20.6 C
Athens
Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Εκλογές 21ης Μαΐου 2023: Πού ψηφίζω; Πώς αν δεν έχω ταυτότητα; Πόσους σταυρούς βάζω;

Πρόσφατα

ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ

Όλα έτοιμα για τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Οι κάλπες ανοίγουν στις 7.00 με τη ψηφοφορία να ολοκληρώνεται στις 19:00, αν και μπορεί να υπάρξει μικρή παράταση σε περίπτωση που κατά την ώρα λήξης της ψηφοφορίας υπάρχουν ουρές έξω από κάποιο εκλογικό τμήμα.

Για να δείτε πού μπορείτε να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα, μπορείτε να μπείτε εδώ: «Μάθε πού ψηφίζεις» και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών ή στο τηλέφωνο 2131361500 από τις 08:00 έως τις 20:00. Το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Μαΐου το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργήσει σε 24ωρη βάση.

Στην πλατφόρμα, συμπληρώνετε το επώνυμο και τα πρώτα στοιχεία από το όνομά σας, αλλά και τα ονόματα του πατέρα και τη μητέρα σας. Ακόμα προσθέτετε την χρονολογία γέννησή σας.

Εναλλακτικά – εφόσον το θυμάστε – συμπληρώνετε μόνο τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (EEA) και το επώνυμό σας. Στη συνέχεια πατάτε αναζήτηση και βλέπετε τον κωδικό εκλογικού διαμερίσματος, το εκλογικό σας διαμέρισμα και τον ειδικό εκλογικό σας αριθμό.

ΠΩΣ ΨΗΦΙΖΩ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Την Κυριακή οι ψηφοφόροι θα πρέπει να προσέλθουν με την ταυτότητά τους ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής, η οποία θα τους δώσει τα ψηφοδέλτια, αφού επιβεβαιώσει τα στοιχεία τους. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που δεν έχει μαζί την ταυτότητά του;

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, σύμφωνα με τον οδηγό του υπουργείου Εσωτερικών, γίνεται με βάση:

► την αστυνομική ταυτότητα, ή

► τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής, ή

► το διαβατήριο, ή

► την άδειας οδήγησης, ή

► το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Επιπλέον, από τις εκλογές του 2023 εισάγεται και ένας νέος τρόπος ταυτοποίησης υποψηφίων. Συγκεκριμένα, η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας του άρθρου 80 του ν.4954/2022 (Α’ 136), ακολουθώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης που προβλέπεται στην κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 4082/2022 (Β’ 3982) και είναι προσβάσιμη μέσω του Wallet από το Gov.gr.

Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι «αν για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτή η τήρηση αυτής της διαδικασίας ή η εφαρμογή της προκαλεί καθυστερήσεις στη διαδικασία της ψηφοφορίας, κατά την κρίση του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής, η ταυτοποίηση των εκλογέων γίνεται με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης παραγράφου», αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, τα γραφεία ταυτοτήτων και τα γραφεία διαβατηρίων των αστυνομικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα θα λειτουργήσουν πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους  αυτό το Σαββατοκύριακο (20-21/5).

Σε περιπτώσεις αρχικής έκδοσης – αντικατάσταση δελτίου ταυτότητας, αυτό θα εκδίδεται άμεσα, ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, εφόσον προσκομιστούν αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Συγκεκριμένα, θα είναι ανοιχτά ως εξής:

► Γραφεία Ταυτοτήτων

Σάββατο 20 Μαΐου: 8πμ.-8μμ.

Κυριακή 21 Μαΐου: 07πμ.-7μμ.

► Γραφεία διαβατηρίων (για την παράδοση διαβατηρίων που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους):

Σάββατο 20 Μαΐου: 8πμ.-3μμ.

Κυριακή 21 Μαΐου: 7πμ.-7μμ.

ΠΟΣΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΥΣ ΒΑΖΩ

Για τους υποψήφιους βουλευτές που εκλέγονται στις εκλογές 2023, ο μέγιστος αριθμός των επιλογών ή σταυρών προτίμησης γ εξαρτάται από την κάθε εκλογική περιφέρεια.

Μέχρι 4 σταυρούς:
Α’ Αθήνας
Βόρειος Τομέας Αθήνας
Νότιος Τομέας Αθήνας
Α’ Θεσσαλονίκης

Μέχρι 3 σταυρούς:
Δυτικός Τομέας Αθήνας
Β’ Πειραιώς
Ανατολική Αττική
Αχαΐα
Β’ Θεσσαλονίκης
Λάρισα

Μέχρι 2 σταυρούς:
Α’ Πειραιώς
Δυτική Αττική
Αιτωλοακαρνανία
Δωδεκάνησα
Έβρος
Εύβοια
Ηλεία
Ημαθία
Ηράκλειο
Ιωάννινα
Καβάλα
Καρδίτσα
Κοζάνη
Κορινθία
Κυκλάδες
Μαγνησία
Μεσσηνία
Πέλλα
Πιερία
Σέρρες
Τρίκαλα
Φθιώτιδα
Χανιά

Έναν σταυρό:
Αργολίδα
Αρκαδία
Άρτα
Βοιωτία
Γρεβενά
Δράμα
Ευρυτανία
Ζάκυνθος
Θεσπρωτία
Καστοριά
Κέρκυρα
Κεφαλλονιά
Κιλκίς
Λακωνία
Λασίθι
Λέσβος
Λευκάδα
Ξάνθη
Πρέβεζα
Ρέθυμνο
Ροδόπη
Σάμος
Φλώρινα
Φωκίδα
Χαλκιδική
Χίος.

► Μπορείτε να δείτε και εδώ για τους σταυρούς προτίμησης.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις