21.1 C
Athens
Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Ιστορική καταδίκη Τραμπ για σεξουαλική κακοποίηση

Πρόσφατα

Σε λιγότερο από τρεις ώρες, οι ένορκοι ανακοίνωσαν την ετυμηγορία τους: ο Ντόναλντ Τραμπ, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, οφείλει να πληρώσει αποζημίωση πέντε εκατομμυρίων δολαρίων για σεξουαλική κακοποίηση.

Πρόκειται για μια πολύπλοκη υπόθεση: η συγγραφέας Τζιν Κάρολ κατηγορεί τον Τραμπ ότι τη βίασε στα αποδυτήρια ενός πολυκαταστήματος της Νέας Υόρκης στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Ο Τραμπ, αρνούμενος τις κατηγορίες, κατηγόρησε επανειλημμένα την Κάρολ πως τον συκοφαντεί για λόγους αυτοπροβολής. Το ποινικό αδίκημα έχει παραγραφεί, όμως η Κάρολ μπορούσε να κινηθεί εναντίον του Τραμπ βάσει των αστικών διατάξεων, όπως και έκανε, ζητώντας απόζημίωση από τον πρώην πρόεδρο για σεξουαλική κακοποίηση και δυσφήμιση. Οι ένορκοι απέρριψαν τον ισχυρισμό περί βιασμού, αλλά έκριναν ότι ο Τραμπ ήταν ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση και δυσφήμιση της Κάρολ. Όπως δήλωσε η συγγραφέας στο CNN, η ετυμηγορία είναι μία νίκη για όλες τις γυναίκες που έχουν βιώσει κάτι παρόμοιο, με την Κάρολ να προσθέτει πως δεν την ενδιέφεραν τα χρήματα, παρά μόνο να καθαρίσει το όνομά της.

Οργισμένη αντίδραση Τραμπ

Ο Τραμπ δεν παρευρέθηκε στη δίκη, προτιμώντας να εκτονώσει την οργή του μέσω της πλατφόρμας Truth Social, μίας παραλλαγής του Twitter. «Αυτή η ετυμηγορία είναι ντροπή – μια συνέχεια στο μεγαλύτερο κυνήγι μαγισσών όλων των εποχών», έγραψε με κεφαλαία γράμματα αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης. «Δεν έχω καμία απολύτως ιδέα για το ποια είναι αυτή η γυναίκα», δημοσίευσε, μαζί με μια ολόκληρη σειρά από αναρτήσεις και βίντεο στα οποία ο Τραμπ διαμαρτύρεται για τη διαδικασία. Ο δικηγόρος του, Τζόζεφ Τακοπίνα, ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση, τονίζοντας πως πρόκειται για μια ασυνεπή και «περίεργη απόφαση», καθώς και ότι ο Τραμπ «δεν έχει χαρακτηριστεί βιαστής».

Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια. Αλλά ο Τραμπ στιγματίστηκε με τον όρο «αρπακτικό», ο οποίος χρησιμοποιείται συχνά στις ΗΠΑ για τους σεξουαλικούς παραβάτες, ως άντρας που δεν γνωρίζει όρια στις σχέσεις του με τις γυναίκες και δεν κρύβει την απαξίωσή του προς αυτές. Ο Τραμπ δεν κατέθεσε στο δικαστήριο, παρά απάντησε εκ των προτέρων στις ερωτήσεις της δικηγόρου της Κάρολ. Στο 48λεπτο βίντεο της ανάκρισης, ο Τραμπ εκφράστηκε απαξιωτικά τόσο για την Κάρολ, όσο και για άλλες γυναίκες που τον έχουν κατηγορήσει για σεξουαλική κακοποίηση.

Η ετυμηγορία των ενόρκων δικαίωσε την Τζιν Κάρολ

Ακόμη, υπερασπίστηκε σθεναρά την άποψή του ότι εάν κάποιος είναι διάσημος, μπορεί να αγγίζει τις γυναίκες παντού εάν το θέλει – ακόμη και στα γεννητικά τους όργανα. «Εδώ και εκατομμύρια χρόνια, νομίζω ότι αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό αλήθεια, όχι πάντα, αλλά σε μεγάλο βαθμό. Δυστυχώς ή ευτυχώς», λέει ο Τραμπ στο βίντεο.

Σε αντίστοιχες χυδαίες δηλώσεις είχε προβεί ο Τραμπ ήδη από το 2016, κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Εν τέλει, ο Τραμπ εξελέγη πρόεδρος και τόσο αυτό, όσο και πολλά άλλα σκάνδαλα δεν κατάφεραν ανεπανόρθωτη πολιτική ζημιά στους Ρεπουμπλικάνους. Από την άποψη αυτή, είναι αμφίβολο εάν η απόφαση θα έχει τέτοιες επιπτώσεις στη δημοτικότητα του Τραμπ τώρα.

Μπορεί ο Τραμπ να βγει κερδισμένος;

Δεδομένου ότι πρόκειται για αστική υπόθεση, δεν υπήρχε εξαρχής το ενδεχόμενο φυλάκισης, παρά μόνο χρηματικής αποζημίωσης. Από νομική άποψη, η απόφαση δεν επηρεάζει την προεκλογική εκστρατεία που διεξάγει ο Τραμπ με στόχο τις εκλογές του 2024. Όσον αφορά στον πολιτικό αντίκτυπο της ετυμηγορίας, παρ’ ότι σε μία χώρα όπως η Γερμανία κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο, στις Η.Π.Α. δεν φαντάζει απολύτως απίθανη η ανάληψη της εξουσίας από έναν καταδικασθέντα σε αποζημίωση για σεξουαλική κακοποίηση.

Ούτως ή άλλως, ένα σημαντικό μέρος των οπαδών του Τραμπ μόνο πεισμώνει από οποιαδήποτε νομική ενέργεια σε βάρος του πρώην προέδρου, παραμένοντας πιστό στην αφήγηση του Τραμπ ότι οι κατηγορίες αποτελούν κομμάτι μιας πολιτικής συνωμοσίας εναντίον του. Μέχρι τώρα, ο Τραμπ έχει καταφέρει να ωφεληθεί από διάφορες εις βάρος του νομικές έρευνες, συσπειρώνοντας τους υποστηρικτές του. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να επιτύχει και τώρα.

Κι άλλα προβλήματα με τον νόμο

Σε βάρος του Τραμπ εκκρεμούν και άλλες νομικές διαδικασίες

Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα με τον νόμο, όντας υπό έρευνα για τον χειρισμό απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων και τις προσπάθειες χειραγώγησης των τελευταίων προεδρικών εκλογών. Ακόμη, εκκρεμεί και μία ακόμη κατηγορία εναντίον του: ο Τραμπ είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος των Η.Π.Α. που είναι υπόδικος σε ποινική υπόθεση, με την κατηγορία πως εξαγόρασε τη σιωπή μιας πορνοστάρ το 2016. Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι συσπειρώθηκαν στο πλευρό του Τραμπ, κάνοντας λόγο για μια δίκη με πολιτικό κίνητρο.

Στην υπόθεση της Κάρολ, δεν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Όμως αυτοί που θα κρίνουν το μέλλον του Τραμπ, είναι οι πολίτες.

Μπένο Σβίνγκχαμερ, Κριστιάνε Γιάκε, Γιούλια Νάουε, dpa
Επιμέλεια: Γιώργος Πασσάς
Πηγή: Deutsce Welle

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις