25.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Αντιδράσεις σε γαλλικό φυλλάδιο κατά της παρενόχλησης

Πρόσφατα

Τέσσερις στις πέντε γυναίκες στη Γαλλία πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης σε δημόσιους χώρους. Με μια νέα εκστρατεία το υπουργείο Εσωτερικών καταβάλλει προσπάθειες να περιορίσει αυτό το ντροπιαστικό φαινόμενο. Το γεγονός ότι η αστυνομία μοιράζει αυτό το καλοκαίρι 5.000.000 φυλλάδια με συμβουλές για γυναίκες προκαλεί ωστόσο ποικίλες αντιδράσεις.

Οργανώσεις γυναικών επισημαίνουν, για παράδειγμα, ότι οι αρχές θα έπρεπε να απευθυνθούν στους δράστες. Πολλές επικρίσεις προκαλεί επίσης η σύσταση στις γυναίκες να καταγγέλλουν την παρενόχληση ή την κακοποίηση στις αρμόδιες αρχές, μιας και όπως ισχυρίζονται οι οργανώσεις, οι αστυνομικοί δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις.

«Αρχίστε να διαμαρτύρεστε δυνατά ειδοποιώντας όσους βρίσκονται γύρω σας», συμβουλεύουν τις γυναίκες τα φυλλάδια, τα οποία διανέμονται σε ολόκληρη την Γαλλία από την περασμένη Τρίτη. «Ζητήστε βοήθεια και καταφύγετε σε ασφαλές σημείο», αναγράφει το φυλλάδιο, όπου υπάρχει κωδικός QR, με τη βοήθεια του οποίου οι γυναίκες μπορούν να καταγγείλουν περιστατικά σε ειδική ιστοσελίδα ή να επικοινωνήσουν με αστυνομικούς όλο το εικοσιτετράωρο. Στο φυλλάδιο ενθαρρύνονται επίσης αυτόπτες μάρτυρες να παρέμβουν, να καλέσουν την αστυνομία και να βοηθήσουν τις γυναίκες-θύματα. 

«Έπρεπε να απευθύνεται στους δράστες»

Παρενοχλήσεις γυναικών συμβαίνουν βράδυ στο μετρό

«Διερωτώμουν αν πρόκειται για αστείο», δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Οικογενειών θυμάτων Γυναικοκτονιών Σαντρίν Μπουσέ στην εφημερίδα Le Parisien. «Είπαν ότι θα διανείμουν φυλλάδια για την προστασία των γυναικών. Τι να τα κάνουν οι γυναίκες; Μπάλες για να τις πετάξουν σε εκείνους που τις παρενοχλούν;» Εκτός αυτού η πρόεδρος καταγγέλλει ότι τα φυλλάδια μεταθέτουν στην ουσία την ευθύνη στα θύματα: «Θα ισχυριστούν ότι δεν θα συνέβαινε τίποτα αν οι γυναίκες είχαν ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες». 

Η οργάνωση Stop Street Harassment υποστηρίζει ότι πολλές γυναίκες αποφεύγουν να προβούν σε καταγγελία διότι δεν εμπιστεύονται την αστυνομία, μιας και συχνά η αντιμετώπιση στο αστυνομικό τμήμα είναι κακή, γεγονός που επιδεινώνει την ήδη επιβαρυμένη κατάστασή τους. «Το φυλλάδιο απευθύνεται σε θύματα και μάρτυρες, αλλά όχι στους δράστες», συνεχίζει η οργάνωση Stop Street Harassment. «Αν υποθέσουμε ωστόσο ότι το φυλλάδιο θα διανεμηθεί σε όλους τότε γιατί να μην περιέχει ένα μήνυμα προς τους δράστες ότι θα λογοδοτήσουν;»

Καταιγιστικές είναι οι επικρίσεις κατά των φυλλαδίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Θα πετώ φυλλάδια στους περίεργους τύπους που με ακολουθούν όταν επιστρέφω σπίτι το βράδυ», σημειώνει η χρήστης Αλασκάτ στο Twitter. «Πρόκειται για εμπαιγμό», προσθέσει η Κολέτ επισημαίνοντας: «Ξεκινήστε με την κατάλληλη τιμωρία όσων επιτίθενται σε γυναίκες και παιδιά». Μια άλλη γράφει: «Οι γυναίκες δεν χρειάζονται φυλλάδια, αλλά να εισακουστούν και να προστατευτούν. Ούτε χρειαζόμαστε μια καμπάνια εκατομμυρίων για να μάθουμε να φωνάζουμε και να αναζητούμε ασφαλή σημεία. Διαθέστε καλύτερα τα χρήματα σε οργανώσεις γυναικών που γνωρίζουν πως γίνονται πραγματικά αποτελεσματικές εκστρατείες», σημειώνει η Κατρίν.

Στο στόχαστρο της κριτικής βρίσκεται ωστόσο και ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την εκστρατεία. Ας σημειωθεί ότι η γαλλική δικαιοσύνη διενήργησε έρευνες σε βάρος του υπουργού με την υποψία βιασμού. Η διαδικασία ωστόσο τερματίστηκε ελλείψει επιβαρυντικών στοιχείων.

Πηγή: DW

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις