22 C
Athens
Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

ΟΕΝΓΕ: Για τον «ξαφνικό θάνατο» παρατασιακών γιατρών και τις παράνομες ενέργειες διοικητών νοσοκομείων και ΥΠΕ

Πρόσφατα

Για τις αυταρχικές, έκνομες και επικίνδυνες ενέργειες διοικητών

Όπως έχουμε ξαναεπισημάνει πολλές φορές, αυταρχικές, έκνομες και επικίνδυνες ενέργειες διοικητών νοσοκομείων ή Υγειονομικών Περιφερειών πρέπει να λαμβάνουν άμεση, αγωνιστική αλλά και νομική απάντηση από τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε συνεννόηση με τις Ενώσεις και με την ΟΕΝΓΕ.

Σχετικά με νομικές ενέργειες, επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά:

(1) Αν διοικητής αυθαίρετα μετατρέπει αναγκαίες ενεργείς εφημερίες σε εφημερίες ετοιμότητας (για να παρακάμψει τα ανώτατα χρονικά όρια προβλεπόμενης εργασίας των γιατρών, αφού δυστυχώς η ισχύουσα απαράδεκτη νομοθεσία δε λογίζει την εφημερία ετοιμότητας ως χρόνο εργασίας), τότε προσφεύγουμε άμεσα στον Εισαγγελέα μηνύοντας τον διοικητή για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο όταν μετατρέπει ενεργείς εφημερίες απαραίτητων ειδικοτήτων σε εφημερίες ετοιμότητας.

(2) Όταν διοικητής υπογράφει «εντέλλεσθε» για εξαναγκασμό γιατρών σε υπεράριθμες (πρόσθετες) εφημερίες, ενώ ταυτόχρονα οφείλονται στους γιατρούς δεδουλευμένα από προηγούμενες υπεράριθμες (πρόσθετες) εφημερίες, τότε ο διοικητής διαπράττει αυτόφωρο αδίκημα (εξαναγκασμός εργαζόμενων από εκπρόσωπο εργοδοσίας σε απλήρωτη υπερεργασία) και άμεσα υποβάλουμε τη σχετική μήνυση.

Διευκρινίζουμε για άλλη μία φορά ότι τα παραπάνω ένδικα μέσα πρέπει να ασκούνται από τους ίδιους τους θιγόμενους (ως φυσικά πρόσωπα) σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Σε κάθε περίπτωση προέχει η αγωνιστική επαγρύπνηση και άμεση κινητοποίησή μας (δημόσια καταγγελία, απεργία, επίσχεση εργασίας, παραστάσεις διαμαρτυρίας κλπ.).

Για τις απολύσεις παρατασιακών ειδικευόμενων γιατρών

Μετά από παρέμβαση και διαμαρτυρία της ΟΕΝΓΕ, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Γκάγκα ανέστειλε την εφαρμογή πρόσφατης νομοθετικής διάταξης η οποία οδηγούσε σε άμεση απόλυση εκατοντάδες γιατρούς που εργάζονται σε καθεστώς «παράτασης μετά την ολοκλήρωση του χρόνου ειδικότητας», σε πολλά νοσοκομεία της χώρας.

Τις τελευταίες μέρες όμως σε νοσοκομεία κυρίως της Αθήνας και του Πειραιά οι αρμόδιοι απολύουν παρατασιακούς ειδικευόμενους όχι εφαρμόζοντας αυτή τη διάταξη (που έχει ανασταλεί), αλλά επειδή λόγω προσέλευσης νέων ειδικευόμενων καλύπτονται όλες οι οργανικές θέσεις ειδικευόμενων γιατρών που προβλέπονται στο οργανόγραμμα του συγκεκριμένου νοσοκομείου. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι απολύσεις («διαγραφές») γίνονται αιφνίδια και απροειδοποίητα χωρίς ο/η γιατρός να προλάβει να υποβάλει αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία της ΥΠΕ για να συνεχίσει να εργάζεται με το ίδιο καθεστώς σε άλλο νοσοκομείο που έχει πολλές κενές θέσεις ειδικευόμενων και αυτονόητα έχει πολλές ανάγκες.

Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων, έτσι ώστε να διευθετείται το θέμα και να δίνεται το αναγκαίο ολιγοήμερο περιθώριο ώστε ο/η γιατρός πριν διαγραφεί να μπορεί να μετακινείται  έστω σε άλλο νοσοκομείο της Αθήνας ή του Πειραιά, το οποίο έχει κενές οργανικές θέσεις ειδικευόμενων και αυξημένες ανάγκες.

Επισημαίνουμε πάντως για πολλοστή φορά πως σε κάθε περίπτωση:

(1) Τα ισχύοντα οργανογράμματα των νοσοκομείων (από το 2012 σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις) είναι παρωχημένα και πολύ πίσω από τις ανάγκες, χωρίς να έχουν διορθωθεί έκτοτε από καμία κυβέρνηση παρά τις επισημάνσεις μας.

(2) Ακόμα και με βάση αυτά τα παρωχημένα οργανογράμματα, υπάρχουν μεγάλα κενά υγειονομικού και λοιπού προσωπικού (πχ μόνιμων ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ) που δεν έχουν καλυφθεί ούτε έχει γίνει προσπάθεια να καλυφθούν.

Για παράδειγμα, είναι πραγματικά εξοργιστικό πως με πρόσχημα τη διάλυση της Βουλής και την «αναστολή υπηρεσιακών μεταβολών» λόγω εκλογών, έχουν παγώσει οι διορισμοί από διαδικασίες επιλογής («κρίσεις») που είχαν ολοκληρωθεί ήδη από τον Φεβρουάριο του 2023 και τα ΦΕΚ διορισμού αδικαιολόγητα δεν εκδόθηκαν παρά τις επισημάνσεις μας πριν την επίσημη προκήρυξη των εκλογών. Επίσης, με το ίδιο πρόσχημα έχουν «παγώσει» και οι διαδικασίες επιλογής για τις καινούργιες, πιο πρόσφατες, προκηρύξεις θέσεων (2023). Δηλαδή θα υπάρξει αδικαιολόγητη και πολύμηνη ή και παραπάνω καθυστέρηση, πολύ περισσότερο δε αν υπάρξει και δεύτερη εκλογική διαδικασία εντός του έτους.

Επιμένουμε με τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις στο βασικό μας αίτημα που είναι η κάλυψη όλων των αναγκών, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις