Από το Γιώργη Χρήστου
Ο Economist συγκαταλέγεται πλέον (κεντρικό άρθρο) σε ένα από τους διεθνείς «ντελάληδες» του αφηγήματος του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, και υπέρμαχος για την επιπλέον αυτοδυναμία της ΝΔ που θέλει στις εκλογές της 25ης Ιούνη. Το σχόλιό του για τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου αποτελεί άμεση επέμβαση στις ελληνικές εκλογές και προπαγάνδιση υπέρ της ενίσχυσης της ΝΔ στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, με αναφορές τύπου «οι Έλληνες πολίτες επέλεξαν την ΝΔ», προτιμούν «τη σταθερότητα και την τεχνοκρατική ικανότητα από τα δράματα», «ο κ. Μητσοτάκης έχει πολλή δουλειά μπροστά του σε μία δεύτερη θητεία. Όμως είναι σαφές ότι την αξίζει» («A stunning election result for Greece’s prime minister»).
Αξίζει να σημειώσουμε πως:
▷▷ Το πάλαι άρθρο της, «Ο Μητσοτάκης αποφεύγει τη συζήτηση για τις υποκλοπές όπως ο διάβολος το λιβάνι» (23-11-22) έχει… μεταλλαχθεί σε ένα από τα «προβλήματα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
▷▷ «Πρόβλημα» και το έγκλημα των Τεμπών που «αποκάλυψε μια σειρά από προβλήματα που χρόνιζαν στο ελληνικό δημόσιο» και ανέδειξε το «πρόβλημα λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών». Και για αυτό, «θα πρέπει να προχωρήσει σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία» τους. Για την εγκληματική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων από την κυβέρνηση της ΝΔ ούτε λόγος. Αφωνία!
-Υπενθυμίζεται πως προσπαθούν με νύχια και με δόντια, να επιβάλλουν την «αξιολόγηση» στο Δημόσιο, για την οποία προσφάτως το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ επαναπροκήρυξε την Απεργία-Αποχή (εξώδικη δήλωση 05-05-23). Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο τ. υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, που μέχρι τελευταία στιγμή την ποινικοποίησε πλειστάκις, προκειμένου να την βγάλει παράνομη και καταχρηστική. Η αντιδραστική «αξιολόγηση» στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών, στην άρση της μονιμότητας των υπαλλήλων και στην περαιτέρω απαξίωσή τους, ώστε να «σερβιριστεί» υπό το μανδύα του κοινωνικού αυτοματισμού η ιδιωτικοποίησή τους∙ το γεγονός αυτό θα «ελαφρύνει» άμεσα την τσέπη του πολίτη, που θα πληρώσει ακριβά και κακής ποιότητας υπηρεσίες.
▷▷ Σε σχέση με το πως μιλά με την οικονομία που «έχει ανακάμψει καλύτερα από τος περισσότερες χώρες ύστερα από τις καταστροφές του covid-19 και της αύξησης των ενεργειακών τιμών», ξεχνά τα… μνημόνια που προαναγγέλλονται μέσω της επιστροφής στην «κανονικότητα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ακόμη περισσότερης κερδοφορίας των επιχειρήσεων και του κεφαλαίου, την επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία, στη λιτότητα και στο νέο μνημόνιο Μητσοτάκη που θα φέρει, προφανώς όχι αναφέροντας όχι τη συγκεκριμένη λέξη, όπως συμβαίνει τώρα, με το Ταμείο Ανάκαμψης.
-Την Εαρινή Έκθεση της Κομισιόν, που εμμέσως μας λέει λιτότητα σε όλα. Μεταξύ των οποίων ξεκάθαρα πως είναι όνειρο θερινής νυκτός -τουλάχιστον για τα αμέσως επόμενα χρόνια- το «ξεπάγωμα» των τριετιών, δηλαδή το επίδομα προϋπηρεσίας που ελάμβαναν έως το 2012 οι μισθωτοί με τον κατώτατο μισθό. Αλλά και η «κόκκινη κάρτα» για τις ρυθμίσεις χρεών, με την οποία είναι κατηγορηματικά αντίθετη η Κομισιόν σε νέους διακανονισμούς οφειλετών στην εφορία.
–Την επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία, εξάλλλου, εξήγγειλε και στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES), ο γερμανός καγκελάριος Σόλτς.
-Παρόμοιο και το άρθρο της στη γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Échos» και από τη διευθύντρια της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, για το τέλος της δημοσιονομικής χαλαρότητας και την επιστροφή στη λιτότητα, η «οποία θα είναι στρωμένη με αγκάθια», όπως σχολιάζει η Citigroup.
-Τις προβλέψεις Στουρνάρα (που… έγιναν σε συνέδριο του Economist), ότι: «Για το 2023 ο συνδυασμός (α) της αύξησης των επιτοκίων, (β) των πολύ υψηλών τιμών φυσικού αερίου, (γ) της σταδιακής, περαιτέρω απόσυρσης της κρατικής βοήθειας για λόγους δημοσιονομικούς και (δ) της εξάντλησης της “καταπιεσμένης” ζήτησης, ενδεχομένως θα οδηγήσει τις οικονομικές εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ πιο κοντά στο χειρότερο σενάριο. Αυτό θα επηρεάσει και τις εξελίξεις στην Ελλάδα… αλλά μπορεί και να μην έχει αντίστοιχες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, με μια προϋπόθεση: τήρηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2022 και το 2023 (πρωτογενές έλλειμμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ για το 2022 και πλεόνασμα κοντά στο 1% του ΑΕΠ για το 2023) και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
▷▷ Αναφέρει, τέλος, το ποσοστό ανεργίας ότι εξακολουθεί είναι σχεδόν 11%, όπως είναι ο ισχυρισμός του κυβερνητικού αφηγήματος [περίπου 20%, με τα επίσημα στοιχεία Μαρτίου 2023 του ΟΑΕΔ, κι όχι… τα τεφτέρια του διοικητή] και πως ο ετήσιος πληθωρισμός έχει επανέλθει στο 3% [τα προεκλογικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύθηκαν τον τρέχοντα μήνα (10-05-23) και αφορούν το διάστημα Μάιος 2022-Μάιος 2023 έναντι αύξησης 10,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021.
-Κατά τα ίδια παραπάνω στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μπορεί μεν ο πληθωρισμός του Απριλίου 2023 να παρουσίασε αύξηση κατά 0,6%, όμως στα τρόφιμα παραμένει υψηλός στο 11,4%∙ κι αυτό, είναι κάτι που δεν… ακούγεται].
-Αξίζει να επισημανθεί, τέλος, η καταγγελία της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ (15-04-23) για τα «fake news» με τα στοιχεία για ανεργία που έδωσε (04-04-23) ο «γαλάζιος» διοικητής Σπύρος Πρωτοψάλτης, που πήγε την Πέμπτη 4 Μαΐου, στην κομματική εκδήλωση της ΝΔ στην Αχαΐα, με χρήματα του ΟΑΕΔ. Δηλαδή με χρήματα των εργαζομένων για τους άνεργους. Μάλιστα, στην ανακοίνωσή τους, υπάλληλοι του δεν είναι η πρώτη φορά που ο διοικητής του ΟΑΕΔ χρησιμοποιεί χρήματα του Οργανισμού (νυν ΔΥΠΑ) για την παρουσία του σε κομματικές εκδηλώσεις.