11.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

20 χρόνια οι χαμηλότερες δαπάνες για δημόσια υγεία στην ΕΕ – Κονταροχτυπιόμαστε με ΗΠΑ για την πρωτιά στις ιδιωτικές | Είναι ο καπιταλισμός…

Πρόσφατα

Την Παρασκευή 12 Μάη 2023, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα των νοσηλευτριών και νοσηλευτών, και ο Γιώργος Μανουσάκης, εκ των έσω, όντας νοσηλευτής ο ίδιος (αλλά και μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ κα πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝ Αγίου Νικολάου), δημιούργησε το παρακάτω βίντεο των 19 λεπτών, το οποίο αξίζει όλοι να δούμε. Μιλά, ανάμεσα στα άλλα, για τις προκλήσεις και τα προβλήματα στον κλάδο της νοσηλευτικής, για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, για το δημόσιο αγαθό της υγείας που εμπορευματοποιείται κ.λπ.

(Από το 00.58-04.41)

Δυστυχώς, σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη για την ελληνική και παγκόσμια κοινωνία, η Νοσηλευτική, αντί να κερδίσει, να μπει μπροστά και να αλλάξει πράγματα προς όφελος της κοινωνίας και φυσικά να καλυτερεύσει τις συνθήκες εργασίας των νοσηλευτών/τριών δεν τα κατάφερε, ούτε στη χώρα μας ούτε σε χώρες του εξωτερικού, για αυτό και βλέπουμε απεργίες στη Βρετανία, στις ΗΠΑ κ.λπ.

Ο βασικός λόγος που δεν επετεύχθη στο να γίνουν σημαντικές αλλαγές στα θέματα των νοσηλευτριών/τών (συνθήκες εργασίας, νοσηλείας) είναι ότι ζούμε σε ένα σύστημα όπου κύριος στόχος είναι το κέρδος, τόσο για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όσο και για τις κυβερνήσεις, που θέλουν ένα κράτος να έχει όσο το δυνατόν λιγότερα έξοδα για τη δημόσια υγεία.

Αυτό είναι ένα φαινόμενο του σύγχρονου καπιταλισμού, που δυστυχώς στη χώρα μας έχει λάβει τα τελευταία 20 χρόνια παρά πολλές ανησυχητικές διαστάσεις: οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία είναι πολύ χαμηλότερες, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και οι ιδιωτικές δαπάνες είναι πολύ πιο υψηλές και από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου: συναγωνιζόμαστε τις ΗΠΑ, το Μεξικό και την Κύπρο στις ιδιωτικές δαπάνες, σε σχέση με τις δημόσιες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προκύπτουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα δημόσια νοσοκομεία οι νοσηλευτές/τριες, που έχουν να κάνουν: με τον αριθμό των προσλήψεων, με τον τρόπο των προσλήψεων, που κάλυψαν ένα μέρος των χιλιάδων κενών που παραμένουν κ.λπ.. Αποκορύφωμα φέτος, όπου δεν έχει υπάρχει καμία αναγγελία για προκήρυξη μόνιμων θέσεων, οι προσλήψεις επικουρικών έχουν παγώσει… Από ό,τι φαίνεται φέτος, κάποια στιγμή, θα γίνουν 200 προσλήψεις νοσηλευτών σε όλη τη χώρα, και κυρίως σε κεντρικά νοσοκομεία, με κύριο «φίλτρο» τον αριθμό των νοσηλευτών ανά νοσηλευόμενους ασθενείς, κάτι εντελώς παράλογο και αντιεπιστημονικό».

(Περισσότερα στο βίντεο).

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις