκη), Σωτήρης Ζαριανόπουλος (Λαϊκή Συσπείρωση), Βασίλης Γάκης και Νέλλη Αηδονά (Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα), Έλλη Χρυσίδου και Ρία Καλφακάκου (Θεσσαλονίκη Μαζί) και Ανδρέας Κουράκης (Πολύχρωμη Θεσσαλονίκη), τονίζουν: “Θεωρούμε απαράδεκτη την παρελκυστική τακτική του προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου και της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης που σε μια κατάμεστη αίθουσα αρνήθηκε για πολλοστή φορά να συζητηθούν σοβαρά θέματα που έχουν σχέση με την υγιεινή, την ασφάλεια και τις ζωές των εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ο όλος χειρισμός όχι μόνο δε διευκόλυνε αλλά παρεμπόδισε την λειτουργία του Δημοτικού συμβουλίου αγνοώντας εσκεμμένα την προτεραιότητα επίλυσης των αιτημάτων των εργαζομένων.

Από τα πρόσφατα εργατικά ατυχήματα, το πρώτο στην περιοχή 40 Εκκλησιών, όπου η εργαζόμενη έσπασε δάχτυλα του χεριού της, το δεύτερο στην περιοχή της οδού Κωλέτη στη Β’ δημοτική κοινότητα, όπου τα σκαλοπάτια του απορριμματοφόρου προσέκρουσαν στο οδόστρωμα και αναπήδησαν, με τη μία εργαζόμενη να χτυπήσει στα γόνατα και την άλλη να χάσει την ισορροπία της και να μείνει κρεμασμένη στο απορριμματοφόρο πιασμένη μόνο από τις χειρολαβές για περίπου 50 μέτρα.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η κάμερα, από την οποία ο οδηγός βλέπει τι γίνεται στο πίσω μέρος του απορριμματοφόρου, δεν λειτουργούσε ενώ οι εργάτριες δούλευαν χωρίς τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας.

Αντί, όμως, η δημοτική αρχή και η αρμόδια υπηρεσία να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα επέπληξαν τους εργαζόμενους. Το γεγονός αυτό προκάλεσε αντιδράσεις μέσα στους εργαζόμενους, οι οποίοι κάνουν λόγο ανάλγητη συμπεριφορά κι αδιαφορία για την σωματική ακεραιότητα και ασφάλεια των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων δήμου Θεσσαλονίκης Κώστας δήλωσε ότι «…Δυστυχώς η διοίκηση του δήμου δεν θέλει τον διάλογο με τους εργαζόμενους» και τόνισε ότι οι εργαζόμενοι θα επιμείνουν συλλογικά να διεκδικούν, για να δοθούν λύσεις στο καίριο θέμα των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας και την Τετάρτη 21 Ιουνίου θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση στο δημαρχείο προκειμένου να καθορίσουν τη περαιτέρω στάση τους.

Πηγή: metaota.blogspot.com

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις