18.1 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Εκλογές 21ης Μαΐου 2023: Τι βγάζουν τα exit poll – Εκτίμηση εδρών | Ερωτηματικά για τη διαδικασία λόγω της άρνησης των πολιτών να απαντήσουν

Πρόσφατα

Στις 7 το απόγευμα της Κυριακής έκλεισαν οι κάλπες σε εξαιρετικά κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση για τη χώρα. Η ΝΔ έχει «κεφάλι» στα exit poll, την ώρα που είναι πολλά τα ερωτηματικά για τη διαδικασία, εξαιτίας της άρνησης του κόσμου να απαντήσει.

Εκτίμηση εδρών με βάση το exit poll

Νέα Δημοκρατία 121 – 125

ΣΥΡΙΖΑ 86 – 89

ΠΑΣΟΚ 35-36

ΚΚΕ 22-23

Ελληνική Λύση 15

ΜέΡΑ25 11-12

Πλεύση Ελευθερίας: 0-11.

Το exit poll της ΕΡΤ

Το αποτέλεσμα των exit poll

Διευθυντής MRB: Μπορεί και να έχουμε έκπληξη

Ο επικεφαλής της εταιρείας ερευνών, Δημήτρης Μαύρος, υποστήριξε μιλώντας στο OPEN ότι «μπορεί και να έχουμε έκπληξη, θρίλερ είναι υπό συζήτηση θα το δούμε».

Ωστόσο δεν διευκρίνισε εάν το ενδεχόμενου του θρίλερ είναι προς τα πάνω ή προς τα κάτω. 

Τοποθετήθηκε και για τη συμμετοχή στο exit poll για να σημειώσει «το σχεδιαστέν δείγμα που ήταν 7.000 και παραπάνω το έχουμε μαζέψει όλο άρα η συμμετοχή δεν είναι κακή. Οι αρνήσεις ήταν αυξημένες, σταδιακά άρχισαν να εξομαλύνονται, δεν φαίνεται σε πρώτη φάση να υπάρχει κάποια στρέβλωση υπέρ ή κατά κάποιου κόμματος».

Ο κ. Μαύρος μίλησε και για την άρνηση του κόσμου να απαντήσει στο exit poll, υποστηρίζοντας ότι τα ποσοστά ήταν ίδια με τις εκλογές του 2019, ίσως και λιγότερα. 

Οι επίσημες ανακοινώσεις από το ΥΠΕΣ

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ Μιχάλης Σταυριανουδάκης δήλωσε σχετικά:

Στο διάστημα μεταξύ 16:00 με 16:30, δήλωσαν στα 17.548 εκλογικά τμήματα, δηλαδή κοντά στο 82% του συνόλου των εκλογικων τμημάτων, ότι η συμμετοχή έχει αυξηθεί στο 48,76%. Θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλη αύξηση της συμμετοχής, κάτι που δείχνει ότι ίσως ξεπεράσουμε στις επόμενες δυόμιση ώρες που απομένουν χρονικά με τα δηλωθέντα αποτελέσματα, το ποσοστό του 2019. Δεν αναφέρθηκε ιδιαίτερο πρόβλημα πουθενά.

Όπως είπα και πριν έχουν όλα τα tablet κάνει το registration, επομένως μόνο πέντε δεν έχουν κάνει το registration.

Η πλειοψηφία έχει κάνει έναρξη κάλπης ηλεκτρονικά και έχουν στείλει μέσα από αυτές τις δύο εισροές όσον αφορά την καταγραφή της συμμετοχής, οπότε πάμε πλέον σε μια δήλωση της υπουργού στις 7 που θα κλείσουν οι κάλπες και ό,τι άλλο χρειαστεί θα απαντήσουμε. 

Στόχευση είναι ότι κοντά στις 8 με 9 να αρχίσει η δημοσίευση των αποτελεσμάτων και κοντά στις 9 να έχουμε ένα πολύ σοβαρό αποτέλεσμα που θα προσελκύει το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Με πληροφορίες από efsyn.gr – πατήστε εδώ για συνεχή ενημέρωση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις