27.5 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Barri/cad/a: Νίκη στον αγώνα ενάντια στις μαζικές εκδικητικές απολύσεις στην GREEN PROPERTIES!!!

Πρόσφατα

Ο μαζικός ταξικός αγώνας & η πλατιά αλληλεγγύη φέρνουν αποτέλεσμα

Η εταιρεία υποχρεώθηκε να εξοφλήσει τα δεδουλευμένα του Γενάρη, να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές και επιπλέον αποζημίωση απόλυσης σε κάθε απολυμένο/η.

Στο διάστημα που μεσολάβησε απ’ τα τέλη Γενάρη μέχρι σήμερα, οι απολυμένοι/ες, ανάμεσα τους και μητέρες μικρών παιδιών, αναγκάστηκαν να αναζητήσουν εργασία ώστε να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους. Οπότε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων το αίτημα για επαναπρόσληψη τους, με τη θέληση και των απολυμένων, μετατράπηκε σε αίτημα καταβολής του συνόλου των δεδουλευμένων και αποζημιώσεων απόλυσης.

Η εταιρεία υποχρεώθηκε κάτω απ’ την πίεση των κινητοποιήσεων να διαπραγματευτεί με το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Αναγνώρισε στην πράξη την εξαρτημένη εργασία των εργαζόμενων και υποχρεώθηκε σε καταβολή δεδουλευμένων και αποζημίωσης για την απόλυση τους, όπως προβλέπεται για τους συμβατικά μισθωτούς εργαζόμενους.

Η Green Properties στην αρχή αρνούνταν ακόμα και να συνομιλήσει με το Σωματείο ως εκπρόσωπο των εργαζομένων. Βάφτιζε τους απολυμένους «εξωτερικούς συνεργάτες» των οποίων δήθεν «έληξαν» οι ανανεούμενες μηνιαίες συμβάσεις που ωστόσο υπέγραφαν με αυτήν επί μήνες ή χρόνια.

Η τρομοκρατία εντός της επιχείρησης, οι φουσκωτοί security, η αστυνομία, η ΟΠΚΕ, τα τεχνάσματα και οι απειλές απέναντι στο σωματείο, τίποτα από τα παραπάνω που χρησιμοποίησε η Green Properties δεν έφερε το επιθυμητό για αυτήν αποτέλεσμα.

Η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα των μελών του σωματείου ήταν αυτή που καθόρισε την εξέλιξη των πραγμάτων. Προχωρήσαμε σε παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της εταιρείας, σε πορείες στους δρόμους της Καλλιθέας καταγγέλλοντας την εργοδοτική τρομοκρατία της Green Properties, σε δύο στάσεις εργασίας (16/2 & 22/2) με παράλληλες συγκεντρώσεις έξω από την έδρα της εταιρείας. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις και στα γραφεία της εταιρείας σε Θεσσαλονίκη, Χανιά και Ηράκλειο. Σημειώνεται ότι στις 16 Φλεβάρη είχε κηρυχθεί και 24ωρη απεργία για εργοτάξια της GREEN PROPERTIES από το Συνδικάτο Οικοδόμων, ενώ περισσότερα από 30 σωματεία εργαζομένων και φοιτητικοί σύλλογοι εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους, ακόμα και με φυσική παρουσία στις κινητοποιήσεις.

Η κατάκτηση αυτή αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην «de facto» αναγνώριση ως εξαρτημένης της σχέσης εργασίας που υποκρύπτεται πίσω από τον τίτλο του «ανεξάρτητου συνεργάτη». Η εργοδοσία αξιοποιεί την ευέλικτη εργασία με το Μπλοκάκι για να απογειώνει τα κέρδη της καθώς έτσι απαλλάσσεται απ’τις «υποχρεώσεις» τήρησης ωραρίου, καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, αποζημίωσης απόλυσης, χορήγησης νόμιμης άδειας με αποδοχές, άδειας τοκετού και λοχείας, άδειας ασθενείας ή λόγω εργατικού ατυχήματος.

Ο αγώνας δικαιώνει τις/ους συνάδελφους/ισσες που αμφισβήτησαν την πραγματικότητα των μηνιαία ανανεούμενων συμβάσεων, της παραβίασης των αδειών και του ωραρίου, της εντατικοποίησης, που δεν έπεσαν στην παγίδα του «ανεξάρτητου συνεργάτη» επειδή αμείβονταν με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (Μπλοκάκι).

Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι η αποφυγή της σύγκρουσης με τα συμφέροντα της εργοδοσίας έχει τελικά πολλαπλάσιο και μόνιμο κόστος απ’ τη σύγκρουση, γιατί ενισχύει την ολοένα αυξανόμενη εργοδοτική επίθεση απέναντι μας.

Στόχος μας είναι η υπογραφή νέας κλαδικής ΣΣΕ του ΣΜΤ με την εργοδοσία, που θα αποτελέσει ουσιαστικό βήμα για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των χιλιάδων, ιδιαίτερα των νέων μηχανικών – τεχνικών, εργαζόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών στον Κλάδο. Η γενική εφαρμογή της ΣΣΕ μέσα απ’ τη μαζική κινητοποίηση μπορεί να βάλει τις βάσεις για τη συνολική κατάργηση της ευέλικτης εργασίας με ΔΠΥ. Το Σωματείο με τη ΣΣΕ που υπέγραψε με τους εργοδότες το 2009 είχε πετύχει για πρώτη φορά στη χώρα να καλυφθούν και οι εργαζόμενοι με ΔΠΥ ως προς το ύψος του μισθού και τα υπόλοιπα εργασιακά δικαιώματα. Η κατάργηση της ισχύος των ΣΣΕ το 2012, η πολύχρονη κρίση και η ανεργία στον κλάδο απελευθέρωσε την επίθεση των εργοδοτών στους μισθούς και τις κατακτήσεις μας.

Μαζικοποιούμε το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, καταγγέλλουμε τα περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας και διεκδικούμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλους, ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους (Μισθός, Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κ.λπ.).

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις