19.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Έγκλημα στη Ν/Ζ Περάματος: Νίκη των μεταλλεργατών με ΣΣΕ και ελέγχους – Παμπειραϊκό συλλαλητήριο από ΕΚΠ

Πρόσφατα

«Πρώτη νίκη για τους μεταλλεργάτες πως είναι ήδη στο τελικό στάδιο για να αποκτήσει ισχύ νόμου για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά και η Κοινή Υπουργική Απόφαση για να γίνονται έλεγχοι από τις πενταμελείς Επιτροπές όλες τις μέρες της εβδομάδας και σε όλες τις βάρδιες», σημειώνει σε ανάρτησή του το 902.gr. «Στο μεταξύ, πέτυχαν μια νίκη οι μεταλλεργάτες στη Ζώνη Περάματος καθώς μετά από έξι χρόνια κατάφεραν η σύμβασή τους να έχει ισχύ νόμου για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου», αναφέρει από την πλευρά της η efsyn.gr. Αναλυτικότερα:

Παμπειραϊκό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Κοραή του Πειραιά, για το θανατηφόρο ατύχημα που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και είχε ως αποτέλεσμα έναν 47χρονο εργαζόμενο νεκρό και δύο άλλους τραυματίες, με τον έναν από αυτούς να δίνει μάχη για να μπορέσει να ξαναπερπατήσει, αφού τα πόδια του έχουν καταστραφεί, η λεκάνη του έχει σπάσει και ο αυχένας του έχει τραυματιστεί πολύ σοβαρά.

Το κάλεσμα είχε απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και ανταποκρίθηκαν μαζικά μια σειρά σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, η συντονιστική επιτροπή μαθητών Πειραιά, κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς, με εκπροσώπους τους, πολίτες κ.λπ. Ήταν η δεύτερη κινητοποίηση που έγινε σήμερα στο Λιμάνι, με την πρώτη να πραγματοποιείται, στις 10 το πρωί, από κοινό κάλεσμα του Συνδικάτου Μετάλλου και το Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών Αττικής.

Φωτογραφία @mougris

Η συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με ομιλία του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Σωτήρη Πουλικόγιαννη. «Εδώ και δύο μέρες είμαστε στους δρόμους, μετατρέποντας τη θλίψη για το χαμό του συναδέλφου μας σε οργή και αγώνα» και κατήγγειλε το γεγονός ότι το κράτος και οι μηχανισμοί του είναι «ταγμένοι» στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εργοδοσίας, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει τα αιτήματα για μέτρα προστασίας σαν «κόστος», «γραφειοκρατία» και «εμπόδιο» για τις δουλειές στα ναυπηγεία.

«Όλοι ζούμε και εργαζόμαστε, τελικά, σε μια τεράστια κοιλάδα των Τεμπών», τόνισε και εξήγησε πως στη ζυγαριά μπαίνουν από τη μια τα κέρδη και από την άλλη οι ζωές των εργαζομένων. «Μετριόμαστε και είμαστε λιγότεροι», σημείωσε. Όσον αφορά τα αίτια που στέρησαν τη ζωή σε έναν εργαζόμενο και οδήγησαν στον τραυματισμό άλλων δύο, στάθηκε στη μεγάλη εντατικοποίηση, στο ψαλίδισμα των ελέγχων. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι σημερινή και πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο μόνος έλεγχος που είχε γίνει Σάββατο ήταν αυτός που έγινε για να ανακαλέσει απόφαση της προηγούμενης μέρας που είχε σταματήσει τις εργασίες σε πλοίο που υπήρχε αμίαντος. Στο φόντο αυτό, ενημέρωσε για την πρώτη νίκη που πέτυχαν οι απεργοί, που υποχρέωσαν την υπηρεσιακή κυβέρνηση να εκδώσει ΚΥΑ προκειμένου να γίνονται έλεγχοι από τις πενταμελείς Επιτροπές όλες τις μέρες της εβδομάδας, σε πρωινές και απογευματινές βάρδιες, όπως διεκδικεί εδώ και χρόνια το Συνδικάτο.

Όσο για τους ισχυρισμούς της ΝΔ, δια στόματος του πρωθυπουργού και υπουργών, για τους «χαμογελαστούς» εργαζόμενους στα ναυπηγεία που έχουν υψηλούς μισθούς, υπενθύμισε πως η τελευταία κυβέρνηση είχε, με τη σειρά της όπως είχε κάνει και η προηγούμενη, αρνηθεί να κηρύξει υποχρεωτική τη Συλλογική Σύμβαση που κατοχυρώνει τους μισθούς, τα ωράρια, τα δικαιώματα. Κι αυτό το αίτημα, βρίσκεται πλέον σε πορεία ικανοποίησης, καθώς κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι απέσπασαν δέσμευση ότι η Σύμβαση που με σκληρούς αγώνες έχουν υπογράψει θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα υποχρεωτική.    Τέλος, από το βήμα της συγκέντρωσης ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης επανέλαβε τη δέσμευση του Συνδικάτου πως θα σταθεί δίπλα στην οικογένεια, τη γυναίκα και τα παιδιά του αδικοχαμένου εργάτη.

Τα αλλεπάλληλα εργοδοτικά εγκλήματα στη Ζώνη και τα αλλά ναυπηγεία της χώρας, υπενθύμισε ο Φώτης Κισκίρας, μέλος της Διοίκησης της ΠΕΝΕΝ, ενώ επεσήμανε ότι ανάλογο σκηνικό διαμορφώνεται σε άλλους κλάδους. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στα «ατυχήματα» με θύματα ναυτεργάτες, χαρακτηρίζοντάς τα αποτέλεσμα της ασυδοσίας των εφοπλιστών.

«Άλλος ένας μπαμπάς δεν θα γυρίσει σπίτι να συναντήσει τα παιδιά του. Ήταν 47 ετών, θα μπορούσε να είναι ο μπαμπάς καθενός από μας», τόνισε η Μυρτώ Μάτση, από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πειραιά. «Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια αλλά και την οργή μας», ανέφερε ο Μιχάλης Φαναρτζής, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Πανεπιστημίου Πειραιά. «Τα εγκλήματα έχουν ενόχους και αυτοί πρέπει να πληρώσουν», πρόσθεσε και κάλεσε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να εκφράσει την οργή του με οργάνωση και αγώνα μέσα από τους Συλλόγους.

«Κρατήσαμε τον λόγο μας πως θα κάνουμε τα πάντα για να μην θρηνήσουμε άλλο νεκρό», υπογράμμισε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και χαιρέτισε τις κατακτήσεις που απέσπασαν οι απεργοί μεταλλεργάτες με τις κινητοποιήσεις τους. «Η φωτιά που έχει ανάψει στο λιμάνι του Πειραιά, που την κρατάει και τη φουντώνει η αλληλεγγύη των εργαζομένων από διάφορους κλάδους, να απλώσει σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε. «Τώρα πιο θαρρετά, πιο δυναμικά, με μεγαλύτερο πείσμα, γιατί έτσι τιμάμε τους νεκρούς μας, λέμε στις κυβερνήσεις μια κουβέντα και να τη βάλουν καλά στο μυαλό τους: Όσοι σπέρνουν τον φόβο για κυβερνητική παντοδυναμία να ξέρουν πως παντοδύναμος είναι ο λαός που όταν σαν τους μεταλλεργάτες το πάρει απόφαση θα θερίσουν αγώνες και θα τους πάρουμε αμπάριζα», κατέληξε.

Πηγή: 902.gr

Συγκέντρωση στον Πειραιά, εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας για το εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε τη Δευτέρα (29/05) Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 (από την πρωινή συγκέντρωση). ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Συγκλονιστικά μηνύματα

«Καλό ταξίδι στον υπέροχο πατέρα και σύζυγο που έχασε τη ζωή του για ένα μεροκάματο εις βάρος κάποιων ανεύθυνων», αναφέρει στην συγκλονιστική επιστολή της προς το OPEN η σύζυγος του 47χρονου εργαζόμενου που σκοτώθηκε. «Εύχομαι με τη σημερινή απεργία η φωνή των αγανακτισμένων πια εργαζομένων να ταρακουνήσει τους υπεύθυνους, ώστε να μην υπάρξει άλλο μεροκάματο του τρόμου, να μην ξεχαστεί το συμβάν και να μην πονέσει άλλη οικογένεια άδικα. Δεν παίζουμε με τις ανθρώπινες ζωές. ΕΛΕΟΣ, ΦΤΑΝΕΙ. Απαιτώ να βρεθούν οι υπεύθυνοι» αναφέρει ακόμα.

«Άλλος ένας μπαμπάς δε θα γυρίσει σπίτι να συναντήσει τα παιδιά του, άλλος ένας συμμαθητής μας θα περιμένει τον πατέρα του να γυρίσει από τη δουλειά, αλλά αυτός δεν θα έρθει… Ήταν 47 χρόνων, θα μπορούσε να είναι ο πατέρας του καθενός μας» τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Πειραιά. Και προσθέτει: «Δεν ήταν ατύχημα! Είναι ένα ακόμα προδιαγεγραμμένο έγκλημα.

Το Σωματείο των εργαζομένων στη Ζώνη έλεγε πριν 15 μέρες στην ανακοίνωσή του: “Η δουλειά μεγαλώνει, στις πλάτες μας βγάζουν εκατομμύρια. Μαζί με τη δουλειά μεγαλώνει και η πίεση για να τα κάνουμε όλα πιο γρήγορα και σύντομα θα οδηγηθούμε σε νέα μεγάλα ατυχήματα! Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει καταργήσει κάθε έλεγχο για μέτρα προστασίας των εργαζομένων”. Και όλα αυτά τα έλεγαν πριν 15 μέρες! Ας μην κάνουν πάλι ότι δεν ήξεραν. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούσαν ότι έρχονται «νέα Τέμπη» και η κυβέρνηση τους έλεγε “πρέπει να χαμογελάτε γιατί έχετε δουλειές”. Μόνο ντροπή!».

Πηγή: efsyn.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις