20.6 C
Athens
Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Σύλλογος «Τέμπη 2023» | Επόμενη στάση οι Σέρρες του Κ. Καραμανλή Γ’ «που θα έπρεπε να εκδιωχθεί με τις πέτρες», όχι να είναι υποψήφιος

Πρόσφατα

Με σύνθημά «Δεν ξεχνώ, 57 ψυχές ζητούν δικαίωση», ιδρύθηκε, την περασμένη Τετάρτη 3 Μάη 2023 στο δημαρχείο Αμπελοκήπων Μενεμένης, ο Σύλλογος Πληγέντων Δυστυχήματος Τέμπη 2023 με όνομα «Τέμπη 2023» από συγγενείς των θυμάτων. Η παρουσίαση του συλλόγου έγινε στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Δεν ξεχνώ τα Τέμπη».

Εκεί, μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκαν και οι δράσεις του Συλλόγου, με πρώτη αυτή που έγινε στη Λάρισα, στις 6/5, με τη μαχητική συγκέντρωση και πορεία. Αλλά και μια δεύτερη, ανάλογη πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους των Σερρών, τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το ThessToday, το γιατί το εξηγεί η πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Καρυστιάνου, που έχασε την κόρη της Μάρθη. Αφορμή η «απαράδεκτη υποψηφιότητα του κ. Καραμανλή, καθώς είναι ασέβεια προς τους ανθρώπους μας. Ο άνθρωπος αυτός θα έπρεπε να εκδιωχθεί με τις πέτρες, την στιγμή που παρουσιάζεται ως άλλος εθνικός ήρωας των Σερρών».

Στα της παρουσίασης του Συλλόγου «Τέμπη 2023»

«Δεν είμαι νομικός. Είμαι μια μάνα που έχασε άδικα και ξαφνικά την κόρη της στο τρένο, στην επιστροφή της από ένα ταξίδι. Θέλω να μιλήσω για ένα ακόμη έγκλημα, που γίνεται απέναντι σε εμάς, που είμαστε η φωνή όσων δεν είναι πια εν ζωή. Θα μιλήσω για την ψυχή του συλλόγου μας, “Τέμπη 2023” που ιδρύθηκε, με μοναδικό στόχο να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Με αυτά τα λόγια, η κα Μαρία Καρυστιάνου, η οποία έχασε την κόρη της στην σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, ξεκίνησε την ομιλία της, στην παρουσίαση του συλλόγου που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Αμπελοκήπων Μενεμένης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Δεν ξεχνώ τα Τέμπη».

«Η ασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια»

Εμφανώς συγκινημένη, με δάκρυα στα μάτια η κα Καρυστιάνου διερωτήθηκε, «για ποιο λόγο ο ανακριτής ασχολείται με αυτούς που έχουν την μικρότερη ευθύνη, κι αφήνει αυτούς που τέλεσαν κακουργήματα και οδήγησαν τα παιδιά μας στον θάνατο; Σύμφωνα με μαρτυρίες ακούγονταν ουρλιαχτά από φλεγόμενα βαγόνια. Ασχολούμαστε με τους δταθμαρχες και μιλάμε για ανθρώπινο λάθος και αμέλεια. Δεν ήταν αμέλεια, ήταν έγκλημα. Ανθρώπινα λάθη γίνονται πάντα, το θέμα είναι τι κάνει το κράτος για να το αποφύγει και να προστατέψει τους πολίτες».

Στην περίπτωση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, η μητέρα της αδικοχαμένης Μάρθης, όπως είπε η ίδια, η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει τα μέγιστα, αλλά εν τέλει δεν έκανε τίποτα. «Το να έχουμε ασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα για την οποία ελήφθησαν και ξοδεύτηκαν κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτοί όμως που πήραν τα χρήματα μείωσαν το προσωπικό, αγνόησαν τις αναφορές των μηχανοδηγών για την επικινδυνότητα των τρένων, δεν φρόντισαν καν να συντηρούν τα ήδη απαρχαιωμένα τρένα. Αντίθετα, είναι τόσο σίγουροι για το ακαταδίωκτο, ότι δεν θα τους αγγίξει κανείς, και συνεχίζουν να ζουν με αλαζονεία και προκλητικότητα».

«Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για προσωρινή φθορά του κόμματος»

Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή, στην περιφέρεια των Σερρών, στην εκλογική αναμέτρηση της 21η Μαίου, λέγοντας πως «αντί να ασχολούνται με τα προβλήματα με τον νόμο, ασχολούνται με το πώς θα κερδίσουν ψήφους. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας για το έγκλημα των Τεμπών έκανε λόγο για προσωρινή φθορά στο κόμμα. Ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Γεωργιάδης, είπε ουσιαστικά πως καλώς στέλναμε τα παιδιά μας να ταξιδέψουν με τα τρένα, γιατί στην τελική έπρεπε να κόψουν εισιτήρια. Εγώ δεν γνώριζα για την επικινδυνότητα και έλεγα στο παιδί μου να πάρει το τρένο. Αυτά τα λόγια τους θα τα θυμόμαστε για πάντα, και όταν τελικά αποδοθεί δικαιοσύνη θα είμαστε εκεί για να ακούσουμε την τιμωρία τους. Θα μείνουν για πάντα στις μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας».

Παράλληλα, τόνισε πως οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, παίρνουν να αποδοθούν ευθύνες, όπως και απαιτούν από τον Άρειο Πάγο να επιβλέψει στενά την υπόθεση και να αποτρέψει, όπως είπε η κα Καρυστιάνου, την εμφανή προσπάθεια συγκάλυψης.

«Εγώ προσωπικά, συμπορεύομαι τον αγώνα του συλλόγου, και εμείς είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τα πάντα για αυτούς, να τα βάλουμε με τους υπεύθυνους σε τις υψηλότερες θέσεις, αλλά και όλους όσους προσπαθήσουν να συγκαλύψουν το έγκλημα. Αυτή είναι μια δημόσια υπόσχεση ζωής».

«Να δοθούν σε αμαξοστοιχίες τα ονόματα των θυμάτων»

Κατά την διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης η ταμίας του συλλόγου «Τέμπη 2023», Σμαρώ Οικού, παρουσίασε κάποιες προτάσεις του συλλόγου, και επεσήμανε πως πρέπει να δοθούν τα ονόματα των 57 αδικοχαμένων νεκρών σε σταθμούς ή αμαξοστοιχίες, «ώστε το νέο έργο, με τα σύγχρονα τρένα, να είναι συνυφασμένο με τη μνήμη των νεκρών και ανεξίτηλο σε όσους χρησιμοποιούν αυτό το μέσο μεταφοράς.

Την ίδια ώρα, όπως είπε η κα Οικού υπογράμμισε πως ο σύλλογος θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με κόμματα και φορείς προκειμένου να δεσμευτούν για την τιμωρία των υπευθύνων, αλλά και για την ολοκλήρωση του έργου του υπερσύγχρονου σιδηροδρόμου. «Έως τότε, θα πρέπει να σφραγιστεί ο σιδηρόδρομος διότι είναι επικίνδυνος και να λειτουργήσει ξανά όταν ολοκληρωθούν τα έργα ασφαλείας για την μετακίνηση των πολιτών και αφού εγκριθούν από τα ευρωπαϊκά κέντρα.

Πηγή, φωτογραφίες: ThessToday

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις