Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας
Συνεχίζουμε πιο μαζικά, Απεργούμε-Απέχουμε από την ψευδεπίγραφη και προσχηματική «αξιολόγηση». Απορρίπτουμε την πολιτική της σύνδεσης των μισθών πείνας με τα bonus-ψιχία σε «ημετέρους»
28-04-23
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Oι κυβερνήσεις από το 2014 μέχρι σήμερα, προσπαθούν να εφαρμόσουν «αξιολόγηση» των υπαλλήλων που εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Στον χώρο της δημόσιας διοίκησης τρεις βασικοί νόμοι για την αξιολόγηση διαδέχτηκαν ο ένας τον άλλον: ο νόμος 4250/2014 («νόμος Μητσοτάκη»), ο νόμος 4369/2016 («νόμος Βερναρδάκη») και τώρα ο νόμος 4940/2022 («νόμος Βορίδη»).
Κανένας από αυτούς του νόμους δεν ψηφίστηκε, γιατί οι κυβερνήσεις ενδιαφέρονται για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης, και ιδιαίτερα αυτών των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες. Οι νόμοι αυτοί ψηφίστηκαν γιατί ήταν μνημονιακή υποχρέωση και θέλουν τους δημόσιους υπαλλήλους πειθήνια όργανα της αντιλαϊκής πολιτικής. Σκοπός τους ήταν και παραμένει η δημόσια διοίκηση – πρόθυμο όργανο της πολιτικής των επιχειρηματικών ομίλων μακριά από την ικανοποίηση των αναγκών της εργαζόμενης πλειοψηφίας.
Γι’ αυτό και η αξιολόγηση πάει μαζί με όλα τα μέτρα για το ξεχαρβάλωμα και την ιδιωτικοποίηση κάθε υπηρεσίας που προσφέρει το κράτος στο κοινωνικό σύνολο (υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος, κ.τ.λ.).
Ως δημόσιοι υπάλληλοι, αντισταθήκαμε στις μνημονιακές πολιτικές και αντισταθήκαμε και στις ψευδεπίγραφες αξιολογήσεις. Από το 2014 και τον άθλιο «νόμο Μητσοτάκη» που οδηγούσε σε απολύσεις και που καθόριζε υποχρεωτικό ποσοστό «άχρηστων» υπαλλήλων μέχρι σήμερα, η ΑΔΕΔΥ και οι Ομοσπονδίες διατηρούν σε ισχύ την απεργία-αποχή από την αξιολόγηση. Ο αγώνας των εργαζομένων στο δημόσιο έστειλε τους νόμους Μητσοτάκη/Βερναρδάκη στα άχρηστα όπως τους αξίζει. Γι’ αυτό σήμερα η κυβέρνηση επιτίθεται με λύσσα στην απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ και των Ομοσπονδιών, καταγγέλλοντας τες ως παράνομες με βάση τον εξίσου αντεργατικό νόμο του Χατζηδάκη (νόμος 4808/2021) και απειλώντας με πειθαρχικά τους υπαλλήλους και προϊσταμένους που δεν θα δεχτούν να αξιολογηθούν.
Έχουμε κάθε λόγο να αντισταθούμε και σε αυτόν τον νόμο και σ’ αυτήν την αξιολόγηση.
Πρώτον, γιατί πρόκειται για έναν άθλιο νόμο – τεκμήριο αυθαιρεσίας , που σκοπός του είναι η υποταγή των υπαλλήλων και όχι η βελτίωσή τους.
Στο συνοδευτικό κείμενο αναλύουμε όλες τις βασικές διατάξεις του νόμου, όπου προκύπτει αβίαστα ότι ο νόμος:
▷▷ θεωρεί για πάντα κάθε δημόσιο υπάλληλο και προϊστάμενο ως ανεπαρκή,
▷▷ προβλέπει ποινές και μπόνους που μοιράζονται αυθαίρετα.
▷▷ αυξάνει στο έπακρο το διευθυντικό δικαίωμα της εκτελεστικής εξουσίας σε βάρος κάθε λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, καθώς οι στόχοι –που πρέπει να εκπληρώσουν οι υπάλληλοι- τίθενται πάντα από τα πάνω.
▷▷ δεν υπάρχει ούτε καν για το φαίνεσθαι αναφορά στη νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον.
Δεύτερον, γιατί η άμεση σύνδεση της αξιολόγησης/στοχοθεσίας με τη μισθολογική εξέλιξη και το βαθμό επίτευξης στόχων των υπαλλήλων που προωθείται με την εφαρμογή του ν.4940/2022, σε συνδυασμό με τους καθηλωμένους σχεδόν για 15 χρόνια μισθούς, σε συνθήκες πρωτοφανούς, για τα τελευταία 20 χρόνια ακρίβειας, θα οδηγήσει στην περαιτέρω συρρίκνωση, μισθών και συντάξεων, στην προνομιακή εξέλιξη των αρεστών, όσων δηλαδή υποτάσσονται στην αντιλαϊκή πολιτική και στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων.
Τρίτον, γιατί θα οδηγήσει στο περαιτέρω ξεχαρβάλωμα των υπηρεσιών και θα ρίξει την ευθύνη για αυτό σε εμάς. Σε συνθήκες υποστελέχωσης, αυξημένου φόρτου εργασίας από τη μια, και ελλειπόντων μέσων εργασίας από την άλλη, οι υπάλληλοι και οι υπηρεσίες συνολικά θα υστερούν στην επίτευξη των στόχων. Ειδικά αυτό θα γίνεται εκεί όπου η υπηρεσία έχει κοινό και αντιμετωπίζει αιτήματα για την προστασία της εργαζόμενης πλειοψηφίας.
Άλλωστε, είναι πάγια τακτική της κυβέρνησης αλλά και του κυρίαρχου μοντέλου διοικητικού μάνατζμεντ τις τελευταίες δεκαετίες, να ρίχνει την ευθύνη για κάθε αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στους υπαλλήλους ή και στους ίδιους τους πολίτες (η θεωρία της ατομικής ευθύνης). Ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του έφτασαν στο σημείο να ρίξουν την ευθύνη για το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη στον σταθμάρχη και τους «υπαλλήλους που αρνούνται την αξιολόγηση» και όχι στις πολιτικές τους (όπως και των προηγούμενων ) που πετάνε «έξω από το τρένο» την ασφάλεια των πολιτών γιατί η ασφάλεια κοστίζει στα κέρδη. Άλλωστε, συνειδητά όλοι αυτοί κρύβουν ακόμα και ο ξεχαρβαλωμένος, σύμφωνα με τα συμφέροντα των ιδιωτών, ΟΣΕ διέθετε και διαθέτει ( στα χαρτιά) όλες τις προβλεπόμενες πιστοποιήσεις και αξιολογήσεις….
Επειδή πολλοί συχνά ακούγεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν αξιολογούνται, ενώ στο ιδιωτικό τομέα αξιολογούνται, να ξεκαθαρίσουμε μια για πάντα: στο ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει καμιά αξιολόγηση εκτός από τις ανάγκες του αφεντικού για κέρδη. Καλός είναι ο υπάλληλος που δεν μιλάει, που κάνει απλήρωτες υπερωρίες, δεν απεργεί, δεν συνδικαλίζεται. Δηλαδή, ο υπάλληλος-λάστιχο στα χέρια του αφεντικού του. Στον ιδιωτικό τομέα, ο υπάλληλος που κάνει τη δουλειά του αλλά δεν δέχεται να εργαστεί χωρίς πληρωμή, απαιτεί τα δικαιώματα του, κ.τ.λ., δεν αξιολογείται: απολύεται.

Επομένως, τέταρτον, ένας ακόμα λόγος για να αρνηθούμε την αξιολόγηση Βορίδη είναι για να μπορούμε να αγωνιστούμε από κοινού με τους εργάτες και υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα για να σπάσει το διευθυντικό δικαίωμα και η αυθαιρεσία του εργοδότη σε βάρος των εργαζομένων. Η αξιολόγηση «Βορίδη», όπως φαίνεται και από την συνοδευτική ανάλυση του νόμου, επιχειρεί να μετατρέψει τον δημόσιο τομέα σε μια ζούγκλα αυθαιρεσίας, όμοια μ’ αυτήν που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα.
Τέλος, πέμπτον, υπάρχει και ένας ακόμα λόγος για να αντισταθούμε στην αξιολόγηση. Η κυβέρνηση μας πάει στα δικαστήρια και τα δικαστήρια αποφασίζουν για το παράνομο της απεργίας με βάση το νόμο Χατζηδάκη και με μια σειρά αντεργατικές διατάξεις. Ο νόμος Χατζηδάκη και οι αντεργατικές διατάξεις πρέπει να σπάσουν στην πράξη, γιατί βάζουν ταφόπλακα στα δικαιώματα των εργαζομένων. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συσπειρωθούμε στα σωματεία μας και να στηρίξουμε ενέργειες ενάντια στην εφαρμογή του νόμου Βορίδη και τις αντεργατικές διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη. Να στηρίξουμε την απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, να μη φοβηθούμε τα πειθαρχικά αλλά μαζικά να αρνηθούμε με δικές μας συλλογικές αποφάσεις να συμμετάσχουμε στην αξιολόγηση παρά και ενάντια στις απειλές για πειθαρχικά. Να δεχθούμε την πρόκληση του κ. Βορίδη και να σηκώσουμε το γάντι. Μπορούμε και πρέπει να βγούμε νικητές από τη σύγκρουση.
Ας μη νομίσει κανένας ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αρνούνται την αξιολόγηση. Η αξιολόγηση, για την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων αγωνίζεται αφορά πρώτα και κύρια την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Προϋποθέτει, πριν από όλα, αναδιοργάνωση των υπηρεσιών με αυτό το κριτήριο, την εξασφάλιση του αναγκαίου αριθμού στελεχών, επαρκών μέσων και πόρων, όπως και τον σχεδιασμό των υπηρεσιών με περιγράμματα θέσεων ανά θέση εργασίας, όπως και συγκεκριμένου καθηκοντολόγιου.
Απεργούμε γιατί:
▷▷ Δεν νομιμοποιούμε την ψευδεπίγραφη «αξιολόγηση» ως εργαλείο υποταγής στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική.
▷▷ Δεν νομιμοποιούμε τη δημιουργία στρατού υποταγμένων & «ημετέρων».
▷▷ Δεν νομιμοποιούμε την συνεχιζόμενη κλοπή των μισθών μας (δώρα, επιδόματα αδείας, κλιμάκια) και την περαιτέρω, συρρίκνωση, μισθών και συντάξεων.
▷▷ Το δικαίωμα στην ΑΠΕΡΓΙΑ είναι μη διαπραγματεύσιμο.
Οι εργαζόμενοι στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, μπορούμε να δώσουμε για μία ακόμη φορά μαζικά και δυναμικά την απάντησή μας, όλοι μαζί μπορούμε να ακυρώσουμε στην πράξη αυτόν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.
▷▷ Αναρτήσεις ErgasiaNET, για την Απεργία-Αποχή από την «αξιολόγηση» και τη στοχοθεσία του ν.Βορίδη (Ν.4940/2022) από Ομοσπονδίες του δημόσιου τομέα και το πογκρόμ κυβερνητικών τρομοκρατικών αγωγών… διά χειρός Μάκη Βορίδη.