18.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΥΔΟΜ: Δε λύνεται το πρόβλημα με ιδιωτικοποιήσεις, δεν ξεπουλιούνται όλα στο βωμό του κέρδους

Κοινή ανακοίνωση των ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και ΠΟΜΗΤΕΔΥ για την 402/2023 εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις Υπηρεσίες Δόμησης

Πρόσφατα

Απόσπασμα από το κείμενο της κοινής ανακοίνωσης (08-05-23)
των ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και ΠΟΜΗΔΕΤΥ

Με την υπ’ αριθμ. 402/2023 εγκύκλιο του ΥΠΕΣ γίνεται για μια ακόμη φορά αντιληπτή η προχειρότητα με την οποία το κράτος αντιμετωπίζει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις ΥΔΟΜ. Μια κατάσταση που γιγαντώνεται με τις συνεχιζόμενες πολιτικές ιδιωτικοποίησης κρίσιμων Δημόσιων Λειτουργιών και για την οποία ουδέποτε το κράτος και οι κυβερνήσεις προχώρησαν σε ουσιαστική διαβούλευση με τις αρμόδιες συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκπροσωπούν τους εμπλεκόμενους εργαζομένους και τις υπηρεσίες. Ούτε προφανώς τους αφύπνισαν ή τους ενεργοποίησαν οι πολύχρονες και πολύμορφες κινητοποιήσεις των Ομοσπονδιών για την ανάδειξη και την επίλυση των προβλημάτων.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος επί της ουσίας προχωρά σε επιπρόσθετες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες μάλιστα υπεισέρχονται και σε αρμοδιότητες άλλων δύο Υπουργείων, του Οικονομικών και του ΥΠΕΝ (Ενέργειας – Περιβάλλοντος). Συγκεκριμένα στο Κεφάλαιο Α. Γενικό μέρος, Ι. Εισαγωγή, παρ. δ «Εξειδικεύεται η ενίσχυση των δήμων που λειτουργούν ΥΔΟΜ. Και παρέχουν διοικητική υποστήριξη σε άλλο δήμο, με ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, με τριετή πρόβλεψη. Στο πλαίσιο αυτό θεσπίζεται ένα πλέγμα διατάξεων για την κατά προτεραιότητα ενίσχυση των ΥΔΟΜ με προσωπικό, τη συνεχή παρακολούθηση του στελεχιακού δυναμικού των υπηρεσιών αυτών και την πρόβλεψη διαδικασιών ενίσχυσης, σε περίπτωση μείωσής του.».

Μεγάλο μέρος της εγκυκλίου αποτελεί απάντηση σε συνδικαλιστικά έγγραφα, αναφερόμενο στις προσλήψεις. Επί της ουσίας αυτό το μέρος της εγκυκλίου δεν είναι ούτε διευκρινιστικό ούτε κανονιστικό για τη σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας. Προσπαθεί απλά να «δικαιολογηθεί» για την τεράστια ολιγωρία στις αναγκαίες προσλήψεις μηχανικών όλων των ειδικοτήτων για την ορθή στελέχωση και λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης…

Εν κατακλείδι, η εν λόγω εγκύκλιος υπερβαίνει – επί το δυσμενέστερο- τα ήδη αρνητικά του αρ. 83 του Ν. 5021/23, όπως αναλυτικά είχαμε αναφέρει στην από 17/02/2023 Κοινή Ανακοίνωση των 3 Ομοσπονδιών και παγιώνει μια κατάσταση αδυναμίας λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης σε βάρος του δομημένου περιβάλλοντος και του Δημοσίου Συμφέροντος. Όπως εξάλλου αποδείχθηκε περίτρανα και στα πρόσφατα γεγονότα της Μυκόνου η διαιώνιση της κατάστασης αυτής ευνοεί τα συμφέροντα των ισχυρών, τα οποία πλήττουν βάναυσα και ανέλεγκτα το περιβάλλον ώστε να κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα.

Κύριοι της Κυβέρνησης, δεν επαρκούν ούτε οι 25 σελίδες για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα. Η υποστελέχωση των ΥΔΟΜ. έχει οδηγήσει στα γνωστά προβλήματα. Το κράτος δε δύναται να προστατεύσει το περιβάλλον από τις αυθαιρεσίες, τις άσχημες και άτεχνες κατασκευές και να εξασφαλίσει ασφαλείς αντισεισμικές υποδομές για τους πολίτες. Δε λύνεται το πρόβλημα με ιδιωτικοποιήσεις, δεν ξεπουλιούνται όλα στο βωμό του κέρδους.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις