21.1 C
Athens
Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

ΣτΕ: Προσωρινό βέτο στα έργα της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά

Πρόσφατα

Σταματούν τρία έργα στο λιμάνι του Πειραιά, μετά από σχετική απόφαση της επιτροπής αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας που συζητήθηκε στις 24 Μαρτίου 2023 μετά από προσφυγή δημάρχων (Κερατσινίου-Περάματος) και κατοίκων της περιοχής το 2021.

Πρόκειται για τη νότια επέκταση του λιμανιού Πειραιά, που θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό μεγάλων κρουαζιερόπλοιων (άνω των 300 μέτρων), δίνοντας ώθηση στις προσπάθειες για ανάπτυξη και ενίσχυση της κρουαζιέρας, το έργο της βυθοκόρησης στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά, αλλά και αυτό της επέκτασης στο λιμάνι του Ηρακλέους.

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου η επέκταση του Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων στον Προβλήτα Ηρακλέους, στον εμπορικό λιμένα του Κερατσινίου προβλέπει την επέκταση του προβλήτα κατά κατά 35 στρέμματα. Οι  νέες του διαστάσεις θα διαμορφωθούν σε 1.100 μ. μήκος κρηπιδωμάτων με λειτουργικό βάθος 12,50 μ. και συνολική επιφάνεια 110.000 τ.μ. Επίσης, το έργο περιλαμβάνει τη βελτίωση και αναβάθμιση των υπαρχουσών λιμενικών και Η/Μ εγκαταστάσεων.

Η επένδυση αυτή αναμένεται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του Σταθμού Αυτοκινήτων του Λιμένος, καθώς θα δημιουργήσει 5.400 νέες θέσεις αυτοκινήτων. 

Η απόφαση 47/2023 του ΣτΕ ουσιαστικά αναφέρει ότι για να εκδοθεί η ΑΕΠΟ (Απόφαση Έκδοσης Περιβαλλοντικών Όρων) προκειμένου να προχωρήσουν τα συγκεκριμένα έργα θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά και να έχει λάβει υπόψη της την κυκλοφοριακή μελέτη του λιμανιού που ερευνά τους κυκλοφοριακούς φόρτους της περιοχής, βγάζοντας συγκεκριμένα δεδομένα αν το λιμάνι επιβαρύνει ή όχι την πόλη και υποβάλλοντας και σχετικές προτάσεις.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι ενόψει της σχέση επικοινωνίας και αλληλοσυμπλήρωσης των σταδίων της περιβαλλοντικής αδειοδότησης σχεδίου και έργων αλλά και των προβλέψεων του νέου ρυθμιστικού σχεδίου της Αττικής για τη λειτουργική διασύνδεση των λιμενικών δραστηριοτήτων με τον αστικό ιστό μέσω ολοκληρωμένου κυκλοφοριακού σχεδιασμού, καθώς και για την κατάρτιση ειδικού σχεδίου με κατευθύνσεις κυκλοφοριακής οργάνωσης για τις απαιτήσεις του τουρισμού που θα προέρχεται από την κρουαζιέρα είναι εφικτή και επιβάλλεται  ταυτόχρονα η εκπόνηση ολοκληρωμένης κυκλοφοριακής μελέτης κατά το στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων είτε κατά την αναθεώρηση των ήδη εγκριθέντων είτε κατά την έγκριση νέων.

Αναφορικά με τη εκβάθυνση στο λιμάνι της νότιας επέκτασης για την κρουαζιέρα και τη βυθοκόρηση στο κεντρικό λιμάνι και το λιμάνι του Ηρακλέους τονίζεται ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση δεν μπορεί να εκτελεστεί προτού εγκριθεί κατόπιν διαβούλευσης η κυκλοφοριακή μελέτη.

Η αίτηση ακύρωσης της αναφερόμενης προσφυγής των δήμων της περιοχής (Κερατσίνι-Πέραμα) έχει αποφασιστεί να συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Δικαστηρίου, κατόπιν αναβολής, στις 22 Σεπτεμβρίου 2023.

Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού | ΠΕΝΕΝ

Για άλλη μια φορά η «εμβληματική» επένδυση της κρατικής πολυεθνικής Cosco δέχθηκε δικαστικό χαστούκι, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι κυβερνήσεις και άλλες κρατικές αρχές διαπράττουν σειρά παρανομιών για να προχωρήσουν οι λεγόμενες επενδύσεις των Κινέζων.

Σημειώνουμε ότι η ΠΕΝΕΝ από την πρώτη στιγμή αντιτάχθηκε στο ξεπούλημα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας καθώς και στο αντιδραστικό και αντι-περιβαλλοντικό της Master Plan.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου το ΣτΕ σταματάει έστω και προσωρινά τρία από τα έργα που περιλαμβάνονται στους σχεδιασμούς της Cosco.

Αυτά είναι:

(1) Η δημιουργία της νότιας προβλήτας στην περιοχή της Πειραϊκής (προβλέπεται η δημιουργία της με σκοπό τον ελλιμενισμό μεγαθηρίων κρουαζιερόπλοιων άνω των 300 μέτρων).

(2) Το έργο της βυθοκόρησης στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά αλλά και αυτό

(3) Της επέκτασης στο λιμάνι του Περικλέους.

Με την απόφαση 47/2023 το ΣτΕ αναφέρει ότι για να προχωρήσουν αυτά τα έργα και για να εκδοθεί απόφαση έκδοσης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ) θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά και να έχει λάβει υπ’ όψιν της την κυκλοφοριακή μελέτη του λιμανιού που ερευνά τους κυκλοφοριακούς φόρτους της περιοχής, βγάζοντας συγκεκριμένα δεδομένα αν το λιμάνι επιβαρύνει ή όχι την πόλη και υποβάλλοντας και σχετικές προτάσεις.

Οι δικαστικές αποφάσεις είναι σαφές ότι μπορούν να καθυστερήσουν την εκτέλεση των έργων όμως σε καμία περίπτωση δεν ανατρέπουν τον στρατηγικό σχεδιασμό της Cosco που είναι η μετατροπή του λιμανιού του Πειραιά σε μια επανέκδοση της ChinaTown!

Μόνο η οργανωμένη, συντονισμένη δράση και ο αγώνας του λαού και των εργαζομένων του Πειραιά μπορούν να βάλουν πραγματικό και οριστικό βέτο σε αυτούς τους σχεδιασμούς!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις