Το newpost και η Τασούλα Παπανικολάου φέρνουν στο φως το παραπεμπτικό βούλευμα, το οποίο απαριθμεί 100 και πλέον σελίδες στο οποίο περιγράφονται τα όσα γίνονταν -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- στο Γηροκομείο Χανίων.
Ούτε ένας, ούτε δύο άλλα έξι άτομα παραπέμπονται σε δίκη για τις καταγγελίες στο Γηροκομείο Χανίων, αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες εις βάρος 32 ηλικιωμένων, ακόμα και για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους η ιδιοκτήτρια του Γηροκομείου, η κόρη της, δύο γιατροί και άλλοι δύο υπάλληλοι. Οι πρώτες καταγγελίες θα ανοίξουν το ασκό του Αιόλου με καταθέσεις, μηνύσεις και συλλήψεις.
Το newpost φέρνει στο φως το παραπεμπτικό βούλευμα, το οποίο απαριθμεί 100 και πλέον σελίδες στο οποίο περιγράφονται τα όσα γίνονταν -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- στο Γηροκομείο Χανίων.
«Οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζονταν ως αναλώσιμα μέσα πλουτισμού»
«Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τελέστηκαν εντός των εγκαταστάσεών εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις σε βάρος πολλών των φιλοξενουμένων από αυτήν ηλικιωμένων προσώπων και, μάλιστα, κατά τρόπο διαρκή και επιχειρησιακά δομημένο από τους κατηγορούμενους, εν γνώση και με θέληση αλληλοϋποστήριξης, συμμετείχε σε αυτές, με σκοπό τον πορισμό παράνομου οικονομικού οφέλους, που συνίστατο στην εισροή κεφαλαίων από τα τροφεία των φιλοξενουμένων, οι οποίοι αντιμετωπίζονταν ως αναλώσιμα μέσα πλουτισμού, λόγω της μεγάλης ζήτησης κλινών φιλοξενίας, με το ελάχιστο δυνατό κόστος, σε βάρος της ποσότητας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών (από άποψη ανθρώπινου δυναμικού, σε αριθμό και σε επίπεδο κατάρτισης, υλικοτεχνικού εξοπλισμού και αναλώσιμων ειδών, συμπεριλαμβανομένης, πρωτίστως, της τροφής) και σε βάρος, κατ’ αποτέλεσμα, της σωματικής και Ψυχικής υγείας των φιλοξενουμένων, αλλά και της ζωής τους ακόμα, σε μη ευάριθμες περιπτώσεις.»
Στις εκθέσεις των Πραγματογνωμόνων αναφέρεται ότι επικρατούσε σύγχιση ακόμα και στην φαρμακευτική αγωγή που λάμβαναν οι ηλικιωμένοι ενώ δεν έλειπαν οι περιπτώσεις που γινόταν μηχανική καθήλωση τους χωρίς όμως να καταγράφονται συμπτώματα (π.χ επιθετική συμπεριφορά ) που να δικαιολογούν αυτή την πρακτική.
«Οι φιλοξενούμενοι ακινητοποιούνταν ακόμα και σε περιπτώσεις που αυτό δεν κρινόταν απαραίτητο, με κριτήριο την ευχέρεια στην τυπική φροντίδα τους (π.χ. φύλαξη, σίτιση), αλλά με αυτόν τον τρόπο εμφάνιζαν απώλεια της μυϊκής τους μάζας και κατακλίσεις. Πέρα από τις βλάβες από την καθήλωση οι φιλοξενούμενοι εμφανίζονται πολλές φορές αφυδατωμένοι και φέροντες στοιχεία υποθρεψίας , συχνά δε πάσχοντες από΄ λοιμώξεις σχετιζόμενες με τη σίτιση σε ύπτια θέση ή τη συστηματική σίτιση με ρινογαστρικό καθετήρα, που ήταν κοινή πρακτική ακόμα και σε ασθενείς με επαρκή κατάποση, για την ταχεία διεκπεραίωση της τροφοδοσίας τους με απασχόληση του ελάχιστου δυνατού νοσηλευτικού προσωπικού.» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Στο βούλευμα γίνεται αναφορά ότι η τροφή που λάμβαναν καθημερινά οι ηλικιωμένοι δεν ήταν ενδεδειγμένης ποσότητας, με αποτέλεσμα πολλοί φιλοξενούμενοι να είναι υποσιτισμένοι.
Χαρακτηριστικό είναι ότι βάση των υπολογισμών από τις δαπάνες για σίτιση αντιστοιχούσε καθημερινά για κάθε ηλικιωμένο το ποσό των 0,81 ευρώ κατά μέσο όρο και επισημαίνεται ότι
«Όσον αφορά στο οικονομικό κίνητρο των κατηγορουμένων σημειώνεται ότι, με αριθμό φιλοξενουμένων από 40 έως 60 και μηνιαία τροφεία περί τα 1.000 ευρώ κατά μέσο όρο, για μεγάλο μέρος των οποίων δεν εκδίδοντο αποδείξεις είσπραξης, υπολογίζονται ακαθάριστα έσοδα τουλάχιστον 500.000 ευρώ ετησίως».
Σοκαριστικό είναι αυτό που αναφέρεται στο βούλευμα για τη δράση των κατηγορούμενων
«Η διαχείριση που υπέστησαν θα μπορούσε σε πολλές από τις εκδηλώσεις της (έλλειψη ενυδάτωσης, ασιτία, χημική καθήλωση) να προκαλέσει τον θάνατο ακόμα και νεαρών ατόμων με απολύτως υγιείς οργανισμούς»
Στο βούλευμα δεν γίνεται αποδοχή όλων των καταγγελιών ότι οι υπεύθυνοι του γηροκομείου ευθύνονται για θανάτους ηλικιωμένων και αναφέρεται χαρακτηριστικά για μια από τις περιπτώσεις που ερευνήθηκαν :
«Η ….. η οποία φιλοξενήθηκε στη Μ.Φ.Η. κατά το χρονικό διάστημα από 07.01.2012 έως τον μήνα Απρίλιο του έτους 2013, υπέστη μεν την ανωτέρω εκτεθείσα μέθοδο διαχείρισης, καθόσον ακινητοποιήθηκε και της χορηγήθηκαν ισχυρά ψυχοτρόπα σκευάσματα, με αποτέλεσμα να απωλέσει σταδιακά την κινητικότητά της και την αυτοδιαχείρισή της, αλλά οι ενέργειες αυτές δεν εξελίχθηκαν σε τέτοια έκταση και ένταση στην περίπτωσή της; ώστε να συνιστούν αρχή εκτέλεσης της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος της ανθρωποκτονίας, καλυπτόμενες, μάλιστα, από ανθρωποκτόνο δόλο, και να μπορεί να θεωρηθεί ότι, κατά τη φυσική αντίληψη των πραγμάτων, θα μπορούσαν από μόνες τους να οδηγήσουν, ως αποτέλεσμα οργανικά συνδεδεμένο με αυτές, στη θανάτωσή της, που επήλθε τον μήνα Δεκέμβριο του έτους 2015»
Στο σκεπτικό του βουλεύματος αναφέρεται επιπλέον ότι ο αριθμός των φιλοξενούμενων ήταν πάντα μεγαλύτερος από αυτόν που προβλεπόταν, ενώ στην ιδιοκτήτρια αποδίδεται η διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης η οποία έως το 2015 είχε 5 άτομα και από τις αρχές του 2016 έξι άτομα.