test
24.8 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

Φυλακές Κορυδαλλού: Μαχαιρώματα μεταξύ κρατουμένων | Τουλάχιστον τρεις σε κρίσιμη κατάσταση

Πρόσφατα

Μόλις δέκα ημέρες πέρασαν από τους πανηγυρισμούς του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την ιδιωτικοποίηση -και- των νέων φυλακών. Στο παρά πέντε η ΝΔ φρόντισε για την τακτοποίηση των «ημετέρων» και εξασφάλισε κέρδη στους ιδιώτες. Αλλά στα τέσσερα χρόνια που είχε τη διακυβέρνηση «ξέχασε» να αναβαθμίσει τα σωφρονιστικά ιδρύματα | Πηγή: 2020mag.gr/Μαρία Κεφαλά

Έτσι, στις εντελώς ακατάλληλες φυλακές Κορυδαλλού την Τετάρτη 17/5 το βράδυ ομάδα Αλβανών κρατουμένων επιτέθηκε σε ομοεθνή τους, με σκοπό να τον σκοτώσει. Το θύμα μαχαιρώθηκε στην καρδιά και στα υπόλοιπα ζωτικά όργανα. Το περιστατικό που συνέβη στη Δ’ πτέρυγα δεν φαίνεται να θορύβησε ιδιαίτερα τη διοίκηση των φυλακών, που την επομένη το πρωί άνοιξε κανονικά τις πτέρυγες(!). Το αποτέλεσμα ήταν ομάδα είκοσι ατόμων από την πλευρά του σοβαρά τραυματισμένου κρατούμενου να επιτεθεί αμέσως στους δράστες. Απομόνωσαν έναν από αυτούς και αφού τον έγδυσαν, τον έσυραν εκτός θαλάμου, τον μαχαίρωσαν, τον ξυλοκόπησαν και άφησαν αναίσθητο και ημιθανή. Ο δεύτερος δράστης του χθεσινού περιστατικού, εγκλωβίστηκε  στο κελί του και υπέστη συντριπτικά κατάγματα στα πόδια στα χέρια από τον επίσης αγριότατο ξυλοδαρμό του. Ο συναγερμός που χτύπησε αμέσως, δεν βοήθησε τους δύο φύλακες που αντιστοιχούν, αφού ώσπου να συγκεντρωθούν οι υπόλοιποι, οι δράστες είχαν ολοκληρώσει το σχέδιο εκδίκησης. Όλοι έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία που εφημέρευαν λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής τους ενώ οι φυλακές έκλεισαν εκ των υστέρων. Οι κρατούμενοι παραμένουν τα κελιά τους από το πρωί.

Τα ερωτήματα που εύλογα προκύπτουν είναι τα εξής:

-Γιατί δεν μεταφέρθηκαν άμεσα σε άλλες φυλακές οι δράστες, ώστε να μην συμβεί η αναμενόμενη εξέλιξη;

-Γιατί οι φυλακές έκλεισαν μετά το συμβάν και όχι πριν;

Προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας

Να σημειώσουμε ότι στις 2/9/22 η Έκθεση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) ήταν καταπέλτης.

Στην αναλυτική έκθεση, οι συνθήκες που κρατούνται οι έγκλειστοι των ελληνικών φυλακών χαρακτηρίζονται ως «προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους». Στα συμπεράσματά της, με βάση τα όσα διαπιστώθηκαν από την επίσκεψη της Επιτροπής στην Ελλάδα (από 22 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2021), προκειμένου να εξεταστεί η μεταχείριση των κρατουμένων και η πρόοδος που σημείωσαν οι αρχές, όσον αφορά την εφαρμογή των συστάσεων που έγιναν την τελευταία δεκαετία, ξεχωρίζουν ο συνωστισμός, οι κακές συνθήκες κράτησης, η βία μεταξύ των κρατουμένων, η σοβαρή υποστελέχωση και η ανεπαρκής παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Η έκθεση περιγράφει κρίσιμα ευρήματα από επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στις Ανδρικές Φυλακές Κορυδαλλού -το μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα στην Ελλάδα- και στις φυλακές Νιγρίτας και σε φυλακές στα νησιά Χίου, Κέρκυρας και Κω.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις