17.8 C
Athens
Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Ο σκυριανός λαός δε θέλει να δει τον τόπο του ρημαγμένο | Για αυτό και το πάρκο ανεμογεννητριών δεν θα περάσει

Πρόσφατα

Ανακοίνωση του Συντονιστικού Οργάνου της
Επιτροπής Αγώνα Σκύρος SOS για την σωτηρία του βουνού της Σκύρου

Τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε μια ολοένα εντεινόμενη προσπάθεια, κυρίως μέσω αναρτήσεων στο facebook από ορισμένους, να σπείρουν την σύγχυση, την αμφιβολία, την ηττοπάθεια και τον διχασμό μέσα στη σκυριανή κοινωνία αναφορικά με την απειλή της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης ενός περιβαλλοντοκτόνου, βιομηχανικού σταθμού ανεμογεννητριών στο Βουνό.

Παράλληλα, επιχειρείται τεχνηέντως να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη των σκυριανών στο Συντονιστικό Οργανο της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ και τις ομόφωνες αποφάσεις του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, σε σχέση με τις επιλογές και τις ενέργειες τους, σ’ αυτή την 2η φάση του 18χρονου πολιτικού και νομικού αγώνα που δίνει σύσσωμη η κοινωνία μας, για να αποτρέψει την ολική καταστροφή της Σκύρου από το έργο της «Αιολικής Νοτίου Σκύρου Α.Ε.». Καταστροφή οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική.

Σταχυολογούμε κάποιους από τους «φόβους» και τις «ανησυχίες» που παίρνουν την μορφή μιας υφέρπουσας «κριτικής», η οποία ωστόσο εμφανίζεται όλο και πιο καθαρά το τελευταίο καιρό, δίνοντας ταυτόχρονα και τις οφειλόμενες απαντήσεις:

1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 15 Φεβρουαρίου, κάλεσε τη Ελλάδα να δώσει σαφείς εξηγήσεις για την έλλειψη μέτρων προστασίας των περιοχών NATURA. Εδωσε διορία στην κυβέρνηση να απαντήσει εντός 2 μηνών, δηλ. μέχρι 15 Απριλίου. Αν η Ελλάδα δεν απαντήσει ή η απάντηση της δεν είναι ικανοποιητική, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα την παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου η καταδίκη της χώρας μας είναι βέβαιη. Σ’ αυτή την περίπτωση: α) θα είναι πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε υπουργό να δώσει έγκριση σ’ ένα έργο, που καταργεί και ακυρώνει την περιοχή NATURA της Σκύρου, με νωπή ακόμη την καταδίκη της Ελλάδας, και β) η καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δημιουργεί ένα ισχυρότατο νομικοπολιτικό επιχείρημα, αν χρειαστεί ποτέ να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επιχείρημα που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Πόσο «εύστροφος» πρέπει να είναι κανείς για να καταλάβει αυτά τα δύο απλά πράγματα ;;;

2. Κατ’ αρχήν, κανένας υπουργός δεν μπορεί να δώσει έγκριση σ’ ένα έργο, όταν ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των γνωμοδοτήσεων επί της Μελέτης

Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε η εταιρεία. Κανείς δεν μπορεί να υπερφαλαγγίσει αυτή την διαδικασία. Απ’ την άλλη, κάθε πολιτική εξουσία υπολογίζει πολύ σοβαρά την δύναμη με την οποία ενωμένος ένας λαός αντιστέκεται σθεναρά, επί 18 χρόνια τώρα, απέναντι σε κάθε απειλή. Αρα, γιατί πρέπει σώνει και καλά «όλα να πάνε στραβά» ;; Θα βόλευε κάποιους να πάνε όλα στραβά ;; Κι απ’ την άλλη, θυμάται κανείς πόσα παρόμοια δημοσιεύματα σαν κι αυτό της «Καθημερινής» είδαν το φως της δημοσιότητας την περίοδο 2006 – 2013 ;;

3. Λέει ο Τάδε, ότι μου είπε ο Δείνα, ότι του είπε ο Άλλος ότι «έχουν σχηματίσει την εντύπωση ότι οι αντιρρήσεις των κατοίκων έχουν πια υποχωρήσει», είναι δήλωση επιπόλαιη, ανεύθυνη και υπονομευτική. Όταν έχουν προηγηθεί δεκάδες εκδηλώσεις όπου σύσσωμη η σκυριανή κοινωνία έχει διατρανώσει την αντίθεση της στο συγκεκριμένο έργο. Οταν έχουν προηγηθεί μαχητικές, πολυπληθείς λαϊκές συγκεντρώσεις τον Μάϊο του 2022 στο Μετόχι, την 01/08/2022 στη κεντρική Πλατεία, η μεγάλη πανευβοϊκή συγκέντρωση με συμμετοχές απ’ όλη την Εύβοια στη παραλία της Χαλκίδας τον Νοέμβρη του 2022. Όταν υπάρχουν απανωτές ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και του Περιφερειακού Συμβουλίου που καταδικάζουν το έργο. Όταν υπάρχουν οι 3.000 υπογραφές κατοίκων και φίλων της Σκύρου που αντιτίθενται στην καταστροφή του νησιού μας. Όταν, οι 2.000 και πλέον συμμετοχές στη δημόσια διαβούλευση για την ένταξη του έργου στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων, θορύβησαν το υπουργείο. Όταν όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και πρώτη απ’ όλες η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι στο πλευρό μας. Όταν ακόμη και φορείς, όπως πχ. ο ΟΦΥΠΕΚΑ, γνωμοδοτούν αρνητικά για το έργο. Όταν η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την προστασία της περιοχής NATURA είναι καταπέλτης εναντίον τους. Όταν το όρος Κόχυλας, το δικό μας Βουνό, ετοιμάζεται να ενταχθεί στο καθεστώς των «Απάτητων Βουνών», -«Περιοχές Ανευ Δρόμων». Όταν η Σκυριανή Αντιπροσωπεία έκανε σαφείς τις θέσεις της στον υφυπουργό Περιβάλλοντος … Όταν λοιπόν συμβαίνουν όλα αυτά, τι επιδιώκει κανείς εκτοξεύοντας επιπόλαια μια τέτοια «πληροφορία» ;; Τι επιδιώκει αυτός που άφρονα την αναπαράγει ;; Να δημιουργήσει ρήγμα στην ενότητα των σκυριανών ;; Να κοιτάει ο ένας τον άλλον με καχυποψία ;; Κι ας αναλογιστούμε … ποιόν τελικά εξυπηρετεί κάτι τέτοιο ;;

4. Η ανάθεση της διερεύνησης του ιδιοκτησιακού του Βουνού σε δικηγόρο πραγματοποιήθηκε χάρις στην επίμονη επιδίωξη του Συντονιστικού Οργάνου της Επιτροπής Αγώνα. Η δικηγόρος που ανέλαβε την υπόθεση έχει ήδη προχωρήσει την έρευνα της και αναμένεται ξανά στη Σκύρο μετά το Πάσχα. Το ιδιοκτησιακό είναι βαρύ και δύσκολο θέμα και απαιτεί πολύ βαθειά έρευνα και προετοιμασία. Το θέμα αυτό έχει ήδη πάρει το δρόμο του και δεν γυρίζει πίσω !

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΑΚΟΜΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ανακοινώθηκε η Γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία θεωρεί απαράδεκτο και καταδικαστέο ένα έργο που θα καταστρέψει ολοκληρωτικά το φυσικό περιβάλλον και την βιοποικιλότητα του νησιού, θα αλλάξει άρδην το νησιωτικό τοπίο, μετατρέποντας ένα ιδιαίτερο νησί με απαράμιλλη ιστορική παράδοση και πολιτισμό σε ένα άθλιο κουφάρι με μεταλλικά τέρατα στη πλάτη του. Ενα τόπο που δεν θα έχει ούτε παρόν ούτε μέλλον. Κι όλα αυτά για να κερδοσκοπήσει μια ελάχιστη μειοψηφία ντόπιων και ξένων ολιγαρχών, που έχει βαλθεί να ρημάξει τη χώρα ολόκληρη.

Η γνωμοδότηση αυτή αποτελεί νίκη του αγωνιζόμενου λαού της Σκύρου και μας φέρνει πιο κοντά στην οριστική απόσυρση του έργου. Προς απογοήτευση, ίσως, όλων εκείνων που είχαν «ποντάρει» ότι μπορούν να περιφέρουν τους «φόβους καιτις ανησυχίες τους» προς άγραν ψήφων και προσωπικής προβολής. Κι εδώ ταιριάζει απόλυτα η ρήση:

« Όποτε ένας άνθρωπος βάζει στο μάτι υψηλές θέσεις, ένα είδος ασχήμιας εμφανίζεται στην συμπεριφορά του ». (Τόμας Τζέφερσον, 3ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, 1801 – 1809).

Η Σκύρος αποτελεί σύμβολο του αγώνα για όλα τα κινήματα που αγωνίζονται να προστατεύσουν τον τόπο τους από τις αδηφάγες ορέξεις άθλιων κερδοσκόπων. Όλα τα βλέμματα, απ’ όλες τις γωνιές της πατρίδας μας, είναι στραμμένα πάνω μας. Γι’ αυτό και δεν έχουμε δικαίωμα να τους διαψεύσουμε!

Ας έχουμε εμπιστοσύνη λοιπόν στις δυνάμεις μας, στην ενότητα μας, στην ακλόνητη θέληση μας να δούμε τον τόπο μας να προοδεύει και να δημιουργεί ευκαιρίες αξιοπρεπούς διαβίωσης στις νέες γενιές των σκυριανών που έρχονται, στα παιδιά μας.

Ο Σκυριανός λαός δεν θέλει να δεί τον τόπο του ρημαγμένο, γι’ αυτό και το έργο αυτό δεν πρόκειται να περάσει !!

Απρίλης 2023
ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις