18.7 C
Athens
Παρασκευή, 28 Μαρτίου, 2025

Εικόνες ντροπής με τον ξυπόλητο εργαζόμενο στο Δήμο Πάτμου | ΥΠΕΣ, ΣΕΠΕ και ΚΕΔΕ αδιαφορούν

Πρόσφατα

Από το γραφείο τύπου της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) καταγγέλλει την Δημοτική Αρχή Πάτμου για τις εικόνες ντροπής και εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που έχουν κατακλύσει τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της χώρας και απεικονίζουν εργαζόμενο του Δήμου να εργάζεται ξυπόλυτος, χωρίς κανένα Μέσο Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ). Εικόνες που και δεν αρμόζουν σε κανένα πολιτισμένο κράτος και δεν συναντά κανείς ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες.

Τι έχει να πει για αυτές τις εικόνες ντροπής και απαξίωσης των εργαζομένων στους ΟΤΑ η κυβέρνηση που ευαγγελίζεται ότι, «η Ελλάδα ηγείται στην 4η βιομηχανική επανάσταση» και ο απερχόμενος Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης που το μόνο μέλημα και χόμπι του είναι η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης;

Τιμούν τον αυτοδιοικητικό ρόλο της ΚΕΔΕ και τον Πρόεδρο της κ. Δημήτρη Παπαστεργίου εικόνες σαν αυτές; Θα συνεχίσουν να είναι στην πλειοψηφία τους οι Δήμαρχοι πιστοί ακόλουθοι της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης που σκοπό έχει την πλήρη απαξίωση και διάλυση των υπηρεσιών των ΟΤΑ αδιαφορώντας πλήρως για την Ασφάλεια και Υγεία των εργαζομένων σε αυτούς;

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα εφαρμόσουν τους Νόμους, επιβάλλοντας τις ορισμένες εκ της ισχύουσας Νομοθεσίας κυρώσεις, υποχρεώνοντας τους Δημάρχους σε συμμόρφωση σε ότι αφορά στην ασφάλεια και υγεία των συναδέλφων;

Υπενθυμίζουμε ότι, τον Μάρτιο, τόσο το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Πάτμου και Λειψών όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) έχει καταγγέλλει την Δημοτική Αρχή Πάτμου ότι δεν έχει χορηγήσει τα δύο (2) τελευταία χρόνια τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), ενώ την τελευταία φορά που χορηγήθηκαν ήταν ελλιπείς,δεν έχει προχωρήσει στην πρόσληψη Τεχνικού Ασφαλείας (Τ.Α.) και Ιατρού Εργασίας (Ι.Ε.) και δεν έχει περάσει τα οχήματα του Δήμου από ΚΤΕΟ.

Επίσης, σύμφωνα με το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Πάτμου και Λειψών, υποχρεώνει συναδέλφους να χρησιμοποιούν οχήματα-μηχανήματα για τα οποία δεν κατέχουν τα απαραίτητα έγγραφα-δικαιολογητικά και τους αναγκάζει σε υπερωριακή και νυχτερινή εργασία, όπως και σε εργασία τις Κυριακές και Αργίες χωρίς την καταβολή των νόμιμων αποδοχών.

Η Δημοτική Αρχή Πάτμου δύο (2) μήνες μετά, όχι μόνο δεν συμμορφώθηκε με τους Νόμους ως όφειλε, αλλά συνέχισε την αδιάλλακτη στάση της, αρνούμενη αίτημα του Σωματείου να συζητηθούν στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου τα παραπάνω θέματα που αφορούν στην ασφάλεια και υγεία των συνάδελφων.

Καλούμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), στο οποίο προσέφυγαν οι εργαζόμενοι του Δήμου Πάτμου να επιληφθεί των καταγγελιών ώστε να εφαρμοστεί άμεσα η κειμένη νομοθεσία σε ό,τι αφορά την χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) στους συνάδελφους και την επιβολή κυρώσεων για τη μη εφαρμογή της.

Διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι, δεν ανεχόμαστε όχι μόνο στον Δήμο Πάτμου αλλά σε οποιοδήποτε άλλο Δήμο της χώρας παρόμοιες καταστάσεις που οδηγούν στον εξευτελισμό της ανθρώπινης προσωπικότητας και αξιοπρέπειας συναδέλφων των ΟΤΑ.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ήταν, είναι και θα είναι δίπλα στους συνάδελφους και το Σωματείο του Δήμου Πάτμου και Λειψών σε όποιες ενέργειες αποφασίσουν να προβούν ώστε να υπερασπίσουν τα εργατικά τους δικαιώματα, να διασφαλίσουν την αξιοπρέπεια τους και την εργασία τους σε ένα ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον.

Ζητάμε από την Δημοτική Αρχή του Δήμου Πάτμου να εφαρμόσει άμεσα την Νομοθεσία σε ό,τι αφορά στην Ασφάλεια και την Υγεία των συναδέλφων και διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα προβούμε σε καμία έκπτωση σε ό,τι αφορά την απόδοση ευθυνών στην μη εφαρμογή της.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις