19 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Έγκλημα στη Ν/Ζ Περάματος: Νέο αγωνιστικό ραντεβού στο παμπειραϊκό συλλαλητήριο (7μμ.), δυναμική συγκέντρωση των απεργών το πρωί

Δεν είναι ατυχία, ούτε κακιά στιγμή, είναι το κέρδος πάνω απ' τη ζωή

Πρόσφατα

Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας, της σωματικής ακεραιότητάς τους, της ζωής τους απαίτησαν και με τη σημερινή τους απεργία και κινητοποίηση οι εργαζομένοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν για δεύτερη μέρα τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις με απόφαση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα που κόστισε τη ζωή σε έναν εργαζόμενο στη Ζώνη Περάματος και οδήγησε στον τραυματισμό δύο ακόμα συναδέλφων του, τη Δευτέρα 29 Μάη. Στο πλαίσιο της απεργίας, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στον ΗΣΑΠ Πειραιά και πορεία ως την πλατεία Κοραή. 

«Δεν είναι ατυχία, ούτε κακιά στιγμή, είναι το κέρδος πάνω απ’ τη ζωή» διαμήνυσαν οι εργαζόμενοι και ανανέωσαν το ραντεβού τους σήμερα στις 7μμ. στην πλ. Κοραή στο νέο παμπειραϊκό συλλαλητήριο, το οποίο διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και το πρωί βρέθηκε στο πλευρό των εργατών, μαζί με αντιπροσωπείες σωματείων από μια σειρά κλάδους και μαζικών φορέων.

Την ανάγκη πλατιάς ενημέρωσης του λαού στον Πειραιά για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη Ζώνη και συνολικά στη Ναυπηγοεπισκευή, κόντρα στην κυβερνητική προπαγάνδα, τόνισε ο Άκης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου. Υπενθύμισε ότι η σημερινή είναι η έκτη απεργία που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι από τις αρχές του έτους, με βασικό αίτημα τα μέτρα προστασίας. 

Κάτω από την πίεση των πετυχημένων απεργιών, όπως ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους, το κυβερνητικό κλιμάκιο με το οποίο έγινε συνάντηση την Τρίτη δεσμεύτηκε ότι οι έλεγχοι από τις Πενταμελείς Επιτροπές θα γίνονται καθημερινά και σε δύο βάρδιες (από μια φορά την εβδομάδα και μόνο από το πρωί μέχρι το μεσημέρι που ισχύει μέχρι σήμερα).

Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, τα αιτήματα των εργαζομένων δεν εξαντλούνται σε αυτό. Μεταξύ άλλων, ζητούν να μπει τέρμα στο απαράδεκτο καθεστώς που θέλει οι τεχνικοί Ασφάλειας να είναι υπάλληλοι του εργοδότη τον οποίον υποτίθεται ότι πρέπει να ελέγξουν. Παράλληλα παλεύουν για να κηρυχθεί υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση που έχουν υπογράψει με πολύμηνους αγώνες οι εργαζόμενοι, αλλά οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν επεκτείνει. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Άκης Αντωνίου κάλεσε σε παρέμβαση στη 1 μ.μ. στην εργοδοτική Ένωση (ΣΕΝΑΒΙ) για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας της Σύμβασης.

Tη συνέχιση της επίθεσης τόσο στους χώρους δουλειάς όσο και με τους πλειστηριασμούς, σχολίασε o Σταύρος Τουμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών.

«Ό,τι δικαιώματα έχει κατακτήσει ο κλάδος σας δεν σας τα χάρισε κανένας», σημείωσε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Όσον αφορά τον αγώνα για να κηρυχθεί η Συλλογική Σύμβαση υποχρεωτική, υπογράμμισε ότι αυτός δίνεται όχι μόνο απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά και στην εργοδοσία. «Κάθε νεκρός εργάτης που προστίθεται σε αυτή τη μακάβρια λίστα μάς θυμίζει ότι έχουμε απέναντί μας το μέτωπο που έχουν φτιάξει οι κυβερνήσεις και η εργοδοσία», τόνισε και πρόσθεσε ότι μόνο η οργάνωση και ο αγώνας μπορεί να αντιπαρατεθεί με το μέτωπο αυτό.

Τα Συνδικάτα απαιτούν:

▷▷ Εντατικοποίηση των ελέγχων για τη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

▷▷ Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου.

▷▷ Άμεση επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας και του πυροσβεστικού σταθμού στο Πέραμα με πλήρη εξοπλισμό και την απαραίτητη στελέχωση τους.

▷▷ Άμεση κήρυξη της Τοπικής ΤΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών υποχρεωτικής για τις επιχειρήσεις του κλάδου από το Υπουργείο Εργασίας και εφαρμογή της σε όλους τους χώρους εργασίας.

Με πληροφορίες από 902.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις