18.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΣΕΚΕΣ | 1η Μάη 2023: Δουλεύουμε για να ζούμε, δεν ζούμε για να δουλεύουμε – Άμεση εφαρμογή εργάσιμης εβδομάδας 4 ημερών και 30 ωρών

Πρόσφατα

1η ΜΑΗ 2023
Δουλεύουμε για να ζούμε, δεν ζούμε για να δουλεύουμε
Άμεση εφαρμογή εργάσιμης εβδομάδας 4 ημερών και 30 ωρών

Περίπου πριν από 200 χρόνια μια δράκα «τρελών» εργατών στην Αυστραλία τόλμησε να θέσει θέμα 8ωρης ημερήσιας εργασίας. Μια εποχή που η δουλεία και τα σκλαβοπάζαρα δεν είχαν καταργηθεί σε μεγάλο μέρος του πλανήτη και η εργασία στην «πολιτισμένη» Ευρώπη ήταν για τους εργάτες 10ωρη, 12ωρη ακόμα και 16ωρη ημερήσια υποχρέωση. Για την «τρέλα του 8ωρου» έκανε τότε λόγο ο συστημικός συρφετός της εποχής.  Και όμως αυτή η δράκα «τρελών» εργατών τόλμησε και δικαιώθηκε.

137 χρόνια στην ηρωική πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο ετέθη με αγωνιστικό και αιματοβαμμένο τρόπο το αίτημα των τριών οχταώρων (8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση, 8 ώρες ύπνος).

Έχουν παρέλθει ήδη πάνω από 100 χρόνια από την καθολική καθιέρωσή του. Με κυβερνητική απόφαση στη νεαρή, τότε Σοβιετική Ένωση (1917) και στη συνέχεια στην Ισπανία (1919) αλλά και από την 1η εφαρμογή του 8ωρου σε μεμονωμένη εταιρία, στην αυτοκινητοβιομηχανία FORD (1926).

Τον 19ο αιώνα ο καπιταλισμός ήταν άγριος με όρους εξάντλησης, θνησιμότητας. Σήμερα ο καπιταλισμός είναι άγριος με όρους απελπισίας, θλίψης, κόπωσης, χαμηλού επιπέδου διαβίωσης, απόγνωσης.

Βρισκόμαστε 40 χρόνια μετά την καθολική εφαρμογή της 5μερης εργάσιμης εβδομάδας των 40 ωρών στην Ελλάδα.

Σήμερα, μετά από μια δεκαετία μνημονίων και μια τετραετία ακραίας νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής, ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ γίνεται είδος σε ανεπάρκεια. Μια κοινωνία που τρέχει να εξυπηρετήσει τις αγορές, έχει οδηγήσει τη νεολαία στην ανεργία ή την υπερεκμετάλλευση και τα περήφανα γερατειά να δουλεύουν έως να πάψουν να είναι περήφανα για να μπορούν να συντηρούν τις νεότερες γενιές.

Τα μνημόνια και οι αγορές επιτέθηκαν με σφοδρότητα σε κάθε παράμετρο του ελεύθερου χρόνου επιμηκύνοντας ταυτόχρονα τον χρόνο ανεργίας και το χρόνο εργασίας. Κλέβουν έτσι, από τη ζωή μας, χρόνο που δε μπορούμε να αναπληρώσουμε. Κλέβουν την ίδια τη ζωή μας με τις δολοφονικές ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων υπηρεσιών και αγαθών.

Οι Γάλλοι ξεσηκώνονται, στη μαζικότερη εξέγερση από το Μάη του ΄68, ενάντια στην επέκταση του δια βίου εργάσιμου χρόνου με αίτημα «Δουλεύουμε για να ζούμε. Δε ζούμε για να δουλεύουμε».

Αρκετό χρόνο πουλήσαμε για τα κέρδη, τους πολέμους και τις δημοσιονομικές εξυγιάνσεις. Δεν διαθέτουμε χρόνο επιπλέον του χρόνου που μας διαθέτει ο… θεός ή η φύση για το πέρασμά μας από αυτή τη γη.

Το ΣΕΚΕΣ καλεί σε μαζική συμμετοχή στη Γενική Πανεργατική απεργία της 1ης Μάη 2023 και στο απεργιακό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Απαιτούμε άμεση εφαρμογή εργάσιμης εβδομάδας 30 ωρών και πλήρη αξιοπρεπή σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς ή 60 χρόνια ζωής.

Προσυγκέντρωση ΣΕΚΕΣ στις 11.00  στην πλατεία Κοραή (είσοδος Μετρό)

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις