22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΣΕΡΕΤΕ | Εργατική Πρωτομαγιά 2023: Να βγούμε στην αντεπίθεση για να ανατρέψουμε τα σχέδια τους

Πρόσφατα

Όλοι/ες στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11πμ. στα Προπύλαια!

Συναδέλφισσες/οι, η φετινή εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο να βρίσκονται σε μεγάλες κινητοποιήσεις και απεργίες. Από τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα και τη Γερμανία μέχρι τη Λατινική Αμερική και την Ασία οι λαοί ξεσηκώνονται ενάντια στην ακρίβεια, τη λιτότητα, την επίθεση στην ασφάλιση και τα εργασιακά δικαιώματα, τις ιδιωτικοποιήσεις βασικών κοινωνικών αγαθών και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου και της φύσης. Όλα αυτά συνοδεύονται από σκληρή καταστολή και πολέμους. Οι πολιτικές των κυβερνήσεων, συντηρητικών, σοσιαλδημοκρατικών και άλλων παραλλαγών είναι τόσο ίδιες γιατί εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, εντείνουν την εκμετάλλευση ανθρώπου και φύσης και θέλουν να φορτώσουν την κρίση του συστήματος στις πλάτες των λαών.  

Και στη χώρα μας μετράμε τα θύματα της βάρβαρης πολιτικής τους.  Σε συνθήκες πολέμου – πανδημίας – οικονομικής κρίσης και πρωτοφανούς έξαρσης της ακρίβειας αλλά και μιας βάρβαρης επίθεσης κυβέρνησης – κεφαλαίου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέχεια της πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι εργαζόμενοι για ακόμα μία φορά είναι τα θύματα και αυτοί που υφίστανται τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας και των αντεργατικών κυβερνητικών επιλογών που οδηγούν στην καταβαράθρωση των εργατικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών – συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Η απερχόμενη κυβέρνηση με την ανοχή και συναίνεση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης έχει εγκληματικές ευθύνες για την πολιτική που μετράει χιλιάδες νεκρών-στα σύνορα, στα νοσοκομεία, στις ράγες ενώ έχει φροντίσει να εμπλακούμε ολοένα και περισσότερο στα επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε, ενώ ταυτόχρονα, σε πλήρη σύμπλευση με τον ΣΕΒ και τους επιχειρηματικούς ομίλους, μοιράζει ψίχουλα νομίζοντας πως με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίσει την λαϊκή οργή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ, τα διάφορα pass, τα καλάθια της ντροπής αλλά και η επίθεση στο δικαίωμα στην υγεία, τη μόρφωση, την ασφάλιση και άλλα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά η κυβέρνηση, θέλοντας να προλάβει την έκρηξη της εργατικής και λαϊκής οργής εφαρμόζει το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη και προσπαθεί να βάλει στο γύψο το δικαίωμα στην απεργία και κάθε συνδικαλιστικό δικαίωμα. Με τα δικαστήρια και με  καταστολή επιδιώκει να χτυπήσει την οργανωμένη αντίσταση και πάλη των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της, δίνοντας γη και ύδωρ στο κεφάλαιο να αυξήσει την κερδοφορία του.

Ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός διευκολύνει ή στηρίζει αυτή την πολιτική καθώς  περιορίζεται στα όρια της συναίνεσης του κοινωνικού εταιρισμού. Ενώ ο λαός και νεολαία έβγαιναν στο δρόμο οργισμένοι διεκδικώντας την άρση των δολοφονικών ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων σε κάθε πτυχή της ζωής, τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες ενάντια στην καταστολή, η ΓΣΕΕ έκανε συνέδριο στο Καβούρι στις προδιαγραφές του νόμου Χατζηδάκη και άλλες δυνάμεις αρνούνταν τη συνέχιση και την κλιμάκωση των αγώνων.

Για να ανατραπεί η βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης και της ΕΕ από τους μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες του εργατικού κινήματος.

Η πραγματική απάντηση για τον κόσμο της εργασίας είναι στις φετινές πρωτομαγιάτικες απεργιακές διαδηλώσεις. Το κεφάλαιο θέλει να τα πάρει όλα: τον μισθό, τον ελεύθερο χρόνο, το δικαίωμα στην απεργία, ακόμα και την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, με την απειλή του πολέμου και της ανέχειας.

Με αφορμή και την Πρωτομαγιά, είναι περισσότερο κρίσιμη από ποτέ η ανεξαρτησία των αγώνων από τον αστικοποιημένο συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, στις διεκδικήσεις αλλά και τη μορφή οργάνωσης, για να δοθεί με όρους ανατροπής η άμεση μάχη για την ανακούφιση από τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής και το κύμα των ανατιμήσεων, για διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων, με αυξήσεις στους μισθούς και μείωση των ωρών εργασίας.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες πρέπει να βγούμε στην αντεπίθεση για να ανατρέψουμε τα σχέδια τους. Τα σημαντικά βήματα του οργισμένου απεργιακού Μάρτη θα μείνουν στα μισά του δρόμου αν δεν συνοδευτούν από ένα μαχητικό σχέδιο απεργιακής κλιμάκωσης μέσα από την Πρωτομαγιά και αν δεν συνοδευτεί από πρωτοβουλίες συντονισμού σωματείων, εργατικών αγώνων και κινητοποιήσεων.

Κάτω τα κέρδη τους για να ζήσουμε εμείς!

Καλούμε στην συγκέντρωση και κινητοποίηση για την εργατική πρωτομαγιά
1 Μαΐου στις 11 π.μ. στα Προπύλαια.

1η Μάη, μέρα αγώνα, μνήμης, τιμής και ανυπακοής

Για ρήξη και ανατροπή, για νικηφόρους αγώνες

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη!

Πρόεδρος
Ειρήνη Θάνου
Γραμματέας
Μαρία (Μάνια)
Σωτηροπούλου

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις