test
24.8 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας | Εργατική Πρωτομαγιά 2023: Κάτω τα κέρδη τους για να ζήσουμε εμείς!

Πρόσφατα

Η Διοικούσα Επιτροπή του παραρτήματος Αχαΐας

1η Μάη συγκέντρωση 10:00 στο παράρτημα
Πορεία 10:30 από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Η Εργατική Πρωτομαγιά διαχρονικά αποτελεί κορυφαίο ορόσημο για τους εργαζόμενους. Είναι μέρα απολογισμού των αγώνων, αλληλεγγύης αλλά και αγωνιστική αφετηρία για το ξεδίπλωμα της πάλης για τα οξυμένα προβλήματα, τα αιτήματα και τις εργατικές διεκδικήσεις!

Η φετινή εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο να προχωρούν σε μεγάλες κινητοποιήσεις και απεργίες. Από την Γαλλία μέχρι τη Λατινική Αμερική και την Ασία οι λαοί ξεσηκώνονται ενάντια στην ακρίβεια, τη λιτότητα, την επίθεση στην ασφάλιση και τα εργασιακά δικαιώματα, τις ιδιωτικοποιήσεις βασικών κοινωνικών αγαθών και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου και της φύσης. Όλα αυτά συνοδεύονται από σκληρή καταστολή και πολέμους. Οι πολιτικές των κυβερνήσεων εντείνουν την εκμετάλλευση ανθρώπου και φύσης και θέλουν να φορτώσουν την κρίση του συστήματος στις πλάτες των λαών. 

Και στη χώρα μας μετράμε τα θύματα της βάρβαρης πολιτικής τους.  Σε συνθήκες πολέμου – πανδημίας – οικονομικής κρίσης και πρωτοφανούς έξαρσης της ακρίβειας αλλά και μιας βάρβαρης επίθεσης κυβέρνησης – κεφαλαίου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέχεια της πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι εργαζόμενοι για ακόμα μία φορά είναι τα θύματα και αυτοί που υφίστανται τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας και των αντεργατικών κυβερνητικών επιλογών που οδηγούν στην καταβαράθρωση των εργατικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών – συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Η απερχόμενη κυβέρνηση αφήνει τη χώρα να μετράει χιλιάδες νεκρών-στα σύνορα, στα νοσοκομεία, στις ράγες ενώ έχει φροντίσει να εμπλακούμε ολοένα και περισσότερο στα επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε.  Ταυτόχρονα, σε πλήρη σύμπλευση με τον ΣΕΒ και τους επιχειρηματικούς ομίλους, μοιράζει ψίχουλα νομίζοντας πως με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίσει την λαϊκή οργή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ, τα διάφορα pass, τα καλάθια της ντροπής.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά η κυβέρνηση, θέλοντας να προλάβει την έκρηξη της εργατικής και λαϊκής οργής εφαρμόζει το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη, βάζοντας στο γύψο κάθε συνδικαλιστικό δικαίωμα. Οδηγεί τους οργανωμένους δίκαιους εργατικούς αγώνες στα δικαστήρια με προφανές στόχο, μέσω της καταστολής, να χτυπήσει την οργανωμένη αντίσταση και πάλη των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της, δίνοντας γη και ύδωρ στο κεφάλαιο να αυξήσει την κερδοφορία του. Σε αυτό συνδράμει και ο αστικοποιημένος συνδικαλισμός που, ενώ λαός και νεολαία έβγαιναν στο δρόμο οργισμένοι διεκδικώντας την άρση των δολοφονικών ιδιωτικοοικονομικών κριτήριων σε κάθε πτυχή της ζωής, έκανε συνέδριο στο Καβούρι στις προδιαγραφές του νόμου Χατζηδάκη, νομιμοποιώντας εκατοντάδες αντιπροσώπους σωματείων από ηλεκτρονικές εκλογές. Σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση του εργατικού κινήματος φέρει και ΠΑΜΕ. Ενώ επιμένει στον ακολουθητισμό που καλλιεργεί ο αστικοποιημένος συνδικαλισμός, δεν προτείνει κανένα σχέδιο αντεπίθεσης των αγώνων. Την ίδια στιγμή παρά τη έντονη καταδίκη στα λόγια του νόμου Χατζηδάκη, συναινεί στην εφαρμογή του αναγνωρίζοντας και συμμετέχοντας σε ηλεκτρονικές αρχαιρεσίες.

Είναι αναγκαία η ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος για να ανατραπεί η βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης και της ΕΕ από τους μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες του εργατικού κινήματος.

Η πραγματική απάντηση για τον κόσμο της εργασίας είναι στις φετινές πρωτομαγιάτικες απεργιακές διαδηλώσεις. Το κεφάλαιο θέλει να τα πάρει όλα: τον μισθό, τον ελεύθερο χρόνο, το δικαίωμα στην απεργία, ακόμα και την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, με την απειλή του πολέμου και της ανέχειας.

Με αφορμή και την Πρωτομαγιά, είναι περισσότερο κρίσιμη από ποτέ η ανεξαρτησία των αγώνων από τον αστικοποιημένο συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, στις διεκδικήσεις αλλά και τη μορφή οργάνωσης, για να δοθεί με όρους ανατροπής η άμεση μάχη για την ανακούφιση από τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής και το κύμα των ανατιμήσεων, για διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων, με αυξήσεις στους μισθούς και μείωση των ωρών εργασίας.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγούμε στην αντεπίθεση για να ανατρέψουμε τα σχέδια τους. Τα σημαντικά βήματα του οργισμένου απεργιακού Μάρτη θα μείνουν στα μισά του δρόμου αν δεν συνοδευτούν από ένα μαχητικό σχέδιο απεργιακής κλιμάκωσης μέσα από την Πρωτομαγιά και αν δεν συνοδευτεί από πρωτοβουλίες συντονισμού σωματείων, εργατικών αγώνων και κινητοποιήσεων.

Όλοι και όλες στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις